• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Akorat ze z hnusnyho kvasu nebude nikdy excelentni koralka
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXCITE: Těžko říct, ono z toho videa není znát, jaký ten cider nakonec mají. Ale vypadá to jako jejich standardní postup aplikovaný po dekády. S nahnilýma jabkama osobně nemám zkušenost. :/ Mám asi 200 litrů moštu, který prokvasil do ne úplně příjemné chutě, tak to půjde vypálit. Což je věc, kterou lze z citru udělat vždy.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    EXCITE: Jestli z toho smrdela plisen a bylo to hnusny, tak by vysledek moh mit mouchy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DEIKSAC: JAKOUBEK: To jako fakt? :) vloni jsme vylili všechen mošt. Dědek v moštárně nás asi pěkne vojel a dal nám nějakou sračku ze který smrděla plíseň,žena si to nezkontrolovala.. a naše pečlivě přebraný jabkla si nechal.
    Takže jsme to měli zvkvasit a byo by to v poho?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mě trochu překvapilo to bláto. Ale jak se říká, kvasný proces je očistný.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Zhniliceny jabka jsou v poho
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Making Organic Farm Cider in Normandie. Fabrication du cidre bio. Elaboración de la sidra orgánica
    https://www.youtube.com/watch?v=RuEVoqx-Zgc


    Vzpomněl jsem si na okřídlenou poučku "nemoštujte jablka, která byste sami nejedli".
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Pokud mas lahve prosty necistot, tak pak v zasade bude stacit pred plnenim vystrikat nejakou bezoplachovou sanitaci (jako jsi jmenoval nebo treba starsan) a nechat na stojanu okapat
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, resim ted, cim prolit lahve pred zatkovanim, nasel sem tu v historii , Chemipro Oxi, PURO OXI a na netu dalsi sragory.
    minuly rok sem to prohanel jen varici vodou a do ted vsechny lahve jsou v cajku. Jen s tim bylo hroznyho srani.. tak premyslim, jak si tu sterilizaci cca sto lahvi usnadnit. na kyjovsku mi ve sklepe strecu ukazoval parni rucni cisticku od karcheru a pred tim to proleval slabym roztokem syry a rikal, ze na to neda dopustit.. tak sem se jen prisel ujisti, jestli jdu "spravnou" cestou :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Loni to tak vyšlo. Panenské bylo na trávníku komplet dole o tři týdny dřív než obvykle (všechny tři stromy, cukernatost slabší), Matčino dozrávalo překvapivě o dost později. "Croncelské" lehce podezírám, že není tím, za co se v dědových zápiscích vydává. Zatím se musím smířit s váhavým potvrzením pomologa. U našeho "malináče" taky trochu váhal. Zkusím příští rok konzultaci ještě u někoho jiného. Jabloním je cca 80-90 let, takže ty názvy jsou v podstatě na úrovni interního/pracovního označení. Uvidíme, jak to bude se sklizní letos.

    Pro mě jsou po testu základními odrůdami pro fermentaci boskoopské a strýmka.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: překvapuješ mě tou dobou zrání, u nás je matčino a croncelské zralé rozhodně před malináčem, panenské bych taky řadil spíš do října než dřív.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Aby tu nebylo takové ticho. Včera večer jsem si dělal degustaci 2x 5 várek z loňska, abych měl představu, jak se projeví chuť jablek sebraných u nás na zahradě od druhé půlky srpna do začátku listopadu. 2x = půlka várky byla kvašená spontánně a druhá půlka s Lalvin 71b po zasíření. Kvašeno v klasických 35l kbelících s víkem. Malolaktika zatím neproběhla.

    Začínám moštování většinou Panenským českým. Pak se k němu tak do 14 dní přidá Hornokrajské malinové. Zajímavé to začíná být, když do hry vstoupí Croncelské a částečně Matčino, později pak Boskoopské. V posledních dvou várkách pak už figuruje Strýmka, která nám dozrává jako poslední těsně před zimou (nejdřív kyselejší, pak zralejší). V poslední chybí panenčata a malináč, které tou dobou na stromech už nejsou.

    V poslední várce (vpravo) bylo už hodně přezrálých jablek a ještě úplně nedokvasila, nicméně chuťově tam měla lehce zemité, skoro zeleninové tóny (mrkev, v náznaku možná celer), které bych v cidru úplně mít nemusel. Ideál várka 03 a 04 bez ohledu na kvasinky (divoká verze subjektivně malinko zajímavější). Takže nejrozmanitější směs odrůd (od zbytků panenčat až po strýmku), což asi nepřekvapí. Selektované kvasinky byly kupodivu lepší v poslední várce.

    Bylo zajímavé ochutnat vše najednou. Osobní závěry jsou, že jabka sebraná cca. do konce září nedávají i přes krásně aromatický mošt výraznější chuťový charakter a budeme je lisovat z větší části k přímé spotřebě, že přezrálá jabka půjdou na pálenku a že spontánní fermetace je pro mě výrazně zajímavější.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Uz jsem to docetl. Proste opet spatne poradi.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo a proto jsi tu napsal mezitim spoustu prispevku abys to nemusel stihat precist :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je to tak. Nestihl jsem to ani rozkliknout. Ted je to peklo. Jedine, co jsem o nem nekde slysel, tak ze spolupracuje s Jihoceskou univerzitou v Budejovicich. Tak jsem si ho usadil tam. Diky za upresneni. Dostuduju.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kdybys poradne cetl pozvanku a profil cidrare, nebyl bys ted prekvapeny
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak ted to dava smysl. :) Jsem si rikal, kde u nas shani bittersweets. Tak zas nic. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V Normandii. V CR nemas v podstatnejsim meritku sanci, nikdo to tu historicky nepestoval a ti co pestuji ted to maji pro sebe.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nerikal, kam chodi na bittersweet odrudy? Resp. zda i nejmenoval. Me by stacil tak pytel nebo dva. Nemuzu se dopatrat sadu, kde by je meli a byl tam mozny samosber. Ve volne krajine na ne taky nemam moc stesti. V tom cidru to pak chybi.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pro me interesantni chutove, proste z jinejch jablek jinej cider. Sklizi si jabka sam v sadech, kde si za to zaplati, sfera cca 30 t/rocne, mostuje na mobilnim pasovym lisu. Cidery jsou imho trochu nevyvazeny (dominance bittersweet odrud), coz i on sam potvrzuje vzorkem cideru, kterej se mu dle jeho slov vic poved (obohaceno dezertnima). Destiluje.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co si tak myslis, ze celou do u delam. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam