• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ty čiré lahve jsem vzal, abych do toho letos viděl. Měli je v Bricolu ve slevě, tak jsem toho využil. Ve sklepě máme tmu, tak to snad vydrží. Příští rok už zas hnědé, po pivu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vrtalo mi hlavou, že by bylo fajn to napouštět zespoda. Hned večer jsem to našel na Aliexpressu za 350 Kč. :) Holt je to proces. Příští lahvování už bude bez zbytečného provzdušňování.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: něco podobnýho, ale na dlouhý tyčce a užší, abys to dostal až na dno, dělaj na pivo, dole je ventil, kterej se zatlačí o dno. Pak se to míň provzdušní. Ale nemám to, tak nevim, jak je to funkční. Vypadá to parádně, mnohem líp, než můj nesourodej soubor petek od piva, svijanskejch džbánků a podobně :)) akorát to budeš muset mít furt ve tmě.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nakonec jsem využil přízně počasí a ze sklepa se přestěhoval na zahradu.
    PS: Hladinky jsem si nakonec srovnal. Ta oranžová věc má své mouchy. Nicméně za pokus to stálo.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jako jsou dost fotogenické. Zda se budou dát pít, ukáže čas. :)

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak nakonec jsem potkal na trhu mochyni a moruši. Jedna na kyselinku, druhá na barvu. Cestou jsem ještě narazil na čerstvě lisovanou šťávu zázvor/jablko. Tak uvidíme, která lahev rupne jako první.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: nó... zrovna na tom videu... :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: zkusil bych nejdřív něco sušenýho, aby to tam nezačalo hnít. Mátu? Meduňku? Pomerančovou kůru? Skořici? Hřebíček? Někdo tam dává chmel taky. Hořkosti chmelu se bát nemusíš, většina těch hořkejch látek hořkne teplem (varem). A taky jde o to, na jak dlouho. Třeba při studenym chmelení se nedoporučuje dýl jak pár dní, pak se začnou louhovat chutě, který nechceš a to bude asi platit pro víc bylin.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Takovy asi nejjednodussi pravidlo je, ze pokud bys to ktery jabko dobrovolne nestrcil do pusy, tak do cideru nepatri
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Neparou, ale to nejsou shnily jabka, jen zhniliceny
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Za rok budou zas :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    OHONEY:
    jinak tady je videt, jak se s tim vyberem jablek, kuci francouzsky neparou
    Making Organic Farm Cider in Normandie. Fabrication du cidre bio. Elaboración de la sidra orgánica
    https://youtu.be/RuEVoqx-Zgc?t=36
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    dik,
    kdyz mne je tech sto kilo lito..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Loňský se mi moc nepovedl. Nicméně jsem se rozhodl pár lahví naplnit do archivu fuckupů. Do pár lahví bych rád dal ještě něco macerovat. Koukal jsem, že Euforia do lahví strká kdeco, od bobulí po smrkové větve či růže. Nemáte s tím zkušenost?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Spis nepouzivat, voni-li to po houbach/plisni, riskujes mykotoxiny ve vyslednem produktu
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ted jsem dosbiral popadana jablka, ktera uz chvili lezela pod stromem, pod listim a casto i pod travou. Na nekterych byl bily lehky povrchovy slizky "slem", vonel po houbach, jablka nenarusena. Bude stacit proplachnout vodou nebo pak radeji prevarit most? dik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Btw mam nacaty kvasnice 71b, icv opale a sampansky 1118, uz s nejvetsi pravdepodobnosti letos nic kvasit nebudu (leda kdyz u nasich ocesu sousedovj aronii - stavy hromada a 19 brix oproti letosnim jabkum s 10 brix), tak se muzu podelit. Praha
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ochrannou atmosferu zas tak moc resit nemusis, kdyz pracujes aspon trochu ciste, pripadne si vypomuzes trochou so2
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: já po pravdě ani nevěděl, že se dělá doma i neperlivej - kvůli ochranný atmosféře. Stáčet se zbytkovym cukrem je můj sen u piva, jenže to nikdy neodchytneš, je těžký určit nezkvasitelný cukry. A dávat si bokem mladinu jsem línej. U cideru je to jednodušší, mošt zavařuju dětem a radši dám ten, než dextrózu, ta ti ovlivní og
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja kdyz chci sycenej, tak to necham doperlit v lahvich at uz jako pet nat (lahvujes jeste pred koncem fermentace) nebo s pridavkem cukru. Ty ktery necham dyl v demizonech uvazuju jako neperlivy. Ale kazdej to muze chtit jinak to chapu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: nebo amatérská nutnost, když máš malej sklep a jsi línej stáčet do flašek :) já dělám primárně pivo a jen pro sebe a svý okolí, ale kyvet už mám 8 a letos jsem teda do jedný ten cider dal. Budu to sytit nuceně. Jsem zvědavej, jakej v tom bude rozdíl oproti zbytku, kam jsem dával zhruba 50 ml/l čerstvýho moštu (mimochodem jsem to samý zkusil s pár lahvema summer ale, na to jsem taky dost zvědavej)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak kyveta je takovej mezistupen mezi amaterskou vyrobou pro sebe a pocatkem distribuce do sveta rek bych :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam