• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pro me interesantni chutove, proste z jinejch jablek jinej cider. Sklizi si jabka sam v sadech, kde si za to zaplati, sfera cca 30 t/rocne, mostuje na mobilnim pasovym lisu. Cidery jsou imho trochu nevyvazeny (dominance bittersweet odrud), coz i on sam potvrzuje vzorkem cideru, kterej se mu dle jeho slov vic poved (obohaceno dezertnima). Destiluje.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co si tak myslis, ze celou do u delam. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: jasne, lituj, zes nedorazil :-)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Bylo tam neco zajimaveho? Chutove ci informacne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: tak jsem zkusil cider, co mám dva roky a řekl bych, že chuťově je to fakt lepší. Chuť je čistší. A ta mírná nahnilost toho loňskýho byla jen v jedný nebo dvou petkách. Mohlo to bejt tim, že jsem to na bublinky dolejval neusazenym nefiltrovanym moštem. V jedný petce jsem našel kus jablka. Jsem holt trochu prase :) ve skleněnejch láhvích jsem se s tim víc piplal, tam žádný pachutě nejsou
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dneska mi dokvasil primár graf cideru, jablka napůl se sladinou, co jsem ulil z weizenu. Kvasil jsem to kvasnicema na pšenici, ale ikdyž mi z piva lezou banány, v tom grafu to skoro neni cejtit. Nalahvuju to s čerstym (teda zavařenym) moštem a v létě se uvidí. Na začátku to mělo 1058, na konci 1002, letos jsem měl docela silnej mošt. Nebude to úplně letní drink :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Netusim :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DEIKSAC: kolik tam bylo nyxaku ?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Bylo to super
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nicht schlecht. Nejseš troškař. :) Ale ten portál jsem neznal. Koukám, Voranů je v Rakousku nemálo. Budu sledovat. Díky za tip. Zatím snad prolobuju u tchýně to místo v garáži.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Za tyhle prachy ale uz koupis treba rakouskyho vorana Schau mal, was ich auf willhaben gefunden habe https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/voran-mostpresse-obstpresse-mit-muehle-621811443/
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Koukal jsem. Prodává je u sebe na webu: http://www.kvalitnidilna.cz/j-and-amp-o-lis-na-ovoce-10t-pro Vlastně i v plachetkové úpravě by to mohlo být fajn.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tohle je teda pěkný macek. :) Stačil by mi třetinový.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Btw pro inspiraci

    The mother of all DIY cider presses! - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=61FRT25t01o
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Rozmer podle velikosti lisu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je mi to jasne. Koukal jsem v mezicase na nejaka diy videa, ve kterych se o to pokouší truhláři s vybavením a zkusenostmi… mission impossible. PE (HDPE) ve svetle te prace vychazi jeste furt dobre. Rozmer 50x50 cm?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A je to nerez? Produktivita bude nevelka, jabka se po tom budou koulet namisto aby si je to samo bralo
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pe hd stoji v sile 6mm asi 800/m2, tj 200/plat, krome uriznuti nulova prace. Ted si vem, ze na ty rosty jsem musel narezat/ohranit/svrtat asi 40 drivek na kazdej pricemz matros jsou zbytky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Dotaz. Ty prokládací rošty sis dělal sám? V jedné diskusi jsem narazil na pána, který prokládal jednotlivé vrstvy 2 mm nerez pláty a operoval z výtěžností 80%. Tím nechci říct, že nerez pláty měly zásadní vliv na výtěžnost, nicméně co se týká údržby a skladování by to bylo hodně fajn řešení. Nicméně při cenách nerez oceli je to celkem drahý špás. U polyethylenu to není o nic lepší. Tak sonduju, co je ještě na trhu k dispozici. Nějak jsi mě při tom posledním moštování, v otázce vlastního lisu, nalomil. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Když se tu řešily drtičky... narazil jsem na klasický krouhač na řepu, což je v podstatě jen zvětšený struhadlový mlýnek. Nepřišlo mi to úplně marné. Dá se sehnat i pod tisícovku.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam