• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: jj, holka si našla malýho valáška a vezme si ho z takových podivno podmínek, ale je hodnej a flegmatickej, bude pro ní jedna báseň
    jen je mi to celý tak jako líto, prasit pěknýho importovanýho welshe, za to by baba zasloužila zpřelámat nohy, ruce už jí ten kůň zpřelámal :) překvapivě :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: no prave, jako zrakvit se kvuli cizi blbosti je asi nesmysl, ne :( tak at ho holka vydrzi a vykasle se na ni, pokud se s majitelkou neda nejak domluvit, tak je imho zbytecny na to plytvat energii. Je to smutny ale je to tak, imho jsou i jini kone a jejich majitele, kteri oceni pomoc s konem.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: no hele posledně holku málem sundal, nic pěknýho, byl tak vystreslej, že nešel ani chytit :( takovej pěknej chlapíček a chudák, koupí si ho taková blbka...
    Ale jo smlouva končí až v prosinci, ale jako podepsala to tak debilně, že majitelka může všechno a ona nic, nechápu že jí to odsouhlasila...njn, chtěla koníkovi pomoct a teď cvaklouše pomalu nemůže vzít z ohrady
    Je fakt že tuhle jsem ho počapla já a byla jsem víceméně bábi zlopočasná a použila kouzelný koňský slovo a čarymáry a byl obsedlej, ale taky to nedunguje vždy :/ jako krásný zvíře no ale...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: hele, s tim nic, pokud k nemu majitelka jednou za tyden ho prijde rozstelovat. Jedine vypovedet smlouvu, mi nerikej, ze podepsala smlouvu, ktera je nafurt, kdyztak at to vezme k nejakemu pravnikovi. Ja vim, ze chce hrebci pomoct, ale ono je kolikrat smirit se s tim, ze kone, kteri patri nekomu jinemu, nelze resit, pokud je majitel debil :(
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Ach jo kamarádka podepsala tak dementní smlouvu na pronájem hřebce, že se z ní nejde vykrouti :(
    proč mě to trápí.... paní majitelka se každý týden u hřebce staví a používá to, čemu věří že je přirozená komunikace.
    Volně přeloženo, buchta mává "mrkvovou hůlkou" tedy tvrdým dlouhým bičem a jakmile kůň po jednom nekrokuje jak chce tak ho švihne, bohužel po každém takovém zákroku je kůň úplně mimo a trvá den ho poskládat, achjo, copak lidi nemůžou používat zdravý rozum trochu..
    Koník je super, ale pochopil že když pořádně zarve, nikdo ho na lonži neudrží, tím pádem nedostane po hubě a tím pádem může utéct a je to..
    Majitelka je 24letá pinda s 5 dětma a rozumemasi tak rovnajícíc se jejímu nejstaršímu dítku
    já nevím co s tím
    Nyemi nechceš se stavit a opravovat řáchlýho hřebce? obsednutý je, ale svíčkuje pěkně, akorát budeš tahat nohy po zemi :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tohle byla situace, že kobyla jezdila většinu léta v řadě, přitom není řadový kůň - ale páneček vedl výpravy a na to dostávají vždycky nějaké plašany, které je třeba zaučit, ne svoje trénované koně... a najednou jela se mnou (jezdím na ní druhou sezónu, zná mě), páneček byl vpředu, sice na jiném koni, ale věděla o něm - a jely jsme právě ocas - zametaly jsme - tj. najednou měla FUNKCI, na kterou je trénovaná... s kterou si ví rady, rozumí tomu líp než já, zná ty koně líp než já - nakonec i tu cestu zná asi líp než já - takže prostě jí to sedlo... a my dvě už jsme měly spolu vyřešené kdo čemu velí...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To uz mate kono-fu na vyssim levlu. My jsme zatim u drobnosti, jako razeni se do rady, nebo ustoupeni bokem k oknu, abych na nej dala klice. Asi je to je pripad toho spravnyho splynuti s konem :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: to že kůň tak nějak dělá to, na co já myslím (jako třeba že zatímco já přemýšlím, že jestli se ti dva koně, co se tak courají se začátečníkama před brodem, rozhodnou vrátit domů, tak jim v tom začátečníci nezabrání - a kobyla se vydá za nimi, zažene je nenápadně k brodu a nikdy nezapomene stát tak, aby byla mezi nimi a cestou domů), se mi stalo jednou a bylo to fakt super... ubyde tam několik mezistupňů - kdy ty musíš vymyslet, co budete dělat, vzpomenout si, jak koně pobídnout a on si musí vzpomenout, že tahle pobídka znamená toto... prostě si tak jedete...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: dobrý! a hřebec vypadá nadšený :DD
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo to rikaji poradatele dycky :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ale ono to nebylo vysoko!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ty prujezdy brankou stylem "urvi si svou odmenu" me dycky stvaly, pac my hobiti nikdy na nic nedosahnem :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Posilala jsem to z mobilu a koukam, ze je to nejaky cely rozbity. Takze tapetuji znova a lepe!

Na hubertu jsem byla poprvy ever. Pripomina to takovou taborovou hru na konich, a je to docela vtipny. Na druhou stranu, dokazu si predstavit, ze kdyz jede koni treba dvacet, tak uz to muze bejt trosku stresicek. U nas to byla takova krasna vyjizdka. Vycasilo se a bylo to fakt paradni!

Prijezd na jizdarnu na slavnostni nastup.

Slavnostni nastup. Dostala jsem takovej zelenej roztomilej vec na rukav a panaka bezinkovice! A teda musim rict, ze Sol jako jedina se nepokousela zrat tu slamu. Taky dokazala uplne bajecne stat na miste, srovnat se do rady a tak. Je to vtipny. Takova vrcholova drezura, jako ustup zadkem o dva kroky vlevo... a ona to nejak dela, jak na to myslim. Fakt nevim, jak, ale je to strasne super :))

Vyrazime lovit lisku.

Gang is on the move!

Na vyjizdce bylo sedum koni, z toho tri teplasove a zbytek ovari. Netrpim zavodnima ambicema, ale pochlubim se, ze ze vsech ovaru je ten muj nejrychlejsi! (A na tyhle fotce vidim, jakou ma Solinka nadhernou hlavu!)

Honaci se vraci z vyjizdky, jeste zbyva zaverecny "dostih".

Dostih! Nejen, ze jsme nejeli v davu, ale Sol si i zkratila oblouk, po kterem se melo jet. A i kdyz to tu vypada nadejne, na prekazku se moc necejti.

Ocas jsem ani nechtela, to je jen jakysi vzdusny zamek. Ja chtela tu cokoladu s jablkem! Dokonce jsem urvala dve, ne vsichni jezdci to zvladli. Pak bylo kralovske deleni, Sol dostala jablka, a ja cokolady :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak už konečně začínáš vnikat k jádru podstaty :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: takže vlastně moje koně jsou deprivovaný, protože je drbu ručně a ne správně barevnou mrkvovou hůlkou... njn...

nic, jdu kopat bláto - aneb příprava na koně... kolem napájčky se dělá bahno, které přes léto vyschlo i s půlmetrovejma dírama po nohách posledního koně... teď s tím budu muset něco udělat (nevím co)... jo a elektrika už zase vede... stačilo najít místo, kde kdosi se smyslem pro estetiku obmotal drát kolem kovového sloupku...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ty tomu nerozumíš, bez "Mrkvové hůlky" (jediná správná (c) barva) nejsi nic...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: první fotku mi to nezobrazuje.... :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no tak ne, že by toho koně brutálně mlátili po čumáku, ale imho chodil pěkně, tak bych řekla, že by měl stačit ten tlak psychický - prostě mu tím bičem vymezit prostor a směr - imho by couval i tak a nebylo potřeba ho po té hlavě klepat.

A co mě dorazilo bylo to, že za dobře provedený výkon se kůň trochu podrbal tím bičem... mě to přišlo hrozně... neosobní...

... podle mě někdo dodržuje jakýsi postup bez toho, že by nad tím přemýšlel... vůbec tam nebylo nějaké zrušení / snížení tlaku v okamžiku, kdy to kůň dělal dobře... to jako na těch závodech, puberťačka tam měla problémy s kobylou, tak jí vzala na louku a začala tam s ní nacvičovat "podle Parelliho" - jíl vyschlý na kámen plný děr, fakt o zlomení nohy a ona tam nutila kobylu lítat na lonži a couvat... to pak nevydržela naše trenérka a šla jí sprdnout, jestli chce koně zmrzačit...

... když jsem pak třeba včera večer vzala jednu nadšenou holčičku k Sugar a ona ho zcela neodborně hladila (maminka mi pak řekla, že holka koní bojí - tak s poníkem se teda nebála vůbec) a on tam držel fakt strašně dlouho a nechal se otlapkávat od malého dítěte s blaženým výrazem... na kruhovce, na volno, bez čehokoliv... představa, že se koně nedotknu jinak než bičem a v předepsaném odstupu a v předepsané hodiny a situace, mi přijde fakt divná...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Sol-běhací :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Bila. Bila bicem. Tak. Nekrvacejte.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Kdyz tady Shampoo povidala neco o tom, ze ji prijela zenska na horsmensip a ze ji byla kobylu po cumaku bicem, tak jsem nebyla moc naklonena tomu verit. Prislo mi jako hloupost, aby nekdo neco takovyho delal. Ale s timhle svedectvim uz tomu opravdu verim. I kdyz nechci :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam