• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja s touhle drtickou proti predchozi verzi (zubatej nerezovej malej valec) poskocil ve vyteznosti radove z 50 na 60%, coz je fajn. Ted jeste ta celkova produktivita. Mam jeste 80l kosovej lis puvodne na vino, kteryho jsem se chtel zbavit, ale mozna to prehodnotim, udelam do neja taky delici pricky a pojedu dva lisy soubezne. To bych pak moh asi davat celou sklizen (letos tak tuna jablek) za den
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak kvůli dvoum metrákům jablek bych si ani ten šmelc nestavěl. Loni jsem udělal cca 220 litrů moštu, což při mý bídný výtěžnosti představuje klidně půl tuny jablek
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja si to na jednu stranu rikam taky, ze je to hode penez, drticka me sice stala v nakladech asi osm stovek, ale kdyz zapoctu cas stravenej vyrobou a budu ho pocitat nejakou hodinovkou… kdyz pak vemu, ze je treba shark masina, ktera drti svitne, po vydrceni se icakne hadici a s tema dvema metrakana jablek rocne to bude stroj nadosmrti …
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Asi bych to nevyužil, sklízim a moštuju postupně, vždycky tak 4 bedny, pak počkám, až opadaj další. Takže se mi úplně nechce dávat 12 za sharka :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak jestli mas nepouzivanou drticku na vetve, tak ji prodej a na jeji kisto muzes uskladnit drticku na jabka :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: jestli chceš, půjčim ti ten ruční šmelc a lis, je to pakárna, ale na 40 kilo to stačí
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Neplánuješ teď náhodou ještě nějaké moštování? Mám doma ještě dva pytle (cca 40 kg) jablek a nemám je kde zmoštovat. :/ Zaplatil bych a pomohl s úklidem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: jenže já nemám prostor, musim to pořád někam uklízet, mám tu ještě hromady věcí okolo piva a chalupa je rodičů a ty tu chtěj mít svůj bordel :(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: to mám stejně, jak to drtim ručně, stihne to dost ztmavnout, aspoň bych to mohl nabízet proti chdokrevnosti :) ale asi by ta drtička brzo odešla, to máš pravdu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Btw tohle by nemusel bejt spatnej zaklad pro lis

    Hydraulický dílenský lis 12t | MojeDílna.cz
    https://www.mojedilna.cz/hydraulicky-dilensky-lis-12t
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja ted udelam treba 80 litru za tri ctyri hodiny nepocitaje uklid. Drticka by s nasypkou dala asi pul tuny za hodku, ale to nestiham narvat do lisu, kterej v soucasny podobe pojme asi 30 kilo drti, kdyz pridam patra a posunu vrsek, mozna se dostanu na 50, ktery by s 10 t lisem mohly bejt za pul hodky hotovy
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nadrtis, ale kyseliny z jablek ti vylouhujou do mostu zelezo a budes mit nepeknou barvu cideru
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    20 litrů udělám za půl dne a mám dost :)
    Nezkoušel jste někdo naházej jablka do drtiče na větve? Mám ho na půdě, vůbel ho nepoužívám
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ale stejne bych chtel vyssi produktivitu :) lis zmenim z 5t na 10t, dodelam nasypku a vymenim ty delici prepazky za hdpe, takze bych pak snad v jednom cyklu udelal 40-50 l, ted je to lehce pres 20
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Aspoň to máš motorový a hydraulický :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Tak v takhle desnejch podminkach mostuju

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Takze je to tak 8.12. v brmlabu bude degustejsn
    Cider flows 08122022 - Cidrerie Jara
    https://cidreriejara.com/wiki/Cider_flows_08122022
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jak je to vlastně s ciderem a zákonama? Jako s pivem? Maximálně 2000 litrů, neprodávat a udat se celníkům?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jak jsem slibil tak davam na vedomi ze se chysta se v brmlabu degustace cideru frantiska apfelbecka tentokrat z jeho prvni ostry sezony. Bude to nekdy za 14 dni odhadem 8/9 dam jestevedet
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak nakonec myšina nepotvrzena. I když pán, který mě na to upozornil, si o tom stále myslí své. Zdá se mi, že mu jsou jen některé vůně/chutě, které tomu dává ležení v sudu, cizí. Tak to pokládá za vadu. Dělá cider v nerezu, hodně síry, sektové kvasinky. Z logiky věci mu z toho vychází diametrálně odlišný výsledek… se kterým poměřuje ostatní.

    PS: Nepili jste náhodou Cidre z Pivovaru Chříč? Říkal jsem si, zda nepoužívají pivovarské kvasnice. Voní trochu pivem. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam