• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak tady, to by měl bejt přesně on https://www.youtube.com/watch?v=Lc3BxFIfefs od třetí minuty, je vidět, že otáčí tu plechovou kulisu, ale mění tim jen průměr okolo hrdla, nemění vejšku, jako u toho, co je v tom předchozim videu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: já znám buď kleště na 26 nebo stojan s výměnnou hlavou na 26 a 29
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: to jo, ale to myslíš ty kleště na 26 jenom, tohle má výměnnou čelist na korunku, ale kdo ví, co to znamená pro ty čelisti pro sevření flašky, tam by to mělo bejt nějak výměnou tý čelisti posunutý asi, asi by to mohlo bejt něco jako tohle https://www.youtube.com/watch?v=BkzIF5obW74
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nektery typy lahvi tim nejdou zavrit, protoze se ta celist nedokaze zaprit, ale z asi stovky lahvi jde o snad dva kusy, jeden typ je myslim primator a druhej byl nejakej cizak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: řešil jsem to s kámošem, i tak by mohl bejt problém kvůli dýlce hrdla nad tim lemem. No uvidim až to ježíšek dovalí
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja ty rucni pakovy znam jen 26
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    vidis a to jsem premyslel, ze si objednam jen 1,5l lahve :]
    vzal jsem kleste, neb ze stejneho shopu sem resil i lahve a zatky. jen aby ten plast vydzel
    pripadne na dalsi sezonu bude paka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: proč? Jsou na 26 i 29, taky jsem o nich přemejšlel. Kvůli lemu na hrdle?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Oboji poslouzi, ale ty kleste te limituji ne tretinky a pullitry. Nemusi to byt apriori spatne, ja driv lahoval 0.75, ale castejs se nam stane, ze na velkou lahev nenajdem chut, zatimco o malou se treba podelime k obedu a ja se pak nemusim bat ridit
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    budou stacit plastove kleste, nebo radeji zatkovac?

    Kleště - červená plast ruční na korunkové uzávěry 26-29mm | Bricol - M Eshop
    https://eshop.bricol.cz/kleste--cervena-plast-rucni-na-korunkove-uzavery-26-29mm/

    Zátkovačka na korunky"stojan"26+29mm | VinařskýRáj.cz
    https://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace-lahvovani-sanitace/uzaviraci-zarizeni/na-korunky-a-sektove-zatky/zatkovacka-na-korunky-stojan-26-29mm

    ani s jednim nemam zkusenost, ale technicky mi prijde vhodnejsi zatkovac.
    dik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Z toho co ctes plyne, ze to nemas pouzivat soucasne, protoze jdou proti sobe. Enzym nastepi to co ma k dispozici a pak uz nema co na praci. Hadam, ze beztak bude zmetabolizovan
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A) proc bys chtel pouzivat bentonit, kdyz budes mit vycerenej most diky pektolytickemu enzymu?
    B) enzym udela svoji praci na zacatku, takze kdybys nahodou za dva mesice chtel prece jen bentonit pouzit, uz to bude fuk
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: V popisu píšou “Enzym je inaktivován přípravky obsahujícími bentonit.”. Co se stane, když nedojde k jeho deaktivaci? Resp. z popisku trochu tuším, že mi ji výrobce doporučuje. Nedostanu se do spirály nutnosti použít další a další přípravky? :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Ne je to vezne uzivana vec pro zvyseni vyteznosti. V kombinaci s opakovanym stacenim muzes dosahnout podobnych vysledku jako pri keevingu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ja na nej prave uz ve ninarskych potrebach koukal. Tak me zajimalo, zda to neni uplna blbost. Ja to tak vypada, tak neni, coz za pokus stoji. Diky.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kazdopadne to neni draha vec, opet maji vinarske obchody (napr rapidase clear)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V tomhle vlakne dava Andrew Lea moc peknej prehled, co se pri maceraci deje v drti

    To macerate or not...
    https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/5Akza-5Kxy8
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jen jsem na něj narazil v literatuře jako alternativu, když není možné nechat nedrcená jablka před montováním ležet (doporučovaných 8-12 hodin). Že to ty pektilázy zvládnou rychleji... mošt při kvašení tolik nepění apod.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jak rika ten linkovanej clanek, je to volna disciplína :) ja jsem ortodoxni jabkar, tak na tohle pohlizim jako na zbytnou vec
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A ještě jeden dotaz, zkoušeli jste laktózu někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam