• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MALKUS: Nevim, kopicka je zticha. Mu napis mail, obvykle reaguje svizne
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    Nevíte jestli bude tendle rok přehlídka ciderů?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: Jen se vrátím k pokusu o odkyselení cideru. Vinaři používaný Neoanticid zdá se funguje. Je to fakt sranda, když cider najednou nemá vůbec žádnou kyselinu. :) Z 12 g/l titrovatelných kyselin (před malolaktikou) sraženo na 6 g/l. Uvidíme, jak se to bude chovat třeba po půl roce nebo po roce v lahvi, resp. po malolaktice.
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    JAKOUBEK: to je brigáda!!!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jinde s úrodou trable neměli. Cidrerie Loïc Raison, Bretagne.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Letos jsem měl možnost dělat s hydrolisem Lancmann. Musím se přiznat, že z uživatelského hlediska to bylo milé překvapení. Od plnění, přes lisování, až po čištění. Musel jsem sice 1-2 přelisovávat, ale ze 170 litrů jablek bylo vždy 110-120 litrů moštu, což je výtěžnost cca. 65-70 %. Pak vystříkat hadicí a nechat okapat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Si myslím, že to letos neklapne. DHL se zasekl balík na překládce někde v Antverpách, tak mošt stál v barelu venku týden. Předpokládám, že se pektin už mohl začít samovolně rozkládat. Dneska večer jsem to namíchal a zítra uvidíme. Na příští rok už budu připravený lépe. Enzym má vydržet do března 2025.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Delej dokumentaci a muzem dat dokupy prezentaci na cidershow vcetne nabidky odprodeje pme masam ;) kolik to stalo vlastne? Hlidals pH?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Kdybyste někdo chtěl příští rok zkoušet keeving, mám enzymu i CaCl na 950 litrů. Menší balení neprodávaj. Na 50 litrů jsem podle jejich tabulky vypotřeboval 0,6 g enzymu a 50 g CaCl. Konec hlášení.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: U nás se ten sud (cca 220 l) za rok spolehlivě vypije/rozdá. Letos zkusím ještě kvašení v nerezu (200 l). Zajímá mě rozdíl oproti sudu. Začínám mít podezření, že si kvašením ve dřevě akorát komplikuju život.

    Kolega začal loni destilovat, tak mu připravím nějaký matroš. Tchýně si vzala 150 litrů na pasterizaci do baginboxů, které rozdává kámoškám. Něco se vypilo čerstvé.

    Chtěl jsem 50 litrů na keeving, ale DHL se cestou z Francie někde zasekl balík, tak si myslím, že po týdnu míchat do moštu enzymy je asi blbost. Takže i ten poslední barel čeká zřejmě opět konvenční kvašení do sucha.

    30 litrů teď vymražuju na ledový cider. Je to trochu opruz. Máme malý mrazák. :)

    Ale překvapilo mě, jak se to z “panebože, nejsou jabka, nenaplním ani sud” přehouplo do “proč toho mám zas tolik”. Teď jsem to počítal a letos jsem namoštoval 880 litrů, což je skoro 1,5 tuny nasbíraných jablek.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tyjo co s tim budeš dělat? Já neudal zatim ještě skoro nic z loňska :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ja letos na vlastni sklizen nesazel vubec. Trajdal jsem po kraji cely podzim. Nakonec jsem nasbiral jablek na 700 litru. Az na 80 litru, ktere mam od soboty v barelech, a 50 litru, ktere si rozebrala rodina, uz to kvasi vsecko.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak dneska poslední moštování. Letos jsem ze sadu dostal 30 litrů. Loni 220. Tak to je fakt bída
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jsem si to myslel. :) Poslední moštování mám v sobotu. To asi už nestihnu. Zkusím se tedy aspoň předzásobit na příští rok.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V cz nikdo nema, z francie si objednej od laboratoires standa

    SANICO - LABORATOIRES STANDA
    https://www.standa-fr.com/sanico-2/
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Rozhodl jsem se, ze tabulce verim. A ze me zajima jen ten rozpusteny cukr. Brix nechavam brixem. ,)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nezkoušeli jste někdo keeving?

    Stran enzymů se dočítám: Pokud se snažíte získat enzym sami, je velmi důležité zdůraznit, že tyto enzymy PME nejsou vůbec totožné s běžně dostupnými pektinovými enzymy používanými pro účely čiření. Tyto přípravky PME jsou velmi specializované a ve skutečnosti nesmějí obsahovat žádné stopy jiných polygalakturonázových nebo "depolymerizačních" aktivit, které se používají pro čiření šťáv. Pektin musí být pouze deesterifikován; pokud je také depolymerizován, gel se nikdy nevytvoří.

    Tak si říkám, abych zase nešláp/nesáhl vedle. Nepoužívali jste třeba nějaký konkrétní?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: no ale nevyjde 156g cukru pouze v případě cukru s vodou a ne moštu? Brix mi přijde lehce nesmyslná jednotka, pokud je branej na základě hustoty ideálního roztoku vody a sacharózy. Pokud je to odvozený od hustoty, je lepší používat tu hustotu, ne? I plato je zkreslený. Ale pokud je to zkreslovaný nějakym lineárnim postupem, je to ve výsledku uplně jedno, pokud se to používá pro výpočet na bázi úbytku :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Musel jsem si nechat poradit u vinaru na fb. Zas jsem o neco chytrejsi.

    “Celkem jednoduché 🙂 když se vezme definice brixu, tak to platí. Těch 14,74 vyjde 156, protože hustota není 1,000 ale 1,060 😉 to znamená že litr roztoku váží 1060g, čili deci váží 106g potažmo 1,06… a tím když vynásobíte 14,74 brixů, což je bráno na 100g(ne objem ale hmotnost! 😃) tak vyjde těch 156g cukru 😃 čili 100g moštu (ale není to deci) má v sobě 156g cukrů 😃”
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Když se kouknu do refrakťáku, mám 1060 pod 15 bx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam