• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SPIKE411: I u toho zakazu freonu nejdriv prisly nahrady, ktere byly jen o neco mene nahovno a az technologie to vyresily.

KOUDY
    KOUDY --- ---
    SPIKE411: Ano my vime. Neni nam tu deset, ale ctyricet. Svet ale k lepsimu meni spis technologie, nez regulace, ci technologie narychlo vznikle pod tlakem regulaci, takze tu vetsinu lidi opravdu nepresvedcis o tom ze je dobre nejdriv neco znacne omezit nebo zakazat, aby to mohlo nahradit neco jineho. Naopak velke korporace se tem casto zbytecnym regulacim zacinaji branit a proto jsme v evrope tam kde jsme.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KOUDY: No technologie se vyvíjejí taky díky tomu, že státy a nadnárodní celky/organizace ty problémy připouštějí (viz jak škodlivý efekt měla reaganovská politika na šíření HIV), přijímají legislavu a lejou (většinou ne dost velké) peníze do prevence (díky které se HIV dlouhé roky drží na uzdě) a do základního výzkumu (ze kterého třeba vzešly i ty (mj. i české) inovace, které dnes umožňují lidem nakaženým HIV žít prakticky normální život).
    Popř. když se zakázaly freony nebo tetraethylolovo, tak byli výrobci (multimiliardové nadnárodní společnosti, které vůbec nejsou biased a vůbec nelejou stamiliony dolarů do lobbyingu a veřejných kampaní, které obhajují všelijaké problematické látky) prostě konečně donuceni přijít s alternativami.

Jeden takový unbiased vědec neplacený z grantů pro pobavení
    GMO Advocate Says Monsanto's Roundup Safe to Drink, Then Refuses Glass
    https://www.youtube.com/watch?v=QWM_PgnoAtA

How One Company Secretly Poisoned The Planet
    https://www.youtube.com/watch?v=SC2eSujzrUY

The Man Who Accidentally Killed The Most People In History
    https://www.youtube.com/watch?v=IV3dnLzthDA

America's Dumbest Crop
    https://www.youtube.com/watch?v=KLYMjPNppRQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud si mým vybrat, jestli mám stát na straně neonacisty Alexandra Dugina (který si užívá v Rusko cenzurovaný Xitter), nebo na straně EU, co si asi vyberu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ... zatímco na oligarších (oligarchách?) je něco "demokratického"? EU je prostě byrokratická struktura... no a co? byrokracie je struktura postavená na nějakém vzdělávání, kooptaci a meritu. Mě nikdy byrokracie extra sympatická nebyla, ale to jsem jí srovnával s tvořivou, soutěživou, pracovitou občanskou a dejme tomu "živnostenskou" společností. S uměleckou a akademickou sférou. Apod. Nikoliv z oligarchií. Ve srovnání s oligarchií nemnoha zbohatlíků je byrokracie docela snesitelná představa. Úředníci, právníci, účetní, manažeři. Nuda, samozřejmě. Ale já sám jsem v reálném životě nakonec daleko více manažerem, než umělcem, je třeba si přiznat...

Je pravda, že EU je daleko více strukturou toho "společného trhu", než "společné občanské společnosti". Překvapilo mi, když jsem se naprostou náhodou přichomýtl k jenom senátnímu slyšení spolků z oboru (já nejsem spolek, ale zajímalo mi to), že vlastně v EU neexistuje "volný trh občanských sdružení spolků", spolky jsou registrované v jednotlivých zemích a často je to právo velmi nekompatibilní (daňové asignace v Německu a Rakousku, například), teprve teď nově vzniká infrastruktura pro celoevropské neziskovky, zaregistrované tak, že můžou působit v jakékoliv členské zemi automaticky (pro tyto účely se EU stává n+1-ním státem sama sebe, a je to jakýsi úkrok stranou, kdy se "množina stává svým vlastním prvkem", spíše než přímočará cesta k federalizaci)

Skoro to vypadá, jako by se regiony EU vzbouřily, protože přišly o dobře placená místa celníků, pohraničníků, prodavačů v duty free, směnárníků, apod. Odvěká výhoda, vyplývající z toho, že byly daleko od velkých center, se zhroutila. Bohatá centra byly bohatými centry proto, že byly daleko od pohraničních regionů, ale i ty pohraniční regiony nabízely "nenápadný půvab byrokracie" skrze vytváření spousty naprosto bezvýznamných příležitostí. Bývalý směnárník nenávidí EU byrokrata, protože ten mu zničil živnost. Udělal z něj důchodce, sice bohatšího, než v jakékoliv známé minulosti jeho regionu, ale pořád relativně bezvýznamného a chudšího než je kursko-turecký prodavač kebabu, který tu směnárnu nahradil. O tom to celé je... když jsem v létě překračoval v Železné Rudě hranice do Bavorska, vyměnil jsem si drobnou hotovost za eura ve... vietnamské večerce. Je to pokles statusu "profesí" ještě bezvýznamnějších, než je dobře vytrénovaný úředník, který populace v regionech doopravdy nenávidí.

EU a její úředníci jsou struktura, která ode mě v konečném výsledku bude chtít vybrat nějaké daně, i když na to půjde chytře a bude je třeba vybírat od korporací, od kterých nakupuju zboží a služby (ve výsledku mi je zdraží). Výměnou za to mi nabídne USB-C standard a možná pokus o nějakou záchranu světa (který je potřeba a ne že ne). Oligarchové naproti nabízí, že mi vytlačí z trhu (třeba mě Starlink možná doslova, ale i zaměstnanec Škodovky se musí bát, že bude vytlačen osobně robotem nebo produktem nějakého nad-korporátu typu Tesla...). EU je možná nedemokratické, ale jisté demokratické kontrole přeci jen podléhá, máme demokracii členských států i EP. Oligarchie je naproti tomu nedemokratická zcela z principu a z podstaty, demokracii se vysmívá a chce jí použít jen k tomu, aby zrušila sama sebe.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tybláho, EU stranou, ale podívejte se na ten Elmův rant a uvědomte si, kolik zvířat kvůli tomu čeká operace při vědomí, to je příšerná představa :(
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: Ja uz tu taky psal ze to tu nebudu resit..ze je to tu OT :)
    PES
    PES --- ---
    ALMAD: nechci tady dál plevelit, i když klub je "ELON MUSK" a ten zrovna ukázal na EU jako na nedemokratickou, tak to snad projde...

...nicméně k těm šílenostem - mně na CZ parlamentu vadí, že každé té šílenosti s Bruselu nejdřív nasadí ještě forsáž...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PES: Tobě procento šíleností z Bruselu přijde větší, než procento šíleností z českého parlamentu?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CEEFA: Jenom teda pro záznam v rámci vyváženosti (a jsem tu OT, ale podle pošty to lidi zájímá) jsou nějaký důvody to udělat, jenom si myslim že vyvažujem špatnym směrem :)

- Momentálně jsou rozevřený nůžky kde zas ulevujem úspěšnějšim a víc zatěžujem míň úspěšný: post-IPO zaměstnanci můžou udělat cashless exercise a pak těžit z tříletého časového testu
    - Moc se o tom nemluví, ale foundeři typicky rovnou vestujou akcie a ne options, takže jim test nabíhá rovnou, takže se děje relativně často že zakladatelé neplatí žádné daně, zatimco zaměstnanci maj plnou pálku
    - Ve skutečnosti mám smíšený pocity okolo no cash before tax, protože to se dá vyřešit dlouhym exercise window který akorát firmy nedělaj (čest výjimkám, extrémní kudos zmíněnému Beckovi) a podle mě tohle je další potenciální zneužitelná díra

Takže jako trochu srovnat tu daňovou zátěž by nebylo od věci, ale osobně bych spíš zvednul tu kapitálovou, fakt moc nevim proč zrovna tenhle vehikl osvobozovat úplně...a jsme taky jedni z mála.

Myslim teda že mnohem větší problém je že ja afaik furt voser založit _českou_ firmu s ESOP, protože u sro je to skoro nemožný a akciovka je zas stavěná na velký post-IPO firmy a je s ní oser, a afaik (nesledoval jsem to teď) furt nejde to co v UK s Ltd kde i když seš Lojza truhlář, tak můžeš mít firmu rozdělenou akciema s hlasovánim a klidně ESOPem, akorát bez toho vyžadovanýho overheadu plný akciovky.

AFAIK se to furt řeší tak že si i český startupy zakládaj Inc. nebo Ltd. a českou organizační složku, a český zaměstnanci vestujou akcie tý matky. Jedinej kdo mě napadá jako výjimka je Pilulka, nebo je ještě někdo? Každopádně je otázka jestli i kdyby se to legislativně změnilo tak by to mělo reálnej efekt, protože většina startupů stejně nehůř po seedu až Ačku míří aspoň na evropský když ne světový investory, a ti nebudou chtít český právní prostředí a už vůbec ne IPO na PX.

Na druhou stranu na to snad pomůže ta evropská harmonizace pravidel pro startupy, tedy další zlá regulace a diktát z Bruselu. Uvidíme, fandim mu :)
    PES
    PES --- ---
    ALMAD: no on si spíš Brusel přivlastňuje stále více a více (a chtěl by nejspíš všechno). A při těch šílenostech, co z Bruselu nakonec lezou, je to akorát o tom kdy se to celé zhroutí (zvláště pokud Brusel podsekává ekonomiky, to prostě neustojí nic). Navíc žádná sebereflexe v Bruselu, naopak pocit vlastní dokonalosti...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PES: No souhlas, akoratze neni tohle dusledek toho, ze narodovecke strany nadavaji na diktat z Brusele a nechteji dat ani o pravomoc navic?
    PES
    PES --- ---
    Btw. jak jste se tu včera tak dohadovali nad demokratičností EU, tak stejnou otázku rozebírá i třeba Kateřina Lhotská a po všech těch zmíněných příkladech (a kolik se jich to do rozsahu článku nevešelo) ten závěr nevypadá moc radostně:

iDNES.cz – s námi víte víc
    https://blog.idnes.cz/lhotska/bruselska-vrchnost-si-nakonec-prosadi-svou.Bg25120116

Podobných příkladů bychom našli v dávnější i nedávné minulosti jistě celou řadu. Všechny mají společné to, že evropská vrchnost si nakonec našla cestičku, jak prosadit svou. Pravda, za pomoci Evropského parlamentu, kam byli zvolení zástupci občanů EU. Což vytváří zdání demokratičnosti. Jenomže, co je to za parlament, když nemá zákonodárnou iniciativu a jediné co může, je odkývat (případně neodkývat) to, co mu předloží úředníci z Evropské komise. Jinými slovy v EU se může realizovat pouze to, co chce Evropská komise, a naopak v ní neexistuje reálná možnost prosadit vůli občanů.

Vážně takhle vypadá demokracie?
    PER2
    PER2 --- ---
    nevite kdy budou deportovat melona do jar?

SMI
    SMI --- ---
    diky za odpoved
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CEEFA: No vsak.
    SMI: Jak rikam, technickej problem neni zadnej. Problem je motivacni, plus jde taky o konzumenty, nejen producenty…
    PER2
    PER2 --- ---
    The EU’s Fine Against X is Not About Speech or ‘Censorship’ | TechPolicy.Press
    https://www.techpolicy.press/the-eus-fine-against-x-is-not-about-speech-or-censorship/
    SMI
    SMI --- ---
    ...socky realne stejne k nicemu jinemu nez exploataci nejsou..imho je to jen o populismu, zakazat x, fb, tik na urovni eu je proste strach
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    ALMAD: Dokud drzis, tak neplatis, a pokud to ma bejt nastroj pro zvyseni loajality a motivace zamestancu podilem na zisku, coz se prezentuje jako primarni duvod, tak nevim, proc by meli prodavat akcie firmy, ktery verej a kde pracujou :)

Takhle by si snad clovek moh i myslet, ze to ma bejt nastroj na nedaneny vyvadeni zisku... :)
    SMI
    SMI --- ---
    ALMAD: ok, ale kdyby to byla jakoze https://www.identita.gov.cz/ propojena do eu [coz vlastne je] napojena na k tomu dedikovanym datacentrum na protokolu mastodonu? to by slo, ne?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CEEFA: To co slyšim z komunity je podobný jako u krypta, "vyřešený" má znamenat "žádný daně".

Myslim si o tom svoje )
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: V tom způsobu podpory se shodnem, ale ono to musí jít jedno z druhym pokud nechceš na mantinely úplně rezignovat. Protože logicky pokud chceme aby se firmy chovaly nějak ohleduplně a po jedný skupině to vyžadovat budem a po tý druhý ne, protože když se na ni špatně podiváme tak přiletí trumpeta a řekne ÚTOK NA AMERICKÝ LID, tak je logický kdo vyhraje.

Zároveň rezignovat na mantinely úplně mi a) nepřijde zdravý, b) je jenom utvrzení v geopoligický irelevanci a ruční v ringu kterej si nejsem jistej že dlouhodobě pomůže.

Plus třeba u AI mi neni úplně jasný, jaký je ROI do foundational modelů když tu máme open source a open weight modely, imho by to mělo jít do podpory aplikací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam