• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: orientačně se dají používat beer abv calculatory, těch je spousta a pak občas bejvaj orientační tabulky: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/7-NAVODY-A-POPIS-ZBOZI/56-Recept-na-domaci-Cider já měl podobně slabej mošt, šel mi do 1.000 a výsledek všema možnejma výpočtama byl kolem 5,5%
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ADUB: V lednici to kvasi zbytecne pomalu, rozumny optimum je cca 15 stupnu. Jestli mel most 11 (nic moc, obvykle mam 13, nekdy i 16) a dojede do sucha, tak pocitej s cca 5%
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    ADUB: já teda měřil hustotu refraktometrem a použil tenhle výpočet.

    ((H1-H2): 7,45) + 0,2 = % ALKOHOLU

    Vysvětlivky:
    H1 - počáteční hustota kg/m3
    H2 - konečná hustota kg/m3
    ALKOHOL - obsah alkoholu
    7,45 - konstatnta
    0,2 - alkohol vytvořený při sekundární fermentaci
    ADUB
    ADUB --- ---
    Ahoj. Prosím o radu, jak vypočítat z počátečního a aktuálního cukru v procentech obsah alkoholu? Jakože mošt měl jedenáct procent, teď to má sedm. Takže teoreticky 11 - 7 jsou 4 děleno dvěma je voltáž alkoholu 2 procenta? Na netu jsem nic kloudnýho nenašla, víte to vy tady? Díkes. Jinak jsme mošt naočkovali veltlínskýma kvasinkama a nechali tejden rozjet v sudu, pak naflaškovali do petek (2l a 5l) do lednice, kde se mu daří tak při 7 stupních a každý dva dny jsme upouštěli vzduch, teď se začíná proces zklidňovat. Ráda bych teda věděla, kolik to už má, chutná to moc dobře, perlí to, má to hezkou barvu, ale kdyby dvě procenta, chceme víc! :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: tohle jsou kupovaný kvasnice a kvasim z padanejch jablek, takže musim převařovat, sířit to nechci
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: nevidim důvod, proč by to nešlo. akorát bych měl pocyhbnosti o smyslu - ty kvasnice máš aktivní ve chvíli, kdy vůbec eště neznáš výsledek (treba 2018 jsem mel smesku ze zimnich jablek, ktera dva mesice po dokvaseni byla geniální, rok po dokvašení ničemná a ted je to obstojnej prumer). mozná pro komerční kmen ve vysirenym mostu by to mohlo mit význam.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Daj se ciderový kvasnice točit = teď stočim várku, trochu je propláchnu a naleju na to další mošt? U pivních to jde, ale slyšel jsem, že u cideru se to nedělá
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Ad sladkej cider - bud lze redukovat ziviny (opakovany staceni nebo keeving) nebo filtrovat nebo pasterizovat
    Ad dreveny sudy - Ivo Laurin z Utopia cider jede v sudech, tak se ho muzrs zeptat na zkusenosti
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Po ukončení hlavního kvašení to asi stočím do barelů, sud vypláchnu vodou a cider vrátím zpět (mám jen jeden sud). Doleju cidrem, který kvasím bokem v demižonech, aby byl sud co možná nejplnější a nechám to ležet ve sklepě dalšího půl roku. Předpokládám, že lahvovat budu někdy na podzim příští rok (do některých lahví dám trochu cukru) a lahve si odpočinou další rok. Pak začneme pít.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A já si přivezl ze sadu 80 kilo jablek, zejtra je smoštuju, stočim předchozí várku (slabejch 10 litrů) do flašek na sekundár a založim novou, tak 20 litrů. A tu pak nemám kam dát :) stáčíte někdo do kyvet?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: jo a ještě dotaz. Sekundár a sycení. Budeš dělat jen tichej a sekundár zustává v sudu? Jak vyndáš kvasnice? Nebo to někam přetočíš na sekundár (225 litrů je fakt hodně flašek :))? Nebo to budeš sytit po částech podle aktuální potřeby z bomby nějak? Jsem fakt amatér, asi se ptám na blbosti. Ale to množství mě technologicky zaujalo :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    EXCITE: lihoměr je na kvašený naprd, řekl bych. Lepší bude rozdíl hustot před a po. 6 mám já z mizernýho moštu z nezralejch jablek, tipuju, že budeš mít trochu víc
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Lihoměrem jsem naměřil necelejch 6, max
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Sud je boží. :) Vinařství Mercier z Castillie, po třech plněních červeným vínem. Vymytej, vypařenej, “ready to fill”. Ani jsem ho nevyplachoval.

    Pojedu jen na kvasinky z jablek. Dneska jsem přidal dva litry rozjetého moštu, který mi zkvasil v lednici minulý týden. Snad se to rozjede. Cukr budu měřit až zítra, protože mám zatím jen půl sudu a budu dolévat. Ale chtěl bych jet do super sucha, takže budu kvasit, co to půjde. Teplotu nechám na matce přírodě a našem sklepě. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tyjo vypadá pěkně, já čekal nějakýho dobitýho veterána. Kvasit budeš spontánně? Jaký jsi měl cukry na startu? A teplotu kvašení budeš držet jakou?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak mi začalo jedno dvěstědvacetipětilitrové dobrodružství.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DAVE_PAGE: pokud by měly, byla by s tim hrozná alchymie, musel by se upravit cukr na startu, buď to svařit, aby to nešlo cugrunt, nebo zředit, aby to nebylo moc sladký a na sekundáru nebouchlo. Ale umim si i představit sady kvasnic pro různý cukernatosti. Ale to bych chtěl vidět ty mičurince, který by to vyšlechtili :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    X_RATED_IDIOT: mozna budou mit citlivost na mnozstvi alkoholu. A nebo jsou lenive a po chvili se na to vykaslou ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DAVE_PAGE: v historii tady někdo zmiňoval speciální kvasnice, jen mi neni jasný, jak by poznaly, že už toho maj nechat...
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Cesta povede pres tyhle moznosti
    -sira
    -filtrace
    -nechat do sucha.
    a nebo kombinace :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam