NYEMI: no tak ne, že by toho koně brutálně mlátili po čumáku, ale imho chodil pěkně, tak bych řekla, že by měl stačit ten tlak psychický - prostě mu tím bičem vymezit prostor a směr - imho by couval i tak a nebylo potřeba ho po té hlavě klepat.
A co mě dorazilo bylo to, že za dobře provedený výkon se kůň trochu podrbal tím bičem... mě to přišlo hrozně... neosobní...
... podle mě někdo dodržuje jakýsi postup bez toho, že by nad tím přemýšlel... vůbec tam nebylo nějaké zrušení / snížení tlaku v okamžiku, kdy to kůň dělal dobře... to jako na těch závodech, puberťačka tam měla problémy s kobylou, tak jí vzala na louku a začala tam s ní nacvičovat "podle Parelliho" - jíl vyschlý na kámen plný děr, fakt o zlomení nohy a ona tam nutila kobylu lítat na lonži a couvat... to pak nevydržela naše trenérka a šla jí sprdnout, jestli chce koně zmrzačit...
... když jsem pak třeba včera večer vzala jednu nadšenou holčičku k Sugar a ona ho zcela neodborně hladila (maminka mi pak řekla, že holka koní bojí - tak s poníkem se teda nebála vůbec) a on tam držel fakt strašně dlouho a nechal se otlapkávat od malého dítěte s blaženým výrazem... na kruhovce, na volno, bez čehokoliv... představa, že se koně nedotknu jinak než bičem a v předepsaném odstupu a v předepsané hodiny a situace, mi přijde fakt divná...