Ahoj všem. Tenkrát jste mi tady dost poradili, tak se po čase podělim s výsledkem. Zrovna dopíjim poslední listopadovej cider (150 litrů ze tří sudů, jsem hovno alkáč) Tenkrát jsme to rozjeli, aniž bychom udělali počáteční měření, takže jsme si to pak dělali trochu punkově, myslim, že to mohlo mít áčka asi tak jako víno. Mošt nám za 15 dní s veltlínskejma kvasinkama vykvasil a byl jeden hnusnější než druhej. Stáčeli jsme 18. den, přidali trochu vody a nějakej cukr, moštovou želatinu (nevim jestli to mělo efekt) a panáka meruňkovice, asi aby to kdyžtak zabilo plíseň. Pak už to ani neperlilo a bylo to kyselý, tak jsme to dosladili dextrózou a ve várnici zahřáli na 70 C a stočili do sklenic a demclů a plastu, co jsme našli. Kámoš mi říkal, že by tahle teplota měla stačit a na zabití prospěšnejch látek by neměla mít vliv...Některý jsem dochutila vývarem ze zázvoru i s kouskama a to bylo top jakxviňa. Některý jsem ochutila silným vývarem z meduňky a máty, to bylo taky zajímavý. No a do některejch jsem dala takovej vývar z převařenejch rozinek s hřebíčkem, i jsem to tam naházela s tim. No a to byla sranda, protože i když to bylo převařený, tak se to v pokojový teplotě rozjelo a skleněný flašky i s keramickou zátkou bouchaly. Nikde jsem nezjistila, na kolik by se musely ty kvasinky zahřát, aby to chcíplo. Pak jsem to zachránila sklepem a tahle příchuť byla super vánoční. Něco bylo sladší (15 procent cukernatost), něco míň (10 procent). Takže doporučuju zázvor. Co vy a příchutě? Já vim, že vy tady jste asi už všichni znalý, ale z prvního pokusu jsme měli hrozně velkou radost :) a jak to piju, tak jsem sentimentální...Dycky mošt!