• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PAN_UZIVATEL: no tohle je takové to, že si to musíš sám rozlišit - strká ti čumák na podrbání, nebo je "vlezlej"? Koně moc kontaktní nejsou - není to jako pes nebo kočka, kteří se chodí mazlit... kůň je kontaktní obvykle když něco chce (podrbat, pamlsek, a tak)...
    PES
    PES --- ---
    PAN_UZIVATEL: No to je právě to, co by Ti měl někdo omrknout a rozlišit...
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    PES: Jasne, zase jsem cetl, ze jsou ty kamaradske stouchy nebo kdyz kun k tobe da hlavu, tak moc nevim, jak odlisit.
    PES
    PES --- ---
    PAN_UZIVATEL: To šťouchání a vůbec jakýkoliv nezvaný vpád do Tvé osobní zóny si nenechávejte líbit.
    PES
    PES --- ---
    PAN_UZIVATEL: u toho sedla (a podsedlovky) to snad někdo dozoruje, ale jinak i tohle je lepším než (jak se říká) drátem do oka...
    ...lze u toho alespoň sledovat chování koně i jeho výrazy líbí/nelíbí a zda poslechne a dá nohu (a také zda ji bude držet ;-))
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    PES: No, ja si vyjednal, ze mam moznost si kone aspon komplet pripravit, proste vycesu, vycistim kopyta, nasadim sedlo. Pote jej jeste vycesu na zaver. Nic moc jineho se mi asi nedostane k extra kontaktu. Mam porad stejneho kone, vnimam, ze mne zkousi, ale mam dojem, ze vi, kdo jsem, nyni obcas mne stouchne cumakem, dam mi hlavu k hrudi ap., ale nevim, zdali to je "vypadni" nebo pratelske tuknuti.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PAN_UZIVATEL: tak zvířata jsou vůči sobě navzájem taky často z našeho pohledu brutální.... můj kůň, Ned, se pásl na plácku před paddockem, ve volnosti (přišli tam lidi ze sousedního paddocku, měli koně na vodítkách a volali na mě, že je to ok, že jenom své koně zavedou domů. Nicméně Stormy se jim vysmekl a šel za Nedem. Ned ho několikrát varoval, ať se nepřibližuje, že tohle je jeho pastva, že o něj nestojí, Stormy šel stejně blíž - a najednou ve zlomku vteřiny Stormy kvičel a zdrhal s otiskem Nedových kopyt na zadku.... celé se to odehrálo během pár vteřin, ale bylo tam jasné varování - několikero - které Stormy ignoroval... na druhou stranu, Stormy si vykoledoval kopanec - JEDEN - po kterém se zase Ned dál pásl a Stormy odběhl domů... nebyla z toho bitka, a Stormy se přestal chovat vyzývavě přes plot výběhu (vždycky se na nás šklebil, když jsme šli okolo, nebo třeba předstíral, že na nás vyběhne atd.) - koně si to srovnali a byl pokoj.... bylo to brutální? Určitě. Ale Ned ho trefil do zadku (do měkkého, netrefil žádné kosti, s majiteli Stormyho jsem to projednávala, jestli je kůň ok) - nevím jak, Stormy šel k němu, ale zjevně si Ned vybral kam ho kopnout, nebylo to náhodné), ale pak už to nemělo další pokračování - byl to jeden moment, v kterém si to vysvětlili a byl pokoj.... a podobně by to mělo být ve vztahu s člověkem - kůň je obrovské zvíře, nemůžeš si dovolit aby ti kakal na hlavu. (A koně to budou zkoušet - stát ti v cestě, motat se při přípavě, přenášet váhu na nohu, kterou zrovna čistíš, pokládat kopyto tam, kde máš nohu ty - nafukovat se při utahování obřišáku, zvedat hlavu když se jim snažíš nasadit uzdu.... případně vyválet se se sedlem na hřbetě a podobně... ) - takže určité vymezení prostoru a pravidel je nutné - a není nutné koně specificky kopat a bít... ale třeba měli jsme poníka (islandského, žádné ořezávátko), který neuměl chodit na vodítku - respektive nechtěl - tlačil se na člověka, nebo se snažil člověka předběhnout a dostat se mu do cesty, šlápnout na nohu - no tak jsem měla vystrčený loket a pokaždé, když otočil hubu mým směrem, tak jsem tam ten loket vysunula taky... naučil se to poměrně rychle... vadilo mi, že dostal přes čumák - ale dostal přes něj z větší částí vlastní silou - já jsem loket vysunula až když on otočil hlavu, a vymezovala jsem si jen "svůj" prostor - on byl ten, kdo se první tlačil do mého prostoru - a už jsem nešla do jeho prostoru - netlačila jsem se já na něj, nestrkala jsem do něj loktem když už hubu otočil pryč atd.

Prostě si musíš trvat na svém - a koně jsou velmi dobří pozorovatelé, a znalci lidské psychologie - často stačí malé gesto, aby pochopili... ale zároveň musíš být taky ty dobrý pozorovatel, a sledovat i ta malá gesta, která kůň dělá - když zarazíš nějakou koninu hned v začátku, tak je to jednodušší, než pak řešit velký problém. A musíš zároveň sám sebe kontrolovat - a netahat do stájí své problémy - když přijdeš vynervovaný a rozčilený, bude tvůj kůň taky vynervovaný a rozčilený...
    PES
    PES --- ---
    Jinak dnes nebylo nic moc počasí ani na návštěvu u Vobluďáka především kvůli vystrouhání kopyt...
    ...při čekání na strouhání jsem postupně vymetl většinu té vydlážděné plochy (nejprve kvůli prostoru, kde se bude strouhat, aby koníček stál na čistém a nezamatlal si znovu kopyta, která jsem po vybrání ještě spláchl a vypláchl proudem vody z hadice, aby to na strouhání bylo úplně čisté).

PES
    PES --- ---
    Kůň se topil v bažině, sám si pomoct nedokázal - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-kun-se-topil-v-bazine-sam-si-pomoct-nedokazal-40500223

Do hluboké bažiny se kůň dostal při přecházení dřevěného mostku ve chvíli, kdy pod ním praskla jedna z latí. „Kvůli podmáčenému terénu nebylo možné do akce zapojit těžkou techniku. Hasiči proto za pomoci speciálních popruhů zvíře zajistili a pomocí vlastních sil a pod dohledem majitelky vysíleného koně z bažiny vyprostili,“ dodala mluvčí hasičů.

PES
    PES --- ---
    SUFFOCATE: souhlasím s tím, že ideální je mít možnost s koněm navázat nějaký vztah (a že si koně velmi dobře pamatují kdo je kdo ;-)), ale na to obvykle v placených jízdárnách není prostor ani čas (bohužel)...
    ...takže "naučit se jezdit" je často jen o "návodu" jak dávat pokyny, aby zvíře naučené na ty pokyny dělalo na zadaný pokyn požadovanou akci (de-facto jako stroj). O nějakém vztahu či kontaktu typu, že by ten kůň si s jezdcem mohl vyměňovat nějaké názory (i kdyby jen třeba varování typu "hele, jezdče, touhle cestou fakt raději ne") si může nechat v takovém případě jen zdát. Prostě "svezení se za živém cvičebním nástroji" :-(

(Ale neberte mne za slovo, píšu to po více než 25 letech různých kontaktů s koňmi od toho "placeného ježdění na vyjížďky" = koně ví, že se zákazníkem mají odšlapat jeden z několika okruhů, pokud možno ho neztratit a zhruba za danou dobu se doštrachat zpět do stáje, přes ježdění na na soukromých koní už s jistým větším kontaktem s těmi zvířaty až po mnoho let "venčení" ale i de-facto vychovávání koně od 1.5 roku věku do až cca 7 let včetně pak lehkého přiježďování a až po několik let práce s již postaršími koňmi až k tomu aktuálnímu, kterému je 28+ jehož fotky a některé příhody si tu můžete občas přečíst).
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    PAN_UZIVATEL: já koně nemám a moje zkušenosti jsou bídné. Nicméně první co mě napadá je, že když jsem občas někde jezdila na koni, také se mi ten přístup příliš nelíbil (ve smyslu hrubšího zacházení, než by mi bylo příjemné). Je mnoho možností, jak ke zvířeti přistupovat a stejně jako všude, i u koňáků najdeš lidi, kteří s koněm pracují jemně, navazují hlubší vztah, pracují s ním více ze země apod. a lidi, kteří si práci s koněm zjednoduší např. různou vystrojí.

Kdybych se ve stáji necítila příjemně, bezpečně a měla bych pochybnosti, buď bych své naladení sdělila lidem ve stáji a ujasnila si to s nimi, nebo bych zkusila jiné místo.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, psal jsem tento dotaz jeste jinde, ale bylo mi doporuceno se i optat tady.

Zacal jsem nedavno chodit do jizdarny v mem okoli. Jsem si vedom, ze to neni zrovna neco na vysoke urovni, ale nyni tak jedine misto v okoli. Nyni ctu knihu Jezdectvi: Zakladni kurz pro zacatecniky a mam dojem, ze se mi to potvrzuje, ale nevim... Ta jizdarna ma par koni, ti jsou ve staji, kazdy ma svuj mensi kotec, jestli maji nejake venkovni vybehy, tak nevim. Myslim si, ze ano, ale hrebce/valachy jsem v nem zatim nevidel, ale vim, ze klisny nekam vodi ven... jinak se trenuje venku, nekryty oval, podklad pisek... Ten kun se parkrat uz zaboril v tom pisku a ztratil stabilitu a obcas si fakt rikam, ze to neni bezpecne misto, ale nemam zadny referencni ramec, jen nejaky dojem. Ohlavka je s udidlem, coz zase nekde ctu, jak to je uz prekonane. (To misto je jak jizdarna, tak oni maji byznys, ze delaji akce s konskym povozem, to dle mne vysvetluje to udidlo. Chodi tam dalsi studenti, ale to jsou vse pubertalni holky, ja jsem jediny dospely muz.) Jsem vskutku zacatecnik, co se teprve dostava do toho sveta koni. Mam za sebou cca 6 jizd a dokonce nyni se mi dari nejak vysedat, ujet tak dve kola po ovalu, i kdyz samozrejme to je spatna jizda. Pro mne osobne to je ale ohromny pokrok, ale take dle mne ten pokrok je dan mensi bezpecnosti, ze ten instruktor vice riskuje. On neni nejaky certifikovany trener, zkratka jen konak, ale dle mne ma nejaky cit pro uceni. Kone si mohu sam osedlat a odsedlat. Urcite bych u nej mohl travit vice casu, coz nejak musim zjistit, chtel bych mu napr. koupit nejake pamlsky a byt i nejak chvili s nim atd. Chodil jsem v Praze do jizdarny, tam byl cca take 6x a za tu dobu jsem se vubec nikam neposunul, jen sedel na koni a nechal se vozit. Nejake rady? Dle ceho hodnotit? Ja by zprvu strasne nadseny, ale nyni ctu tu knihu a vse se meni, plus i jak se tam objevuji casteji, tak moje pochybnosti rostou. Jde mi nejen o mou bezpecnost, proges, ale i o ty kone. Diky.

P.S. Ale ja vnimam, ze oni maji urcite zajem o dobro tech koni, vnimam, ze je napr. myli a resilo se, ze ta voda musi byt tepla a byl s tim problem, tak se to odkladalo. Pak jeden den je myli a tepla voda. Nicmene starsi skola bez nejake vetsi prupravy, tak v tom je dle mne i jista ta brutalita. Ale jak jsem uvedel, ja nemam referncni ramec, nevim, kdy urcite chovani vuci zvireti je takova nutna drsnost, aby vas respektovalo a kdy to je prehnane a uz to spise ublizuje. Ja jsem obecne velice jemny ke zviratum a nerad jsem jakkoliv drsnejsi.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ani ne
    PES
    PES --- ---
    Je to sice spíš politická satira, ale jistě pobaví i tady ;-)

PES
    PES --- ---
    Dnes již důchodce ve futrálku...

PES
    PES --- ---
    PES: proti včerejšímu kouzelnému a barevnému podzimu se neděle přihlásila šedivou oblohou s teplotou těsně nad nulou s pomalým růstemk +3°C těsně po poledni a tudíž ani koníček z toho nebyl tak nadšený jako včera...
    ...nicméně jsme alespoň kousek doprovodili skupinku jezdců, kteří jeli z ranče na vyjížďku. Nicméně když dorazili k nedalekému brodu, tak se na ně vzadu vedle mne jdoucí Vobluďák podíval, počkal až všichni přebrodí a pak se vydal (de-facto sám) mně po boku druhou stezkou kousek podél břehu a pak zpět na širší pěší cestu, kde si našel ještě pěkný kousek na pasení.

PES
    PES --- ---
    Podzimní...

PES
    PES --- ---
    Koučka...
    Kůň zrcadlí naše pocity, přes sílu s ním moc nezmůžete, vysvětluje koučka - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/kun-terapie-zeny-pocity-smutek-nekrmte-kone.A240823_105744_hobby-mazlicci_bkch
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Se by se ledy hnuly?
    PES
    PES --- ---
    Jako na zahradě. Mrtvého koně bude možné zahrabat bez vápna - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/chov-pohreb-veterinari-zemedelstvi.A241031_131758_ekonomika_drh
    PES
    PES --- ---
    Dnes z přístřešku ven ano (a to byl chvilku po obědě, kdy si rád hodí šlofíka na vytrávení ;-)), vyčistit ano, kopyta vyčistit a zkontrolovat ano, to vydržel stát a držet dlouho, nějaká jablíčka samozřejmě ano, ale pak jít ven...
    ...to už ne. Nechtělo se mu, a to ae zrovna dokonce začala protrhávat ta protivná šedivá inverze.
    Na píseček, to by se mu chtělo (ale ten byl moc vlhký/mokrý), to jsem mu ale zatrhl. Tak že prý do ohrady za zbytkem důchodů (kde si hrál jako obvykle na separatistu ;-) že ty zbylé koně přece nepotřebuje), a pak že by zase domů, do přístřešku, vyhlížet večeři...

PES
    PES --- ---
    PES: Momentálně nejoblíbenější (ne)činnost ;-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam