• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo to rikaji poradatele dycky :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ale ono to nebylo vysoko!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ty prujezdy brankou stylem "urvi si svou odmenu" me dycky stvaly, pac my hobiti nikdy na nic nedosahnem :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Posilala jsem to z mobilu a koukam, ze je to nejaky cely rozbity. Takze tapetuji znova a lepe!

Na hubertu jsem byla poprvy ever. Pripomina to takovou taborovou hru na konich, a je to docela vtipny. Na druhou stranu, dokazu si predstavit, ze kdyz jede koni treba dvacet, tak uz to muze bejt trosku stresicek. U nas to byla takova krasna vyjizdka. Vycasilo se a bylo to fakt paradni!

Prijezd na jizdarnu na slavnostni nastup.

Slavnostni nastup. Dostala jsem takovej zelenej roztomilej vec na rukav a panaka bezinkovice! A teda musim rict, ze Sol jako jedina se nepokousela zrat tu slamu. Taky dokazala uplne bajecne stat na miste, srovnat se do rady a tak. Je to vtipny. Takova vrcholova drezura, jako ustup zadkem o dva kroky vlevo... a ona to nejak dela, jak na to myslim. Fakt nevim, jak, ale je to strasne super :))

Vyrazime lovit lisku.

Gang is on the move!

Na vyjizdce bylo sedum koni, z toho tri teplasove a zbytek ovari. Netrpim zavodnima ambicema, ale pochlubim se, ze ze vsech ovaru je ten muj nejrychlejsi! (A na tyhle fotce vidim, jakou ma Solinka nadhernou hlavu!)

Honaci se vraci z vyjizdky, jeste zbyva zaverecny "dostih".

Dostih! Nejen, ze jsme nejeli v davu, ale Sol si i zkratila oblouk, po kterem se melo jet. A i kdyz to tu vypada nadejne, na prekazku se moc necejti.

Ocas jsem ani nechtela, to je jen jakysi vzdusny zamek. Ja chtela tu cokoladu s jablkem! Dokonce jsem urvala dve, ne vsichni jezdci to zvladli. Pak bylo kralovske deleni, Sol dostala jablka, a ja cokolady :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak už konečně začínáš vnikat k jádru podstaty :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: takže vlastně moje koně jsou deprivovaný, protože je drbu ručně a ne správně barevnou mrkvovou hůlkou... njn...

nic, jdu kopat bláto - aneb příprava na koně... kolem napájčky se dělá bahno, které přes léto vyschlo i s půlmetrovejma dírama po nohách posledního koně... teď s tím budu muset něco udělat (nevím co)... jo a elektrika už zase vede... stačilo najít místo, kde kdosi se smyslem pro estetiku obmotal drát kolem kovového sloupku...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ty tomu nerozumíš, bez "Mrkvové hůlky" (jediná správná (c) barva) nejsi nic...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: první fotku mi to nezobrazuje.... :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no tak ne, že by toho koně brutálně mlátili po čumáku, ale imho chodil pěkně, tak bych řekla, že by měl stačit ten tlak psychický - prostě mu tím bičem vymezit prostor a směr - imho by couval i tak a nebylo potřeba ho po té hlavě klepat.

A co mě dorazilo bylo to, že za dobře provedený výkon se kůň trochu podrbal tím bičem... mě to přišlo hrozně... neosobní...

... podle mě někdo dodržuje jakýsi postup bez toho, že by nad tím přemýšlel... vůbec tam nebylo nějaké zrušení / snížení tlaku v okamžiku, kdy to kůň dělal dobře... to jako na těch závodech, puberťačka tam měla problémy s kobylou, tak jí vzala na louku a začala tam s ní nacvičovat "podle Parelliho" - jíl vyschlý na kámen plný děr, fakt o zlomení nohy a ona tam nutila kobylu lítat na lonži a couvat... to pak nevydržela naše trenérka a šla jí sprdnout, jestli chce koně zmrzačit...

... když jsem pak třeba včera večer vzala jednu nadšenou holčičku k Sugar a ona ho zcela neodborně hladila (maminka mi pak řekla, že holka koní bojí - tak s poníkem se teda nebála vůbec) a on tam držel fakt strašně dlouho a nechal se otlapkávat od malého dítěte s blaženým výrazem... na kruhovce, na volno, bez čehokoliv... představa, že se koně nedotknu jinak než bičem a v předepsaném odstupu a v předepsané hodiny a situace, mi přijde fakt divná...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Sol-běhací :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Bila. Bila bicem. Tak. Nekrvacejte.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Kdyz tady Shampoo povidala neco o tom, ze ji prijela zenska na horsmensip a ze ji byla kobylu po cumaku bicem, tak jsem nebyla moc naklonena tomu verit. Prislo mi jako hloupost, aby nekdo neco takovyho delal. Ale s timhle svedectvim uz tomu opravdu verim. I kdyz nechci :/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jak říkám, je to univerzální... :-)) padesátkou v km - tipla bych si tak na 30mph... jako já ráda jezdím rychle, a po prašnejch, pokud jsou vybuldozerovaný a sjetý do rolety, tak se jakkákoliv pomalejší jízda nevyplatí, ale tohle je fakt polňačka, po které se rozváží seno a sváží hnůj + po ní lidi jezdí na koních - koní je u nás cca 70, takže ta pravděpodobnost, že na ní nějaký kůň bude je velmi vysoká... takže prostě debil....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: je trochu uklidnujici ze to neni ceska specialita, tato ultimatni natvrdlost...tou padesatkou jezdi v majlich nebo km/h? :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: bohužel tohodle blbce máme od jara ve stájích.... navíc prostě lže... tvrdil že trénoval pro poměrně prestižní stáje tady - v těch stájích ho nikdo nezná, respektive si pamatují, že tam měl koně a že si zničil přívěs, protože s ním jel jak dobytek (mmch jako dobytek jezdí pořád - padesátkou po prašných vymlácených cestách kolem ranče - jako jo, ať si ničí svoje auto, ale když po té cestě jdou haranti s poníkama, tak bych čekala, že třeba zpomalí nebo zastaví a nechá je přejít a ne že je málem smete do příkopu - nemluvě o tom, že za takhle rychlým autem jsou pak ještě půl hodiny nad cestou oblaka prachu, v kterém se nedá dýchat)..... no prostě kretén...

a bohužel jsou prostoupení lidskou civilizací zcela rovnoměrně, bez ohledu na pohlaví, barvu kůže nebo ekonomickou situaci....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: blbci jsou vsude ;) i v USA!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo a to víte, že když děláte načůral horsmenšip, tak jste fakt něco děsně extra a je to děsně úžasný a tajemný a vaši žáci nesmí jezdit na jiných koních a ani u jiných trenérů, protože tím by se to všechno "zkazilo"?....

a taky když jste byli Parelliho žáci tak vám patří celá jízdárna - i když zrovna trénujete s koněm jen side step na krátké lonži, tak vám všichni musí jít z cesty... a samozřejmě, protože děláte Parelliho, tak to nemůžete dělat na menší jízdárně nebo jedné ze dvou kruhovek, to dá rozum...

(nemluvě o tom, že koně při provádění věcí jako couvání nebo side-step je potřeba neustále tlouct bičíkem po nose - teda co to kecám, žádnej bičík, to je carrot stick a to je něco jinýho... to je v pořádku, protože pak ho tím samým bičíkem podrbete na zádech, aby se nebál)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Bohuzel jsem musela uprchnout :( CHtela jsem bejt az do konce, jeste na detsky souteze, ktery jsem si chtela projit a tak. ALe slibila jsem tatinkovi, ze spolu zajedem na hrob babicce do Prelouce. A to je docela strecka.
    PES
    PES --- ---
    A co večerní soud? Za předjetí se platí :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak rychle jsme jeste nejely. Porad samej cval a louky. Mastra jsem predjela jen jednou a i to bylo jeste diskutabilni, alebrz jsem to sice otocila, ale byli jsme na tom poli vsichni rozuteceny, takze nevim, jestl vrchol me sinusoidy byl uz za, nebo ne. Ale byla vzorna, a i cval po poli z kopce dolu smerem ke staji ve mne neprobuzoval strach. Tak mam radost.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Počasí Vám vyšlo, tak snad jste si to pořádně užily a Tobě a hlavně Sol se to líbilo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam