• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: koukám teď na tu vlnu, tak můžu asi konstatovat že se za poslední roky situace na našem trhu zlepšila. Těch firem co se tím zabejvaj je mnohem více:
    http://www.naturwool.cz/...DzeC7Iv08tvu8MunkJTzTjxo3cukq3zi--T3Olg/technicky-list_a500-naturwool.pdf
    ceny už jsou nižší, ale ta lambda je nic moc :-(

    Měl jsem za to že bežnej filc má lambdu asi do 0,034
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no jen ta lepší lambda. Filc je asi na poloviční hodnotě. Pro malé stavby se prostě sláma moc nehodí, protože ubere moc prostoru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: proto nerikam,ze ji nic neposkozuje,jen by mela byt odolnejsi hmyzu,sam jsem to nemeril. K tomu tvrzeni o ty slame te vede co? Cokoli co takle slehava je na prd. Znal jsem chlapika co pouzival slamu i vlnu a vzdy byli problemy prave s vlnou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: v létě bych v tom bejt nechtěl minimálně bych tomu dal mnohem větší přesah střechy, zrušil bych to střešní okno taky bych se bál i přes masivitu té k-ce nedostatečného zavětrování vůči tak velkým skleněným tabulím, ale tohle je nejzajímavější stavba co jsem letos viděl!
    Smekám..., jednoduché, dokonce evidentně i recyklované, ale nádherné!
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no možná je to ode mě špatná interpretace faktů, ale měl jsem koberec z ovčí nemyté vlny a po několika letech se mi rozpadnul. Jinak by stálo za to s té vlny udělat filc a i ta slehající vlna pokud se dá z vrchu doplňovat bude mnohem lepší než třeba sláma.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: ty jo to vypadá hodně dobře, nebylo by víc info?
    MATT
    MATT --- ---
    ZORB: ten chci!! ;))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: ovci vlna smrdi diky lanolinu atd. Ten ji ale zaroven chrani proti jaktakz proti breberkam. Aby to nesmrdelo je potreba to vyprat,to se pouziva na ty svetry,ale pak to zas snas zerou breberky. Takze se to osetruje co ja vim borovou soli,ktera zabranuje mnozeni hmyzu. Tradicne to pouzivaj Indove,jeden cas se tvrdilo,ze to ma na cloveka podobny ucinky jako obycejna sul,ale pak se dali pokusy a zjistilo se ze pri konzumaci to ma vliv i na mysi. Takze ja bych pak tu vlnu nezvykal :-). Dalsi problem u vlny je v tom ze ti to slehne a koupit si rohoze z vlny uz nebude "zdarma".
    ZORB
    ZORB --- ---
    ZORB
    ZORB --- ---
    MATT: Znam cloveka co si postavil drevostavbu sendvic prkno-vlna-prkno. Nemuze si to vynachvalit. Vlnu mel vlastni a tusim ze ji v necem macel. Preptam se ho.. Pripomen se mi prosim do vzkazu, lehce nestiham a nic si nepamatuju..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vlnu z ovcí do kvality vlna na svetr umí upravit (a snad to i dělala) id Gentiana.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: jo ale na vyprání se vozí někam hluboko do Polska, to je pak teprve ekologie... Navíc se do toho přidává plast a nějaké ne úplně košér chemikálie :-(
    Pokud má někdo zkušenosti s ekologičtější a asi i ekonomičtější úpravou, tak sem s tím!

    Měl jsem v okolí člověka co trval na vlně, snažil se rekonstruovat starou původní horskou chalupu k bydlení, ale na konec mám pocit že z vlny sešlo, když viděl co to obnáší...

    A neupravenou vlnu ti sežerou za pár let breberky
    MATT
    MATT --- ---
    jak je to s pouzivanim ovci vlny na zatepleni? co jsem slysel, tak je ji docela prebytek a lidi co maj v cechach ovce, jsou vubec radi, kdyz se ji zbavi..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: já tedy posuzuju stavbu podle ekologické náročnosti na výrobu, dopravu a hlavně na recyklaci. V tom mi beton přijde dobrej u nás dobrej, cement i ty komplet tvárnice jsou všechno místní materiály, tedy doprava minimální. A Beton jako subtilní monolitická k-ce je podle mě jeden z nejekologičtějších postupů, prostě minimalistická stěna řádově 7-8cm v pohodě stačí na běžnej rodinej domek. Já jsem stavěl BST to už není tak subtilní jako celek 15-20cm široké tvárnice, ale ta je tvořeba třemi 17mm stěnami spojenými k sobě, Když to srovnáš s čímkoli jiným, tak jsi na úplně jiném objemu materiálu na stavbu m2 materiálu váží jen asi 120Kg.

    Jinak krom betonu jsem příznivcem spíš dřevostaveb, ale ty co se tu stavěj jsou provedením fakt krize a přiznám se že jako první stavbu bych si na to taky netroufnul. V té době jsem o tom tolik nevěděl a hlavně jsem narážel na ty "skvosty" našeho stavebnictví, tak jsem se toho dost bál.
    Jinak proti EPS nic nemám, ale cpát ho do dřevostavby? Proč? Lepit to na dřevo? Jak se to pak bude recyklovat?
    Jinak nejsem zrovna zastánce takovejch těch super ekomateriálů, jako sláma dobrá, ale jen tam kde není problém z místem. Slamák s hliněnou omítkou je sice pěknej, ale na můj vkus dost pracnej...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, tak nějak bych nečekal, že mi bude jako ekologicky materiál podsouván litý beton a betonové tvárnice :), ale budiž. Ono když si pak statik řekne padesát tisíc za spočítání statiky, tak si to spousta lidí rozmyslí. Osobně lehké dřevostavby, zateplené pár centimetry polystyrenu, vybavené klimatizací pokládám za takové dno dnešního stavitelství. Ale spíše provedením, i z tědle materiálů by se dalo postavit slušné bydlení.
    Mě spíše ale zajímalo co jsi použil na svojí stavbě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: na cenu jsem se nedíval, ale ona by šla i uplést z lanka. Za síť má minimálně výhodu v tom, že ji dovezeš i batohu na kole. A hlavně je to měkký, takže nedochází k obrůstání a je to nerez, takže nehrozí nějaká infekce. Taky to vypadá mnohem líp. Počítám že na 10m zdi 3 metry vejšky je potřeba cca 250m ocelovýho lanka nebo 5 kari sítí. Ale to lanko se dá líp natáhnout tak aby to obrůstalo dveře a okna...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: btw nebude to stát 10x víc než ta karisíť? :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ocelové sítě? Můžeš hodit odkaz?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam