• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastným...
    ...no není zima, to je blátivé PEKLO !!!

Po ránu mne uvítala shirka, kterou to bláto viditelně štvalo (a od sena s huculou na mne koukala úplně zaliskaná andalušanka - jó není nad kobylu-čuně). Vobluďák stál v tu chvíli na kraji přístřešku a více v přístřešku ještě stál světlý/bílý (by byl, kdyby nebylo bláto) mladší valach, co do stáda přišel minulé léto...

Po chvíli, když služba zrovna dovezla nový balík sena, se osazenstvo balíku trochu vystřídalo. Jen shirka stála v blátě a každou chvíli zvedla jednu nohu a tvářila se zhnusené z toho bláta...

Nejdřív bylo třeba si proházet (protlačit) cestu k hromadě, udělat alespoň rýhy blátem po spádnici, aby co nejvíce vody odteklo bokem (závidím těm, kteří mají pozemky na písčitých půdách)

Na začátku (byť to na fotce nevypadá tak strašně, ale bylo)

A po dvou hodinách (za neustálé asistence několika koní, kteří to brali "na střídačku" a "zavazeli" co nejvíce, nejlépe tak, aby se po tom odházeném nedalo projít přímo... asi chtěli vidět člověka jak uklouzne a vyválí se také v tom blátě) se to stalo alespoň trochu přijatelným...

Vobluďákovi se od sena, byť už pak nežral a jen stál, moc blátem nechtělo, takže stále jen pořehtával a upozorňoval na sebe, ale nakonec pochopil, že "utopit se za ním do toho bláta nepůjdu a přišel on, aby pak ke své radosti zjistil, že se v přístřešku už neboří do blátosraček a tak celý nadšený ukazoval, jak je stále hladový koníček (no uživit to panděro určitě) a jak je moc hodný a jak umí prosit, že si přece zaslouží alespoň jeden suchý chleba či rohlík (to má strašně rád, ale dostane max. 2ks, aby si něco neuhnal)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a musím pochválit dneska Nedouška, učil holky práci ze země :-). Jenom základy, jít, zastavit, otočit - ale nechal si to od nich líbit a hrozně se snažil pochopit jejich sebemenší snahu....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak u nás ten Frank je taky "pochybná existence".... kluk moc fištrónu nepobral, nemá řidičák (to je tady velmi podezřelé, protože jezdí všichni od šestnácti až do devadesáti - fakt to není o "volbě", že jezdit nebudu) - tzn. buď teda jezdil ožralej / zdrogovanej nebo má nějaké mentální / zdravotní problémy... Já bych si tipla, že byl zavřenej - asi spíš v blázinci / léčebně než kriminále... ale normálně - pozlatit ho, fakt že jo....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A jak jsem se bavil s těmi kmenovými na ranči, tak pokud by to složil jeden, tak to prý sbalí i ten druhý... A to by bylo "vzrůšo" (no to bych snad ani raději nechtěl vidět)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ona by brala i ty placené, ale i ty co měla (resp. má) - to je samé nemoc, nemoc dítěte atd... A jelikož stáj se nezastaví, tak to nakonec stejně musí udělat všechno sama...

Ale ani na ranči to není o moc jiné, tam je to větší provoz a více peněz v běhu, ale stabilních zaměstnanců aby také pohledali. Mají tam dva dlouhodobé kmenové, ale z těch dalších (třeba i jen na 1/2 úvazek) nevydržel nikdo (chlapi, ženský), navíc naneštěstí to jsou často takové zoufalé existence, že po většině z nich zůstane ještě nějaká škoda (ztratí se nějaké drobné vybavení apod...).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a proto si většina z nás vůbec nepředstavuje, že by se něčím takovým dalo živit.....

- zaměstnanci Frankovi, který se o zvířata fakt stará a telefonuje kvůli každému prdu, šoupám jakožto nájemní různá zpropitná (k vánocům atd. dostane peněžní dar, v době po mé operaci jsem mu připlatila za úklid mých zvířat, ač jsem nemusela atd.)

- brigádníci nejspíš chodí do školy, tj. v létě jsou více dostupní, plus třeba dvanáctiletou dceru bych fakt nenechala v zimě po tmě dojíždět někam do / ze stájí. I brigádníky je třeba motivovat - třeba jim slíbit (a dodržet) extra hodinu zadarmo. Nebo vypsat že za určitý počet hodin odpracovaných přes zimu, si můžou přes léto vybrat tábor a jet na něj jako "praktikanti" (tj. zadarmo nebo za provozní poplatek).

- dobrovolníci nefungují, nemají pocit povinnosti - klidně se vydlábnou na zvířata, zvlášť pokud prší nebo je zima (kdy by ta zvěř potřebovala extra pozornost) - více zaháčkovaní jsou lidi pokud je to nějak finančně provázané - ať už tím, že jsou placení - a nebo naopak, že platí (bys nevěřil, kolik lidí s radostí zaplatí za to, že si můžou přijít hladit a čistit starého koně - když se to naformuluje jako adopce vysloužilého veterána...)
    PES
    PES --- ---
    Realita majitele (majitelky) stáje v praxi:

- nalomené resp. zlomené dva prsty na noze (poslední články)
    - zaměstnanci nejsou (alespoň ne spolehliví a pracovití)
    - brigádníci v zimě a blátě prakticky nefungují (jo to v létě, kdy se dá jezdit na dvou koních majitelky, to jich je klidně tucet)

Kdyby ji nepodporoval manžel (pochopitelně mající své zaměstnání) a potomky občas nehlídala babička, tak by to skoro mohla zavřít... :-/ Pochopitelně takové "samozřejmosti" jako vedení domácnosti, praní, vaření, příprava dětí do školy apod. se ani nezmiňují...
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: it takes a real horse to wear pink. :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak ty ošklivější tam měli taky, ty bych samozřejmě nekoupila... :-)... tohle je na mě růžový až až...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Není to tak hrozné jak z popisu... existují i "ošklivější" odstíny žůůžové barvy...
    MUZA
    MUZA --- ---
    Preju vsem konikum, kozickam a dalsim zviratkum, hlavne zdravicko a radostne souzneni dusi s dvounozci; at maji majitele stale dost prasuli na krmeni a dobroty a porad takova laskava srdce...

Jste tady moc fajn! Dekuju za pribehy roku 2017
    :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a tady Ned pro ilustraci... žádný ladný loštomilý poníček...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    abyste neřekli, že vás ošidím o růžového Neda...

omlouvám se za kvalitu, ležím s horečkama, mozek se odmítá namáhat...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak vy jste v té malé oranžové QT zóně (Pliocene & Pleistocene non-marine deposits) a okolo máte to šedivé Qls (Landslide deposits), kterými vedou nějaké sekundární pidizlomy, ale hlavně to vypovídá hodně o tom proč tam při deštích ty svahy doslova "tečou" dolů... Tam nějaká bahenní jáma co spolkne jezdce i s koněm není problém...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no ten rožek je na druhé straně dálnice, než je nádrž... imho to sedí
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To může být jen nějaký vedlejší zlom (a že jich tam máte plno), k počtení třeba na
    https://www.americangeosciences.org/sites/default/files/Environment-sbayarea.pdf

Hlavní zlom vede jihozápadně od té vodní nádrže (kterou ovšem prochází podélně vlastní zlomová zóna... nu, nechtěl bych bydlet pod hrází...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: budu na tom muset zapracovat :-)))

PES: u dcery možná... u mě už je to napováženou... nerada bych se zvrhla do kategorie "klimakterní diblík" :-))

Ale Nedouškovi růžová nevadí - dneska se mnou v klidu projel nejstrašidelnější úsek lesa - cesta se tam vnoří do dolíčku u dálnice - auta jezdí cca pět metrů od stezky, ale nejsou vidět, jen slyšet, randál, že není slyšet vlastního slova, koně se tam dost bojí (nehledě na to, že je to divné místo i geologicky, tvoří se tam bezedné bahenní jámy - teď mě napadá, že tam možná vede sandandreaský zlom - ale jistá si tím nejsem)... A Ned se teda ujišťoval, jestli jsem si jistá, že to zvládneme - a zvládli jsme to... nic ho nesežralo... Dvě stáda srnek už nás nemohly rozházet...

Jinak tomu kousku se obvykle raději vyhýbám, koně jsou tam nervózní, a do toho terén, který není moc vhodný na nějaké poskakování a plašení se.... ale dneska jsme se tam ocitli z opačného směru (který je nevýhodný proto, že se pak musí sejít z prudkého kopce) a je to asi lepší - tam je totiž z určitého místa vidět tu dálnici - že to není jen tajemný řev (ta ozvěna tam je fakt děs), ale jsou vidět míhající se auta...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Buď ráda, že nejezdí tvá drahá polovička... U tebe i dcerky seta barva snad snese, ne? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jeste ruzovou helmu a ruzovou decku!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já mám zase veselou historku z nákupů pro koně.... když už jsem byla ve feed storu, tak jsem si říkala, že Nedouškovi pořídím novou ohlávku (zase mi přijel s takovou olezlou, potrhanou) - a protože neměli tmavě zelenou v jeho velikosti, tak mě zaujala vínově červená, říkala jsem si, že na bílým koni to bude moc pěkný.... koupila jsem, zaplatila, odvezla do stájí (bratru 50km) a tam na to koukám - a ono je to tmavě růžový :-)))) Tak mám teď koně s růžovou ohlávkou.... zrovna já a zrovna na Nedovi, haha...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam