• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Zátky vyměním. Uvidíme.
    Co s tou malolaktikou? Nechat to být? Nebo s tím do chladu popř. třeba zasířit?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jestli se tvori bubliny a v zatkach nic, tak tam bude nejaka netesnost. Malolakticka fermentace probiha cca v pokojovy teplote a pokud to neni zasireny, tam proste probehne, resp probehla by ti v lahvich
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Přivezl jsem si z chalupy dva desetilitrové demižonky z cidrem, který jsem zakládal koncem září, protože se mi zdálo, že kvasné zátky mlčí už nějaký ten pátek a hladina začala "matnět", tak aby to něco nechytlo. Přetočil jsem obsah do čistých demižonů i s trochou kvasinek ze dna a dodal malý panák (na 10 litrů) hroznového sirupu, abych to lehce rozkvasil a vyhnal vzduch z hrdla. Demižony v pokojové teplotě druhý den ožily. Stoupajících drobných bublinek je víc, než jsem čekal, nicméně kvasné zátky v podstatě mlčí, což je podezřelé. Je možné, že je to malolaktická fermentace (jablečno-mléčná fermentace)? Teplota v místnosti by tomu nahrávala. Pokud ano, zastavuje se to nějak? Z toho, co jsem se dočetl, se zdá, že se kyselina jablečná přemění v kyselinu mléčnou, která není tak "kyselá"... u vína to dává smysl, protože jablečná je v něm zastoupená jen malou měrou. Co když přijdu o kyselinu jablečnou v cidru? Neublíží mu to? Můžu to strčit samozřejmě zas někam do sklepa, kde se fermentace asi trochu zpomalí, ale nevím, zda to bude dobře nebo ne. Zda to teď už prostě nemám nechat dojet v kuchyni a pak rovnou stočit do lahví.

    PS: Zatím tam není žádná síra.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Dneska jsem otevřel lahev, která dokvašovala se sušenou moruší a čerstvou zázvorovou štávou. Korunkový uzávěr začal prokapávat, tak šla. Byl jsem překvapený malinově červenou barvou, výrazným ovocným aroma, příjemným perlením a ocasem po zázvoru, který se projevoval lehce "jalovcově". Trochu to připomínalo ovocný ginger beer (logicky). Příště méně cukru do základu a vydrží rok i dva.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK:
    dik, uz se nemuzu docakat, az prijede zasilka z valtic
    tak mi snad z 50 lahvi nejaka za par mesicu zbude :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Super, budu se těšit na jéžiška :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Zavíral jsem sedmičky s korunkou 29 mm (nástavce tam jsou i na 26 mm + asi rezervní vložky). Pro sichr jsem si po prvním zavření kleště ještě cca o 90 stupňů pootočil a sevřel korunku znovu. Jede to tam přes nějaký kloub, tak to finální "docvaknutí" trochu lupne, tak se nebát, ten plast je celkem bytelný.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: 150 sedmicek zazatkovano cervenyma klestema. Postupem casu clovek ziska grif. Za ty prachy faj vec. V ramci Prahy muzu pujcit.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tuhle verzi jsem neznal
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak tady, to by měl bejt přesně on https://www.youtube.com/watch?v=Lc3BxFIfefs od třetí minuty, je vidět, že otáčí tu plechovou kulisu, ale mění tim jen průměr okolo hrdla, nemění vejšku, jako u toho, co je v tom předchozim videu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: já znám buď kleště na 26 nebo stojan s výměnnou hlavou na 26 a 29
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: to jo, ale to myslíš ty kleště na 26 jenom, tohle má výměnnou čelist na korunku, ale kdo ví, co to znamená pro ty čelisti pro sevření flašky, tam by to mělo bejt nějak výměnou tý čelisti posunutý asi, asi by to mohlo bejt něco jako tohle https://www.youtube.com/watch?v=BkzIF5obW74
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nektery typy lahvi tim nejdou zavrit, protoze se ta celist nedokaze zaprit, ale z asi stovky lahvi jde o snad dva kusy, jeden typ je myslim primator a druhej byl nejakej cizak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: řešil jsem to s kámošem, i tak by mohl bejt problém kvůli dýlce hrdla nad tim lemem. No uvidim až to ježíšek dovalí
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja ty rucni pakovy znam jen 26
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    vidis a to jsem premyslel, ze si objednam jen 1,5l lahve :]
    vzal jsem kleste, neb ze stejneho shopu sem resil i lahve a zatky. jen aby ten plast vydzel
    pripadne na dalsi sezonu bude paka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: proč? Jsou na 26 i 29, taky jsem o nich přemejšlel. Kvůli lemu na hrdle?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Oboji poslouzi, ale ty kleste te limituji ne tretinky a pullitry. Nemusi to byt apriori spatne, ja driv lahoval 0.75, ale castejs se nam stane, ze na velkou lahev nenajdem chut, zatimco o malou se treba podelime k obedu a ja se pak nemusim bat ridit
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    budou stacit plastove kleste, nebo radeji zatkovac?

    Kleště - červená plast ruční na korunkové uzávěry 26-29mm | Bricol - M Eshop
    https://eshop.bricol.cz/kleste--cervena-plast-rucni-na-korunkove-uzavery-26-29mm/

    Zátkovačka na korunky"stojan"26+29mm | VinařskýRáj.cz
    https://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace-lahvovani-sanitace/uzaviraci-zarizeni/na-korunky-a-sektove-zatky/zatkovacka-na-korunky-stojan-26-29mm

    ani s jednim nemam zkusenost, ale technicky mi prijde vhodnejsi zatkovac.
    dik
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Z toho co ctes plyne, ze to nemas pouzivat soucasne, protoze jdou proti sobe. Enzym nastepi to co ma k dispozici a pak uz nema co na praci. Hadam, ze beztak bude zmetabolizovan
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A) proc bys chtel pouzivat bentonit, kdyz budes mit vycerenej most diky pektolytickemu enzymu?
    B) enzym udela svoji praci na zacatku, takze kdybys nahodou za dva mesice chtel prece jen bentonit pouzit, uz to bude fuk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam