• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    SINC
    SINC --- ---
    JAKOUBEK: Az se to kvaseni hodne zpomali az skoro dokvasi, tak to prefiltruju, doplnim cerstvym mostem (mam nejakejch 15L zamrazenejch) a dam zas kvasit.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SINC: Kdyz pises, ze kvasis “dvakrat v demizonu” jak to presne probiha? Pockas na konec prvniho kvaseni a pak jeste pridavas cukr?
    SINC
    SINC --- ---
    Tretim rokem 50L, mix podzimnich-zimnich jablek (boskoopsky, renety, panenske, ...). Kvasim dvakrat v demizonu, pak do doredim mostem ci pripadne trochu docukruju, kdyz je zbylyho mostu malo a dokvasuju v lahvi. Loni se to rozsumelo fakt pekne. Letos zacinam na 14% cukru, takhle sladkej most jeste nebyl, tak jsem zvedavej, jak to probehne.

    Nechteli byste udelat nejakou vymenu lahvi? Bych docela ochutnal jinou vyrobu.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Včera jsem utrpěl košt vín s výkladem a tam sklípkan řikal, že sírou se kvasinky nezastavěj, naopak některý síru potřebujou a tak si jí vyštěpěj nějakym enzymem z moštu. Tak nevim, třeba jinej kmen, jinej mrav. Ale napadla mě jiná myšlenka. Mluvil tam o fortifikaci (porto a podobně), čimž se kvasinky zabít daj. Zkoušel jste to někdo?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Ahojte, výborná kniha, která dost dopodrobna rozebírá to, co se děje v jabkách i v cidru je The new cider maker's handbook od kanaďana Clauda Jolicoeura http://www.cjoliprsf.ca/ myslím, že tam můžete najít odpověď na většin vašich otázek.
    Ad jak zajistit sladkost v cidru - ve Francii jsme to řešili tak, že jsme dělali fermentaci co nejpomalejší - na začátku se pektinázou mošt vyčeří, abyste se zbavili pektinu. V našich podmínkách jablek, které mají málo tříslovin moc nemůžete čekt pořádný hnědý klobouk, jak o něm mluví literatura,lepší je použít pektinázu, kterou používají ve výrobe moštu, aby byl čirý. Teď nemůžu nikde najít, ale dá se to to koupit i u nás, používal jsem to a hezky se to vyčeřilo, jenom teda ten pektin nestoupá vzhůru jak u metylestarázy, ale padá na dno, takže zase se nedočkáte hnědého klobouku.
    Pak je asi klíčové pravidelné měření a filtrace klidně přes celulózové desky, ale s tím zatím ještě nemám vlastní zkušenost, v Bretani jsme to filtrovali přes křemelinu, ale to už je trochu vyšší dívčí pro malovýrobce.
    Já mám zkušenost, že dolívám trochu pasterovaného moštu při lahvování a jsem s tím celkem spokojenej, i když už mě to pár flašek roztrhalo, každá láhev je originál. Pasterovat cider jako lašku mi přijde brutál, ale tak můžete tím dosáhnout zase trochu jiné a určitě originální chuti. To už bych to radši zasířil. Pak napište, jak jste dopadli.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    jinac Lea ma i vybornej vlastni web, o sladkosech ma stranku treba takhle http://cider.org.uk/keeving.html
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    65 stupnu je ok jezto tam prichazi na pomoc pritel alkohol, na pasterizaci mostu je potreba 75
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ADUB: Reálně tu asi všichni kvasí na max, do sucha. Občas nemá smysl jít proti přírodě. To s tou pasterací byl spíš nápad. Z logiky věci musíš buď sebrat kvasinkám cukr, což nechceš, nebo cukru kvasinky. Muselo by se to vyzkoušet. Nalahvovat se špetkou cukru nebo ovoce, nechat to naperlit v lahvi a pak kvašení stopnout pasterací.

    Těch 20 minut na 65 stupňů je dle mého v pohodě. Teploměr na zavařování to jistí. Když o něco přetáhneš teplotu, neva. Já to dělal v babiččině starém elektrickém zavařovacím hrnci, takže jsem měl výhodu termostatu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ADUB: No od pasterovanyho cideru bych vyznamnou progresi necekal. Jestli chces sladci, tak se bud musis zbavit zivin, aby kvasinky nemely z ceho zit (napr vicenasobnym pretocenim), nebo filtraci v momente, kdy ti vyhovi zbytkovrj cukr, nebo pasterizaci. Ale doporucil bych si treba poridit nejakou literaturu pod szromecek - treba craft cider makind od Andrew Lea
    ADUB
    ADUB --- ---
    jak přesně jsi pasteroval? Zkusím to znovu stočit a použiju ty flašky od piva. Mají být ponořené až pod zavřenou zátku? Četla jsem 65 Celsia po dobu 20 minut, ale budu asi muset koupit nějakej teploměr, aby se to nepřešvihlo. To slazení po otevření jsme v podstatě zkoušeli, třeba nějakej sirup (zázvor a tak) by mohl bejt lepší než cukr. Kdyžtak takhle no. Jak se mění chuť cideru po pasteraci třeba za měsíc, za dva - je to s odstupem času lepší a lepší?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ADUB: Napada me pasterizace. Proste to zavarit a tim stopnout kvaseni. Ja ted otevrel 4 roky stare domaci limo, ktere bylo “zavareno” v lahvi od piva, a bylo furt pitelne.

    Na ten pokus s ovocem jsem zvedavy. Kvaseni je schopno se rozjet s minimem dodaneho cukru, tak at vam to pak nevymaluje strop. Drzim palce.

    Rouhacska myslenka... proc neprokvasit do sucha a neosladit po otevreni?
    ADUB
    ADUB --- ---
    My bychom rádi měli sladší cider, dokvasit do plna a stočit nechceme. Dá se dosladit něčím nezkvasitelným? Na chemii se necítíme. Nebo nějakej zaručenej enzymatickej umrtvovák? Cold crushing je dobrá metoda, pokud nevymyslim něco jinýho, tak to asi znova stočim do petek a dám do lednice taky jako tu první várku. Tentokrát tam bude víc alkáče, míň kvasinek a cukr si tam třeba dodám, zkusím to dát na míň než 4 stupně - snad bude stačit upouštět vzduch jednou za tři dny :D A můžu do každý flašky dát něco na chuť (med, banán, rozinky, zázvor) jestli se to v takovým chladu rozvolní.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ADUB: v jabkach mas hromadu pektinu, ktery se teprve zranim vyceri. pridavek cukru tomu fakt nepomuze. stocit samozrejme muzes. cukr meris cim? mostomerem? to neni prilis vypovidajici protoze produkty kvaseni ti ovlivnuji hustotu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: jak už jsem hlásil, jsem amatér, tak nevim, jestli radim dobře. Já to nechávám kvasit do 1.000 a pak to stáčim do láhví a na litr dávám velkýho panáka převařenýho moštu na bublinky. Pak už to otevírám až při konzumaci. Jenže mně na čistotě moc nesejde, sedne si to ve flašce. Ale zkusil bych po dokvašení, před stáčením cold crash třeba. O víkendu má bejt zima
    ADUB
    ADUB --- ---
    Help :D Do dvou barelů jsme dali kvasit mošt s kvasnicema a po patnácti dnech jsme to otevřeli, naměřili cukr jedno procento a je to kalný, bojim se, že jsme propásli první stočení, klbouk tam neni, jen malinko pěny. Mám to přetočit někde od středu sudu bez usazenejch kalů na dně a přidat cukr a nechat ještě kvasit? Kolik nalitr? Jak hodně se vám to vyčeří? Bublinka je teď po 35 vteřinách.Díkes
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: orientačně se dají používat beer abv calculatory, těch je spousta a pak občas bejvaj orientační tabulky: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/7-NAVODY-A-POPIS-ZBOZI/56-Recept-na-domaci-Cider já měl podobně slabej mošt, šel mi do 1.000 a výsledek všema možnejma výpočtama byl kolem 5,5%
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ADUB: V lednici to kvasi zbytecne pomalu, rozumny optimum je cca 15 stupnu. Jestli mel most 11 (nic moc, obvykle mam 13, nekdy i 16) a dojede do sucha, tak pocitej s cca 5%
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    ADUB: já teda měřil hustotu refraktometrem a použil tenhle výpočet.

    ((H1-H2): 7,45) + 0,2 = % ALKOHOLU

    Vysvětlivky:
    H1 - počáteční hustota kg/m3
    H2 - konečná hustota kg/m3
    ALKOHOL - obsah alkoholu
    7,45 - konstatnta
    0,2 - alkohol vytvořený při sekundární fermentaci
    ADUB
    ADUB --- ---
    Ahoj. Prosím o radu, jak vypočítat z počátečního a aktuálního cukru v procentech obsah alkoholu? Jakože mošt měl jedenáct procent, teď to má sedm. Takže teoreticky 11 - 7 jsou 4 děleno dvěma je voltáž alkoholu 2 procenta? Na netu jsem nic kloudnýho nenašla, víte to vy tady? Díkes. Jinak jsme mošt naočkovali veltlínskýma kvasinkama a nechali tejden rozjet v sudu, pak naflaškovali do petek (2l a 5l) do lednice, kde se mu daří tak při 7 stupních a každý dva dny jsme upouštěli vzduch, teď se začíná proces zklidňovat. Ráda bych teda věděla, kolik to už má, chutná to moc dobře, perlí to, má to hezkou barvu, ale kdyby dvě procenta, chceme víc! :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: tohle jsou kupovaný kvasnice a kvasim z padanejch jablek, takže musim převařovat, sířit to nechci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam