• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: no on má srovnání se vzduchocihlama, ze kterých stavěl první barák a říkal, že ty skořepiny jsou MNOHEM přesnější a vnitřky (má vnější zateplení) dělal rovnou jemnou omítkou.
    Ale já nemám zkušenost žádnou, takže jen hltám info od praktika co nerad utrácí za kraviny :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: oni bohužel moc přesný asi nebudou žádný, je to dost kónický, jinak by to s tý bábovičky nevyklopili
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: máš nějakej příklad již existujícího tapialu u nás? Podle mě ti to u nás moc dlouho nevydrží a složitý bednění. Pokud by to nebylo na písku nebo něčem nesoudržném, vykopal bych obdélníkovou díru do které bych rozepřel bednění a vylil betonem. Snažil bych se sklep udělat jen na to co upravdu potřebuju mít trvale v chladu. Zbytek potravin bych dával spíše do patra, které se dá lépe ochranit před nenechavými zvířátky, pokud se s nima nechceš dělit.

    V našich končinách už takové stavby vymizeli ale třeba ve Španělsku horreo: http://domingoaleman.es/images/20090409201200_horreo.jpg

    Všimni si důmyslně vyřešených konců pilířů.

    Pokud uděláš pilíře dostatečně vysoko můžeš použít i prostor pod tím

    ZATAMOKO: ano věncovky jsou něco čeho hluboce lituji, že se mi nevešli na auto společně s tvárnicemi. Dělat bednění pro věnec je totiž v jednom skoro nadlidský úkol na kterém jsem strávil pěknou dobu a ve volných chvílých jsem mlátil hlavou do zdi proč jsem je jen nekoupil :-D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JADR: jj, betong, resp. já tu mám pár km prodejce http://www.best.info/nas-sortiment/zdici-system-best-unika/
    Ještě mi ten kamarád říkal, že některý výrobci mají přesnější tvárnice a lepí se to na pár mm cementovýho lepidla, což taky zrychluje práci.
    JADR
    JADR --- ---
    ZATAMOKO: ztracený bednění jsem také přemýšlel. Budu to mít také jako dílnu a kůlnu... A vzadu zatím by byl do svahu zapuštěný ten sklep. ty skořepiny, myslíš betong? Nevypadá to zle ta cena.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JADR: řeším něco podobného, jen ta kůlna by zároveň byla dílna, kde chci mít sucho, aby nářadí netrpělo. Velikost cca 6-8x4m.
    Zatím jsem došel ke kombinaci ztracenýho bednění a betonových skořepin, oboje v síle 15cm, přičemž dílnu bych pak asi zateplil.
    Koupíš to jako skládačku, na ty 15cm už máš i věncovky atd.

    Kamarád to nakonec vyřešil stejně a je maximálně spokojen.
    JADR
    JADR --- ---
    Čau, poraďte mi z čeho co nejlevněji a nejeko udělat kůlnu se sklepem. Sklep chceme na ovoce a zeleninu tak mě napadlo že vůbec nebudu dělat podlahu, jen vysypu štěrkem a dám dlažbu. Aspoň tak se to dělalo kdysi aby byla správná vlhkost nebo se pletu?
    A na zdi kůlny mě napadlo ramned earth wall, má někdo zkušenost ? Díky za názory...
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: ono neslo ani tak moc o pruzkum, spis takovy zhodnoceni.

    ---
    Díky tůním nemají lidé suché studny, tvrdí oceněný hospodář - iDNES.cz
    http://usti.idnes.cz/...es-s-danielem-pitkem-d5u-/usti-zpravy.aspx?c=A160726_122555_usti-zpravy_vac2
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOHY: Na čem konkrétně? Na mém domě dost, ale stál "jen 430k Kč včetně teras a zemních prací (jsem v šíleném svahu) a včetně vybavení. Ale na tom popisovaném jsem dělal jenom projekt pro architekta, co to překreslil a dvakrát tam byl na kontrole. Šlo o člověka, co má velký požadavek na soukromí, takže úplně finální dokončení jsem taky neviděl. Ale většinu dělali firmy a při poslední návštěvě to bylo těsně před dokončením v ceně něco přes osmset k Kč, takže hádám že do 900k Kč se to vešlo. A tak 80% dělali firmy subdodavatelsky.
    Ono času stavba sebere hodně, ale těžko ten čas tak posuzovat, protože i když to necháš dělat na klíč, bude tě to stát šíleně času a nebo to bude anonymní paskvil...
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki je to do řady s VPC, ale vyráběné v německu, to je kalkasandstein, Byli jsme i v jejich závodě na exkurzi, vyškolili jsme si tam stavebníka a pak už to šlo. ALe pravda museli jsme na něj furt dohlížet, protože jsou to kraviny, ale třeba bitumenkaučuková nedrží na airstopu, ale naopak ano
    JOHY
    JOHY --- ---
    CUKI: kolik jsi na tom strávil času, respektive kolik tam chybí nezapočítanejch nákladů za práci?
    CUKI
    CUKI --- ---
    no pokud to nejde z nějakého důvodu pod desku, tak se používá FOAMGLAS® PERINSUL místo toho prvního šáru. Není to úplně dokonalé, ale stačí. Přiznám se že o "isokimmsteiny" jsem nikdy ani neslyšel...
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki nakonec jsme do pěnoskla nešli, je tu jílovité podloží a měli jsme strach, že by se to mohlo celé posunout, ale použili jsme na základy isokimmsteiny a jsme nadmíru spokojeni
    CUKI
    CUKI --- ---
    zase jedna nepozitivní zpráva:
    Česko má největší zásoby pitné vody v Polabí, naopak Morava schne - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...kum-zasoby-pitne-vody-v-cesku-dr9-/domaci.aspx?c=A160727_210959_domaci_san
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: asi psal. Záleží jak kde, ale většinou je nejvhodnější nějaký místní materiál (kvůli uhlíkový stopě). U nás v čechách dost dřevo, BST, litej beton, VPC,... Ono se dá stavět z čehokoliv a hrubá stavba nevyjde nijak draze ať je z čehokoliv. Ale je potřeba využít potenciál toho daného materiálu! Každej materiál má své pro a proti. Proto mi přijde úsměvné, když vidím u katalogového domu, že záměna materiálu je bez problémů. To si u své stavby nedokážu dost dobře představit u patrového domu ani náhodou, jinak by z toho vzniknul paskvil. Jak k tomu takové firmy musí přistupovat?
    Je také dobré si najít zkušeného statika, který řešení opravdu počítá a neorientuje se jen katalogovým doporučením.
    Stejně tak nechápu dřevostavby na které někdo nahodí z venku EPS a lepidlo-perlinka lepidlo, fasádní barva.
    Nebo lehkou stavbu postaví na nákladové desce. To jsou přesně ty momenty, kdy lítaj stotisíce z oken, které nic nepřinesou.

    Naopak zase třeba vůbec neřeší tepelné ztráty, ale místo toho navrhnou raději předražený systém na vytápění, jehož regulaci člověk bude zvládat za 30 let, těsně před tím než udělá jeho drahou rekonstrukci.
    Třeba domů založených na pěnoskle (ať už první řada pod zdí, nebo založení zelé desky) se dá napočítat v naší zemi jen pár Přitom je to jedno z mála použitelných řešení pro vnější zateplení.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: asi to tu kdysi padlo, ale jake materialy mas na mysli?
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    Trosku narusim tema:
    Kde nejlip sehnat 10-20 kulu na stavbu pergoly a podobnych zahradnich konstrukci?
    Co sem koukal, tak je asi nejbeznejsi akat? Chtel bych kmeny bez kury tloustka 15-25cm, delka 2,5-3m.
    Nejlip praha a okoli, odvoz mam
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Linky co jsem kdy našel a alespoň mě trochu oslovili už asi nebudou aktuální. Starší domečky jsem hledal někdy v roce cca 2006-7, pak jsem zjistil, že najít starší stavbu, kterou bych donekonečna nemusel rekonstruovat a stejně by to nikam nevedlo, je zhruba stejná šance, jako vyhrát jackpot v loterii. Takže jsem přešel na novostavbu v domnění, že najdu schopného architekta a stavební firmu co dokáže vyprodukovat něco rozumného, to se bohužel nestalo a ani po několika letech hledání nebyl nikdo kdo stavěl domky na míru zákazníkovi a zároveň by se jednalo o ekologickou stavbu v pasivním standardu (v té době většina stavebních firem u nás ještě ani netušila co to je). Takže jsem projekt i stavbu realizoval sám, za což zpětně děkuji, protože mnoho věcí co se všem zdálo divné a spatné se mi po letech osvědčilo.
    Takže za sebe ti radím najdi si někoho kdo ti udělá domek na míru dle tvých představ a nebo se do toho pusť sám. Linky totiž vedou jen na ty proklaté katalogové šikmostřechy nikoli na luxusní stavby, kterou jinak než na míru neuděláš!
    Sám jsem dělal největší projekt na 4+kk kterej nakonec byl postaven subdodavatelsky a částečně svépomocí za asi 900k Kč Věřím že 5+1 nebude o tolik dražší.
    To že někdo staví svépomocí za 3M neznamená že to nejde levněji. Základ je v tom nestavět z materiálů které mají největší propagaci, ale z těch co mají nejlepší vlastnosti.
    Takže ti z výběru vypadnou třeba všechny cihlovzduchy a plynosilikáty a pod.
    Stejné je to u typů staveb. Pravděpodobně pokud nechceš stavět hrad ti vypadne patro, protože to schodiště ti ubere tolik prostoru ve všech patrech, že se ti stavba dost prodraží. Navíc se pak hůř řeší rozvody pro rekuperaci a pod.
    Pokud se soustředíš na to vyřešit co nejlépe TZ pak pravděpodobně ušetříš statisíce za systém vytápění.
    Takto se dá pokračovat...

    Základ je sehnat dobrej pozemek..
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Existujou nějaké linky na luxusní stavby za 2M? Švagr stavěl dům svépomocí a pod 3M se prostě nedostal - zděný patrový domek 5+1. Já sám jsem teď v situaci, kdy bych se chtěl dostat pod 2M a přijde mi to nereálný, proto koukáme po starším baráčku.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: ok, díky, mrknu. Říčany jsou dobrý, ale postavený baráky drahý. Ale ty osady by mohly jít, když to zas nebude 5km do MŠ a ZŠ :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EUCHENIE: ty Říčany jsou na vlak dobrý i když je tam problém že se dostaneš jen do malé části prahy. Velkej problém, že je tam de facto jen ta železnice. Po silnici se ráno do prahy nedostaneš, to je zabitý. Dál nejsou špatný ani Mnichovice. Na tý východní straně prahy toho moc není krom lesů za těma Říčanama tam jsou jen samý rovný pole. Ale dole od Vltavy na západ je kolem prahy přírody dost až skoro po Kladno. Některé části zasahujou i do Prahy Ořech, Lipence, Černošice,...
    Koukej po chatovejch osadách pozemky už mají stromy a jsou "hotový" připravený na stavbu něčeho novýho..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam