• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: nevím, u nás poníci, když byli spolu ve výběhu, tak si do sena čůrali... zcela cíleně, imho si ho značkovali. Co jsou oddělení, tak to nedělají.
    Vedlejší islanďáci tam mají taky bordel, ale majitelka tam má přístřešek velikostí pro jednoho koně, takže to je prostě maso... moje dva příklady by ukazovali na to, že je to fakt o tom, že si "značkují", nebo se snaží seno znehodnotit pro spoluobyvatele, zvlášť když je to na omezeném prostoru.

Vedle na pastvině jsou tři koně, dvě kobyly šikanují nového valáška, ale na seno tam nikdo nekálí - ale mají tři hromady velký kus od sebe.

Můj kůň chodí ven, ale když jsme měli šílené bouře, tak si kadil v přístřešku (se mu nechtělo ven a ani se mu nedivím) a pak mu na to stájník hodil seno..... Nikdy jsem ho neviděla kadit NA seno....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tak, tak, jsou jedinci čistotní (pečlivě vyměšující jen do jednoho rohu v boxe popř. na určitá místa ve výběhu - možná i plemeno hraje roli, třeba prakticky bez výjimky byli frísové co jsem kdy potkal fakt čistotní) a jsou jedinci prasata, kterým je to úplně jedno (možná okoukali od své kobyly a možná i hřeší na to, že "dvounožci" vždy odnesou špatné a donesou nové/čisté/dobré...).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SUFFOCATE: Myslim, ze ti tady na to kazdy muze rict neco vlastniho.
    Za mne - mam kone doma ve vlastnim vybehu. Je tam sama a seno ma pod strechou v domecku. Jeste se nestalo ani jednou, ze by si do nej nadelala, ci ho roztahala po okoli. Ve vybehu ma svy vlastni mista, kam chodi na zachod, jinam nejde a ani zasadne nezere travu tam, kde chodi na zachod.
    Driv byla v boxe, a i tam striktne dodrzovala roh na zachod a roh na zradlo. Do vlastnich vykalu si pokud mozno nelehala.

Nevim, jak ostatni, ale ja z tohodle chovani usuzuju, ze kdyz ma zvire dost prostoru, tak si radsi vybere cistsi moznost. Nicmene nedavno jsem mela tu cest s cizi kobylou, a ta srala presne do toho sena, jak jsi to popsal/a, takze si myslim ze v tom ma roli i inteligence danyho jedince, pripadne navyky ze zivota podle moznosti, ktery jsou jim dany. A nakonec urcite zalezi i na osobnosti - nekteri jsou proste cunata.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Ahoj, můžete mi někdo prosím vysvětlit, proč si koně tak strašně moc kadí do sena? Třeba žerou, hlavu zabořenou do krmiště a pak se otočí a vykadí se nahoru na to seno. Jsou prostě natvrdlí, nebo to má nějaký význam? (značkování nebo nevim)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo a kde to sebral, je mi taky záhadou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    od neděle koníšek předstírá, že je kráva - a dělá kravské kobližky. Já jak debil to konzultuji se dvěma vety, sháním mu probiotika, tahám vodu v kanistrech, abych měla představu že pije a kolik pije (a aby nepil bahnitou vodu, co nám momentálně teče ve stájích).... a když ho dneska nechám pět minut bez dozoru na jízdárně, tak ho najdu s keřem v hubě... prostě malej keříček, i s kořenama, samozřejmě že to sežral než jsem tam stihla za ním vlítnout a odebrat mu to... pak se nemá posírat, že....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    SLEPICKYYYYY!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ten poslední je boží :-))) Ned si vybírá spíš suchá místa, když je moc mokro, tak do toho nejde.... ale nejraději má spodní, černou jízdárnu (nevím co tam je, je to takový šedivý "písek")
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Kdyby šedá... "Vypůjčím" si obrázky a video z netu, ale je to jako přes kopírák u některých koňských jedinců, které znám...

Dirty Horse Video
    https://www.youtube.com/watch?v=yiyna59UChE

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: šedá tuhle sezónu frčí....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Obdobně by to dopadlo, kdybys tam měla navezený písek (na stavbu či i jen na obyčejné "dětské hřiště")... Když to má vhodnou strukturu a konzistenci, tak hurá se do toho svalit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Objev dnesniho rana - dejte koni dost popela a bude se valet v nem.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jako obrečela to, co jsme přišli o poníčka, tak nemůžeme najít podobného koníka.... ona potřebuje plyšoně, ne závodníka...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dítěti je jedenáct, sama chápala, že je lepší rychlej konec, než aby umíral v bolestech... k zachránění nebyl a upřímně - kdo ví kolik mu bylo, už neměl zuby.... lepší než aby ho drželi při životě, jako u nás toho Slicka, který se sice dožil čtyřicítky, ale poslední půl rok už byl bez srsti, imho v bolestech, vyhublej na kost.... Charley vypadal slušně a když jsem ho viděla před dvěma týdny, tak byl ještě relativně čilej, zajímal se o dění okolo a tak... takže asi lepší tak, no....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Smutné... i když pro dítě "lepší", že se nepodívalo jeden den na koníčka a pak druhý den by byl mrtev...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    chjo, našla jsem dceři koníka na pronájem, starej, plyšovej, pomalej, měly jsme se na něj jít zítra podívat.... a v sobotu ho museli utratit (kolika, ale zřejmě mu to i prasklo)... na Nedoušovi jí tak můžu vodit, ale s jeho rozměry na něm sedí jak na stole, takže nějaké signály nohama nehrozí, plus on je zvyklej "velet", to by nedělalo dobrotu...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: u nás se všem těhotným nalila vemínka, takže už to je i viditelné....
    GIO
    GIO --- ---
    no.. zrovna se vracim zezadu, a Jindrich zase busi, hrube se mu nelibi, ze je Oliva doma:)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ne on je vtipnej nahodou, se prijed podivat :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Na pekac! Zmetek!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam