CEEFA: Jenom teda pro záznam v rámci vyváženosti (a jsem tu OT, ale podle pošty to lidi zájímá) jsou nějaký důvody to udělat, jenom si myslim že vyvažujem špatnym směrem :)
- Momentálně jsou rozevřený nůžky kde zas ulevujem úspěšnějšim a víc zatěžujem míň úspěšný: post-IPO zaměstnanci můžou udělat cashless exercise a pak těžit z tříletého časového testu
- Moc se o tom nemluví, ale foundeři typicky rovnou vestujou akcie a ne options, takže jim test nabíhá rovnou, takže se děje relativně často že zakladatelé neplatí žádné daně, zatimco zaměstnanci maj plnou pálku
- Ve skutečnosti mám smíšený pocity okolo no cash before tax, protože to se dá vyřešit dlouhym exercise window který akorát firmy nedělaj (čest výjimkám, extrémní kudos zmíněnému Beckovi) a podle mě tohle je další potenciální zneužitelná díra
Takže jako trochu srovnat tu daňovou zátěž by nebylo od věci, ale osobně bych spíš zvednul tu kapitálovou, fakt moc nevim proč zrovna tenhle vehikl osvobozovat úplně...a jsme taky jedni z mála.
Myslim teda že mnohem větší problém je že ja afaik furt voser založit _českou_ firmu s ESOP, protože u sro je to skoro nemožný a akciovka je zas stavěná na velký post-IPO firmy a je s ní oser, a afaik (nesledoval jsem to teď) furt nejde to co v UK s Ltd kde i když seš Lojza truhlář, tak můžeš mít firmu rozdělenou akciema s hlasovánim a klidně ESOPem, akorát bez toho vyžadovanýho overheadu plný akciovky.
AFAIK se to furt řeší tak že si i český startupy zakládaj Inc. nebo Ltd. a českou organizační složku, a český zaměstnanci vestujou akcie tý matky. Jedinej kdo mě napadá jako výjimka je Pilulka, nebo je ještě někdo? Každopádně je otázka jestli i kdyby se to legislativně změnilo tak by to mělo reálnej efekt, protože většina startupů stejně nehůř po seedu až Ačku míří aspoň na evropský když ne světový investory, a ti nebudou chtít český právní prostředí a už vůbec ne IPO na PX.
Na druhou stranu na to snad pomůže ta evropská harmonizace pravidel pro startupy, tedy další zlá regulace a diktát z Bruselu. Uvidíme, fandim mu :)