• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, resim ted, cim prolit lahve pred zatkovanim, nasel sem tu v historii , Chemipro Oxi, PURO OXI a na netu dalsi sragory.
    minuly rok sem to prohanel jen varici vodou a do ted vsechny lahve jsou v cajku. Jen s tim bylo hroznyho srani.. tak premyslim, jak si tu sterilizaci cca sto lahvi usnadnit. na kyjovsku mi ve sklepe strecu ukazoval parni rucni cisticku od karcheru a pred tim to proleval slabym roztokem syry a rikal, ze na to neda dopustit.. tak sem se jen prisel ujisti, jestli jdu "spravnou" cestou :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Loni to tak vyšlo. Panenské bylo na trávníku komplet dole o tři týdny dřív než obvykle (všechny tři stromy, cukernatost slabší), Matčino dozrávalo překvapivě o dost později. "Croncelské" lehce podezírám, že není tím, za co se v dědových zápiscích vydává. Zatím se musím smířit s váhavým potvrzením pomologa. U našeho "malináče" taky trochu váhal. Zkusím příští rok konzultaci ještě u někoho jiného. Jabloním je cca 80-90 let, takže ty názvy jsou v podstatě na úrovni interního/pracovního označení. Uvidíme, jak to bude se sklizní letos.

    Pro mě jsou po testu základními odrůdami pro fermentaci boskoopské a strýmka.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: překvapuješ mě tou dobou zrání, u nás je matčino a croncelské zralé rozhodně před malináčem, panenské bych taky řadil spíš do října než dřív.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Aby tu nebylo takové ticho. Včera večer jsem si dělal degustaci 2x 5 várek z loňska, abych měl představu, jak se projeví chuť jablek sebraných u nás na zahradě od druhé půlky srpna do začátku listopadu. 2x = půlka várky byla kvašená spontánně a druhá půlka s Lalvin 71b po zasíření. Kvašeno v klasických 35l kbelících s víkem. Malolaktika zatím neproběhla.

    Začínám moštování většinou Panenským českým. Pak se k němu tak do 14 dní přidá Hornokrajské malinové. Zajímavé to začíná být, když do hry vstoupí Croncelské a částečně Matčino, později pak Boskoopské. V posledních dvou várkách pak už figuruje Strýmka, která nám dozrává jako poslední těsně před zimou (nejdřív kyselejší, pak zralejší). V poslední chybí panenčata a malináč, které tou dobou na stromech už nejsou.

    V poslední várce (vpravo) bylo už hodně přezrálých jablek a ještě úplně nedokvasila, nicméně chuťově tam měla lehce zemité, skoro zeleninové tóny (mrkev, v náznaku možná celer), které bych v cidru úplně mít nemusel. Ideál várka 03 a 04 bez ohledu na kvasinky (divoká verze subjektivně malinko zajímavější). Takže nejrozmanitější směs odrůd (od zbytků panenčat až po strýmku), což asi nepřekvapí. Selektované kvasinky byly kupodivu lepší v poslední várce.

    Bylo zajímavé ochutnat vše najednou. Osobní závěry jsou, že jabka sebraná cca. do konce září nedávají i přes krásně aromatický mošt výraznější chuťový charakter a budeme je lisovat z větší části k přímé spotřebě, že přezrálá jabka půjdou na pálenku a že spontánní fermetace je pro mě výrazně zajímavější.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Uz jsem to docetl. Proste opet spatne poradi.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo a proto jsi tu napsal mezitim spoustu prispevku abys to nemusel stihat precist :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je to tak. Nestihl jsem to ani rozkliknout. Ted je to peklo. Jedine, co jsem o nem nekde slysel, tak ze spolupracuje s Jihoceskou univerzitou v Budejovicich. Tak jsem si ho usadil tam. Diky za upresneni. Dostuduju.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kdybys poradne cetl pozvanku a profil cidrare, nebyl bys ted prekvapeny
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak ted to dava smysl. :) Jsem si rikal, kde u nas shani bittersweets. Tak zas nic. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V Normandii. V CR nemas v podstatnejsim meritku sanci, nikdo to tu historicky nepestoval a ti co pestuji ted to maji pro sebe.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nerikal, kam chodi na bittersweet odrudy? Resp. zda i nejmenoval. Me by stacil tak pytel nebo dva. Nemuzu se dopatrat sadu, kde by je meli a byl tam mozny samosber. Ve volne krajine na ne taky nemam moc stesti. V tom cidru to pak chybi.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pro me interesantni chutove, proste z jinejch jablek jinej cider. Sklizi si jabka sam v sadech, kde si za to zaplati, sfera cca 30 t/rocne, mostuje na mobilnim pasovym lisu. Cidery jsou imho trochu nevyvazeny (dominance bittersweet odrud), coz i on sam potvrzuje vzorkem cideru, kterej se mu dle jeho slov vic poved (obohaceno dezertnima). Destiluje.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Co si tak myslis, ze celou do u delam. :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: jasne, lituj, zes nedorazil :-)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Bylo tam neco zajimaveho? Chutove ci informacne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: tak jsem zkusil cider, co mám dva roky a řekl bych, že chuťově je to fakt lepší. Chuť je čistší. A ta mírná nahnilost toho loňskýho byla jen v jedný nebo dvou petkách. Mohlo to bejt tim, že jsem to na bublinky dolejval neusazenym nefiltrovanym moštem. V jedný petce jsem našel kus jablka. Jsem holt trochu prase :) ve skleněnejch láhvích jsem se s tim víc piplal, tam žádný pachutě nejsou
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Dneska mi dokvasil primár graf cideru, jablka napůl se sladinou, co jsem ulil z weizenu. Kvasil jsem to kvasnicema na pšenici, ale ikdyž mi z piva lezou banány, v tom grafu to skoro neni cejtit. Nalahvuju to s čerstym (teda zavařenym) moštem a v létě se uvidí. Na začátku to mělo 1058, na konci 1002, letos jsem měl docela silnej mošt. Nebude to úplně letní drink :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Netusim :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DEIKSAC: kolik tam bylo nyxaku ?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Bylo to super
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam