PES: ...a jako že včera chtěl na procházku a malý (důchodcovský) okruh sám - protože pasení na lepším venku, tak dnes se dopoledne popásal v areálu, ale když z areálu odešla poslední kobyla (s majitelkou jen tak bez sedla na procházku) z jeho výběhu, tak najednou po ní zařehtal a došel za mnou, že bychom mohli jít za ní (to mne překvapilo, že se přišel "zeptat" a nevyrazil volným krokem přes val, za kterým kobyla zmizela jako za horizontem, sám)...
...z valu jsme ji pak zahlédli jak jde směrem kolem řeky, ovšem Vobluďák si nevšiml, že to kobyla s jezdkyní vzaly (koňo)stezkou skrze roští mezi cestou a řekou, takže ji chtěl dojít po cestě a najednou byl zmatený, že mu zmizela (na cestě je vidět docela daleko). Ale pochopil, že jsem mu ukázal vstup na stezku, že se má vydat tam a že kobylu dojdeme.
Samo se ukázalo, že prostě "ty ženský" jsou motivace, protože za kobylou odťapat pěkně kolem 2,5km tam (a pak samo totéž zpět), pěkně svižně, na pár místech, když nám nohatá kobyla (má výhodu delšího kroku) více odešla, tak jsem ho pobídl i do klusu (který normálně nepovažuje za důstojnou rychlost a chod hodný používání při přesunu venku ;-)) a pěkně mi klusal způsobně u ruky (nepředbíhal), aby jsme mezeru zmenšili.
Potřeboval by takovou motivaci na vycházky nejlépe každý den, pěkně pár km v terénu, důchodce ;-)