Dotaz. Přivezl jsem si z chalupy dva desetilitrové demižonky z cidrem, který jsem zakládal koncem září, protože se mi zdálo, že kvasné zátky mlčí už nějaký ten pátek a hladina začala "matnět", tak aby to něco nechytlo. Přetočil jsem obsah do čistých demižonů i s trochou kvasinek ze dna a dodal malý panák (na 10 litrů) hroznového sirupu, abych to lehce rozkvasil a vyhnal vzduch z hrdla. Demižony v pokojové teplotě druhý den ožily. Stoupajících drobných bublinek je víc, než jsem čekal, nicméně kvasné zátky v podstatě mlčí, což je podezřelé. Je možné, že je to malolaktická fermentace (jablečno-mléčná fermentace)? Teplota v místnosti by tomu nahrávala. Pokud ano, zastavuje se to nějak? Z toho, co jsem se dočetl, se zdá, že se kyselina jablečná přemění v kyselinu mléčnou, která není tak "kyselá"... u vína to dává smysl, protože jablečná je v něm zastoupená jen malou měrou. Co když přijdu o kyselinu jablečnou v cidru? Neublíží mu to? Můžu to strčit samozřejmě zas někam do sklepa, kde se fermentace asi trochu zpomalí, ale nevím, zda to bude dobře nebo ne. Zda to teď už prostě nemám nechat dojet v kuchyni a pak rovnou stočit do lahví.
PS: Zatím tam není žádná síra.