• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: dám cenu 20 a je to, ne? :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: já se domnívám, ze to nechtějí dělat, protože je prostě lepší někomu vyvrtat 35 m než dovrtat půlku, ale třeba jsem paranoidní..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: Pár firem s ultrazvukem dělá, ale jdeš s kanónem na vrabce :)
    V nejistých podmínkách - např. hledáš svahové prameny, protože je předpokládáš, a zároveň je bazální kolektor hodně hluboko. Za průzkum dáš 10k a víc a jist to není. Ultrazvuk dobře vidí zejména dutiny, jestli je v ní voda a jestli se v ní udrží po navrtání moc ne. A naopak voda obvykle není v dutině, je to vodou nasycený propustný horizont, který leží na nepropustném.
    Ultrazvuk se na základy v případě, že se očekávají jeskyně nebo poddolování apod.

    Cena za radon je ok, 2k mám do 30 km, pak dle dopravy max 2,5, ale jen Čechy a velké vzdálenosti jen stálé zákazníky. Někteří pražští šoumeni účtují i 4k.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    já mít tu možnost, tak jsem na vodovodu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ty proutkaři, to už se člověk může jen smát. Jako mně se tyhle fantasmagorie celkem líběj, když na tom zásadnim způsobem nezávisim penězma. Ano měl jsem tam chlápka, co přišel s pružinou, chytl ji oěma rukama před pupkem a podle toho kolikrát mu břinkla o břicho, tolik to mělo mít metrů :) pak jsem tam měl ještě 2 proutkaře a všichni tři ukazovali jinam. TAkže přijde chlap, kterýho si v životě neviděl, vezme klacek vedle z keře a řekne "tady" a tebe to (pokud to bude v tom železe) prostě bude stát třeba o několik desítek tisíc víc, nebo míň. Asi sotva si vedle vykopeš druhou studnu pro porovnání, abys viděl, jestli kecal, nebo ne :)

    Sousedi mají 60m hloubku a vodu ve 28m. Nebyli tam se studnařema a objednali si zrovna ty za dvojku za metr. TAkže tramtadadá, 60 tisíc v prdeli a díra v zemi.

    Nehledě na to, že (jak už jsem řikal), nikdo nic negarantuje, takže situace, kdy se dovrtá do 50ti m třeba a nic tam neni je dost na pikaču. On to chce zaplatit, ty máš suchou díru v zemi, když bude vrtat hloubš, tak nevíš až kam...No jak řikám. Mi spadl kámen ze srdce, když jsme na ten pramen narazili. Nebylo to jednoduchý. Mám tam blbý podloží a jsem na kopci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ok tohle beru spíše jako terénní znalost a znalost poměrů v lokalitě, což se samo sebou dotýká pracovní zkušenosti hydrogeologů, ale já myslel že jste to zaměřili třeba ultrazvukem.
    Tedy kdyby zákazník vrtal sám od sebe o 10m vedle najde to samý...
    Jinak cena je pěkná 2k5 jsem dal jen za pitomej radon
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: oslovila bych profesionálnější studnaře. Zejména ty, co nabízí čištění a prohlubování studní. Co je to za skálu, že to nechtějí vrtat?
    A dolu jen s jištěním a kyslíkem!
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: A co zbíječka?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jo, tam to bylo úplně přesný - jedná se o náhorní oblast Kokořínska. Celé je tvořeno pískovcovými skalami (moc puklin), vršek zakrytý sprašemi. Voda, která naprší nahoře, protoče dolů na dno údolí a míří do kolektoru říčky Pšovky nebo Liběchovky. Když se koukneš na turistickou mapu a odečteš výšku mezi pozemkem a dnem údolí (nejbližším potokem), máš hloubku studny, přibližně. A to bývá i těch 100 m. Výjmečně jsou někde svahové prameny, ne vždy jsou dost vydatné.

    Zákazník je majitel zahradnictví a voda se mu vyplatí i v tomto případě.
    V minulosti se v této oblasti budovaly nebeské nádrže - kamané utěsněné jímky, do kterých sváděli vodu ze všech střech a odtud ji brali. V době sucha vozili vodu v sudech povozem celé kilometry. (Krásná nádrž je třeba v obci Horní Vidim).

    Od posudku můžeš očekávat popis lokality, doporučení pro typ, hloubku a výstroj studny, přibližný výpočet vydatnosti. Nejpřesnější je obejít sousedy, změřit jim hladinu vody ve studních (to dělám) a pokud je to dobrý soused, tak se domluvit na čerpací zkoušce. Posudek vyjde na 2500 Kč. V okrese Mělník na 2000 Kč, s jinou zakázkou taky 2000 Kč. Ovšem mimo svoje okolí dělá člověk spíš nerad, protože zkušenosti s krajinou a vodou jsou extra důležitá položka práce. Pokud někomu jedu dělat radon a geologii do okresu Rokycany, tak tam tu studnu slíbím taky, ale už mi sepisuje otec, který je o 30 let zkušenější.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: nejsem si uplne jistej, jestli na to mam koule a hlavne nevim, kde bych sehnal tu vybusninu. Soused mi vypravel, jak postupovali a snad se mi ani nechce verit, ze to tak nekdo mohl tenkrat delat :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: to že je to ve skále je výhoda, protože je to pevné, jak bych skusil samodomo hloubit
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: to bych samozrejme rad, ale pod zemi mame tusim cca 3 skruze a pak je to ve skale. Byl u nas i typek, co vrta, ale pry nenavrta a delat vedle vrtanou urcite nechci, protoze to si radsi budu platit cisternu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: a nestálo by za to když je kopaná ji ještě trochu prohloubit?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jeste abych byl uplne korektni, tak musim doplnit, ze s vodou mame problem od doby, kdy jsem ji vytahl, protoze jsem nechal na zahrade zaplou hadici, ze ktere na slunicku upadla koncovka. Muze to mit nejakou spojitost?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    My mame prave s vodou docela prekerku. Mame kopanou 18 m a jsme hrozne zavisli na tom, jak prsi. Soused tvrdi, ze tenkrat v devadesatych ji u nas delali nejaci amateri, takze se tam typek pridusil a proto zkoncili v 18 m. Soused tam mel tenkrat znamyho, ktery delal geo prace pri stavbe D1 a tvrdil, ze u nas je ta hladina spodni vody ve 20 m, takze si bohuzel musime tak 3 x rocne objednat cisternu. Kazdopadne jsem rad, ze se tam voda drzi. Sousedum privezli jednu cisternu a vodal byla pryc do 20 minut..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: aha a co tedy vyznělo pro toho tvého zákazníka z tvého posudku před tim než začal kopat?
    že najde ve 110m vodu to asi ne, že? Co můžu od toho posudku očekávat? jakou má úspěšnost? a na kolik cca příjde?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ne, jen hydrogeologické posudky. A radon.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: ty děláš studny?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: 110 m je teda peklo. To jsem netusil, ze je vubec mozny..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: Hele já bych řekl, že každá metoda má svoje, proutkař cítí lépe proudění, ale nedokáže určit co to je a kde to přesně je, jen kde je pro něj nejsilněší energie.
    Hydrogeolog pomocí ultrazvuku, dokáže zase najít dutiny (respektive změnu materiálu) i 100m hluboko, ale nikdy ti neřekne jestli v té dutině je voda, nebo jestli ti ta voda tou dutinou neodteče ještě dál.
    Ultrazvukem jsme měřili při hledání nových cest v jeskyních, tak si tak dokážu představit jak to bude fungovat u vody.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: mám zákazníka se 120 m hlubokou studnou, vodu má ve 110 m. Ale jemu se to i tak vyplatilo, i když vrtal v době, kdy byl metr za 2tis.

    Takže odpověď je rozhodně ne. Někde je voda ve 3 m aněkde není ve 100 m a někde vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam