• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: mně se tohle ještě nestalo a to kvasim jedině v kýblech. Ale mám tak blbej sklep, že to roznášim různě po baráku. To že netěsněj bych neviděl jako zásadní problém, pokud si uděláš startér, nebo je přeneseš do sklepa až když je kvašení rozjetý a na hladině je co2. Jenže já používám komerční kmeny, takže mi to maká do půl dne od nakýblování
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli to bylo hodne sladke tak to mohlo mit i hodne vysoke pH a take mosty jsou na kontaminaci nachylnejsi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z 250 litru jedinych 30. Ale nebyl to muj most a byl fakt hodne sladky. Nase jabka jsou tak 9-11,5, tohle meli skoro 13. Kbelikum dam asi papa. Prilis velka plocha hladiny na kontaminaci a to netesneni me uplne nepresvedcily. Demizony zatim nikdy nezklamaly (zvlast, kdyz je pred plnenim vysirim). Skoda, ze jsou tak neskladne a nemam je kam dat. Sklep sirim dvakrat do roka. Ale je to proste stary sklep, takze plisen asi i po vysireni stale pritomna. Pristi rok dalsi pokus.
    DRON
    DRON --- ---
    Tak po rocni pauze je konecne zase 23+23+10+15 litru mostu ve sklepe.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To se mi zatim nestalo nikdy, maximalne tak kris v demizonu, co jsem vcas nepretocil. Asi zvaz zlepseni hygieny v cidrerii ci pouziti so2.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak jsem o 30 litru chudsi. Do posledni varky (cukernatost skoro 13) se mi dala plisen.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mam pocit, ze posledni dva roky neresim nic jineho, nez podruznosti. Diky za trpelivost. Je fajn mit zpetnou vazbu od zkusenejsich.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tak hlavne cider neni jen směs vody a ethanolu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: plovákovej lihoměr je ti na prd, tim se dá měřit leda něco s vyšší koncentrací. Tipuju, že v kvasu to bude mít odchylku tak asi kolem hodnoty objemu alkoholu, co v tom máš :) mám nějaký po dědovi a v podstatě mi ukazujou, že je v tom 0
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: resis podruznosti. POklud to neuvadis na trh, tak objem alc znat mepotrebujes vubec k nicemu. Kdyz budes mit hustomer, tak znas zhruba koncentraci cukru a z toho muzes zhruba vyvodit potencialni alkohol. Vzhledem k povaze mostu a sezonni promenlivosti mas pri hustote 1,05 95% sanci, ze obsah cukru bude mezi 95 a 119 g/litr pricemz median bude 106 g/litr. POtencialni alkohol pak 6,5% (ale s pohybem v rozmezi 5,7-7,2)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: A na finální alkohol by se v tom jejich eshopu najít něco dalo? Počátečními cukry si totiž nejsem moc jistý, jak to mám na ty várky. Něco bylo ze začátku pod 10, pak 11, až nakonec skoro 13. Tak bych to teď dal dohromady a nechal dokvasit, co to dá, a nakonec změřil finální alkohol.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: To bys musel stocit do dalsiho demozonu, nechat usadit a pak lahvovat. Ale s mnozstvim cukru cos psal bych nebyl prekvapenej, kdyby ti nejaky lahve bouchly
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    ale i tak pres tu hadicku pak ve flaskach sedlo dost kvasnic dolu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: To je lepsi postup, pres papir mas zbytecnou oxidaci a bez cerpadla/podtlaku to trva vecnost
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Tebe pro jabka zajima rozsah cca 0.995-1.075, zbytek je nepodstatnej a radsi chces mit co nejjemnejsi deleni
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    ted uz nijak :)
    pres filtracni papir, aby zachytil mrtve kvasnice alespon.
    stacel jsem to pres hadicku s tim, ze sem si daval pozor, abyd o toho nesla sedlina ze dna
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Díky. Ty kbelíky asi fakt netěsní. Minulý týden jsem tam přidal čerstvý mošt a zátky stále mlčí... přitom v moštu se ještě evidentně něco děje. Teď o víkendu mám poslední várku moštování, tak to pak stočím ze všeho, co mám do sudu a doplním čerstvým moštěm (možn přidám dávku komerčním kvasinek). Tam už by to těsnit mělo. Za tip na hustoměr díky. Našel jsem ještě s dvojí stupnicí (koncentrace cukru + obsah alkoholu), ten by se asi taky dal? https://topdomacipotreby.cz/eshop/i/Lihomery_vinomery_cukromery/multimetr_koncemtrace_cukru_obsah_alkoholu/0
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: šampaňský ec1118 makaj klidne pri 4 stupnich a dokvasej do sucha v zasade cokoliv
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: jo tomu bych uplne neveril. hustomer je https://www.thermofisher.cz/produkty/hustomer-1000-1100-1-kg-m3-bez-teplomeru cukromer bys asi dokazal s kalibracnim roztokem vyuzit taky. Dokonce se da pouzit i refraktometr, ale je potreba pak vysledek prepocitavat. POdle klesajici ustoty muzes sledovat, kde zhruba se v kvasnym procesu pohybujes
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Mě loni kvasil mošt ve sklepě v podstatě skoro 3 měsíce. Pravda, velmi latentně, ale výsledek více než uspokojivý. V 50 litrovém demižonu s klasickou skleněnou kvasnou zátkou a bublinky šly v dost velkých intervalech.

    Teď jsou ty kbelíky nějaké podezřelé. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Řekl bych, že mi ve výbavě chybí hustoměr. :/ Mám jen “cukroměr”. Doplním. Je to ten areometr?

    Zátky těsní. Ale kvasím letos v 30 litrových kvasných kbelících a zpětně viděno, těsností těch vík si jistý úplně nejsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam