úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Cidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
X_RATED_IDIOT
---
---
21:39:57 30.11.2021
tak tady, to by měl bejt přesně on
https://www.youtube.com/watch?v=Lc3BxFIfefs
od třetí minuty, je vidět, že otáčí tu plechovou kulisu, ale mění tim jen průměr okolo hrdla, nemění vejšku, jako u toho, co je v tom předchozim videu
DEIKSAC
---
---
21:28:47 30.11.2021
X_RATED_IDIOT
: já znám buď kleště na 26 nebo stojan s výměnnou hlavou na 26 a 29
X_RATED_IDIOT
---
---
21:27:51 30.11.2021
2 odpovědi
DEIKSAC
: to jo, ale to myslíš ty kleště na 26 jenom, tohle má výměnnou čelist na korunku, ale kdo ví, co to znamená pro ty čelisti pro sevření flašky, tam by to mělo bejt nějak výměnou tý čelisti posunutý asi, asi by to mohlo bejt něco jako tohle
https://www.youtube.com/watch?v=BkzIF5obW74
DEIKSAC
---
---
20:53:01 30.11.2021
1 odpověď
X_RATED_IDIOT
: Nektery typy lahvi tim nejdou zavrit, protoze se ta celist nedokaze zaprit, ale z asi stovky lahvi jde o snad dva kusy, jeden typ je myslim primator a druhej byl nejakej cizak
X_RATED_IDIOT
---
---
20:43:17 30.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
: řešil jsem to s kámošem, i tak by mohl bejt problém kvůli dýlce hrdla nad tim lemem. No uvidim až to ježíšek dovalí
DEIKSAC
---
---
20:21:04 30.11.2021
1 odpověď
X_RATED_IDIOT
: Ja ty rucni pakovy znam jen 26
OHONEY
---
---
19:35:28 30.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
:
vidis a to jsem premyslel, ze si objednam jen 1,5l lahve :]
vzal jsem kleste, neb ze stejneho shopu sem resil i lahve a zatky. jen aby ten plast vydzel
pripadne na dalsi sezonu bude paka
X_RATED_IDIOT
---
---
17:27:23 30.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
: proč? Jsou na 26 i 29, taky jsem o nich přemejšlel. Kvůli lemu na hrdle?
DEIKSAC
---
---
15:23:15 30.11.2021
2 odpovědi
OHONEY
: Oboji poslouzi, ale ty kleste te limituji ne tretinky a pullitry. Nemusi to byt apriori spatne, ja driv lahoval 0.75, ale castejs se nam stane, ze na velkou lahev nenajdem chut, zatimco o malou se treba podelime k obedu a ja se pak nemusim bat ridit
OHONEY
---
---
11:57:37 30.11.2021
2 odpovědi
budou stacit plastove kleste, nebo radeji zatkovac?
Kleště - červená plast ruční na korunkové uzávěry 26-29mm | Bricol - M Eshop
https://eshop.bricol.cz/kleste--cervena-plast-rucni-na-korunkove-uzavery-26-29mm/
Zátkovačka na korunky"stojan"26+29mm | VinařskýRáj.cz
https://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace-lahvovani-sanita
ce/uzaviraci-zarizen
i/na-korunky-a-sekto
ve-zatky/zatkovacka-
na-korunky-stojan-26
-29mm
ani s jednim nemam zkusenost, ale technicky mi prijde vhodnejsi zatkovac.
dik
DEIKSAC
---
---
9:21:28 24.11.2021
+1
JAKOUBEK
: Z toho co ctes plyne, ze to nemas pouzivat soucasne, protoze jdou proti sobe. Enzym nastepi to co ma k dispozici a pak uz nema co na praci. Hadam, ze beztak bude zmetabolizovan
DEIKSAC
---
---
9:19:59 24.11.2021
JAKOUBEK
: A) proc bys chtel pouzivat bentonit, kdyz budes mit vycerenej most diky pektolytickemu enzymu?
B) enzym udela svoji praci na zacatku, takze kdybys nahodou za dva mesice chtel prece jen bentonit pouzit, uz to bude fuk
JAKOUBEK
---
---
9:11:44 24.11.2021
2 odpovědi
DEIKSAC
: V popisu píšou “Enzym je inaktivován přípravky obsahujícími bentonit.”. Co se stane, když nedojde k jeho deaktivaci? Resp. z popisku trochu tuším, že mi ji výrobce doporučuje. Nedostanu se do spirály nutnosti použít další a další přípravky? :)
DEIKSAC
---
---
8:49:31 24.11.2021
1 odpověď
+1
JAKOUBEK
: Ne je to vezne uzivana vec pro zvyseni vyteznosti. V kombinaci s opakovanym stacenim muzes dosahnout podobnych vysledku jako pri keevingu
JAKOUBEK
---
---
22:40:44 23.11.2021
1 odpověď
DEIKSAC
: Ja na nej prave uz ve ninarskych potrebach koukal. Tak me zajimalo, zda to neni uplna blbost. Ja to tak vypada, tak neni, coz za pokus stoji. Diky.
DEIKSAC
---
---
20:35:16 23.11.2021
1 odpověď
JAKOUBEK
: Kazdopadne to neni draha vec, opet maji vinarske obchody (napr rapidase clear)
DEIKSAC
---
---
20:34:33 23.11.2021
+1
JAKOUBEK
: V tomhle vlakne dava Andrew Lea moc peknej prehled, co se pri maceraci deje v drti
To macerate or not...
https://groups.google.com/g/cider-workshop/c/5Akza-5Kxy8
JAKOUBEK
---
---
20:18:23 23.11.2021
2 odpovědi
DEIKSAC
: Jen jsem na něj narazil v literatuře jako alternativu, když není možné nechat nedrcená jablka před montováním ležet (doporučovaných 8-12 hodin). Že to ty pektilázy zvládnou rychleji... mošt při kvašení tolik nepění apod.
DEIKSAC
---
---
20:03:18 23.11.2021
X_RATED_IDIOT
: Jak rika ten linkovanej clanek, je to volna disciplína :) ja jsem ortodoxni jabkar, tak na tohle pohlizim jako na zbytnou vec
X_RATED_IDIOT
---
---
19:58:22 23.11.2021
A ještě jeden dotaz, zkoušeli jste laktózu někdo?
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam