LINKOS: já tedy posuzuju stavbu podle ekologické náročnosti na výrobu, dopravu a hlavně na recyklaci. V tom mi beton přijde dobrej u nás dobrej, cement i ty komplet tvárnice jsou všechno místní materiály, tedy doprava minimální. A Beton jako subtilní monolitická k-ce je podle mě jeden z nejekologičtějších postupů, prostě minimalistická stěna řádově 7-8cm v pohodě stačí na běžnej rodinej domek. Já jsem stavěl BST to už není tak subtilní jako celek 15-20cm široké tvárnice, ale ta je tvořeba třemi 17mm stěnami spojenými k sobě, Když to srovnáš s čímkoli jiným, tak jsi na úplně jiném objemu materiálu na stavbu m2 materiálu váží jen asi 120Kg.
Jinak krom betonu jsem příznivcem spíš dřevostaveb, ale ty co se tu stavěj jsou provedením fakt krize a přiznám se že jako první stavbu bych si na to taky netroufnul. V té době jsem o tom tolik nevěděl a hlavně jsem narážel na ty "skvosty" našeho stavebnictví, tak jsem se toho dost bál.
Jinak proti EPS nic nemám, ale cpát ho do dřevostavby? Proč? Lepit to na dřevo? Jak se to pak bude recyklovat?
Jinak nejsem zrovna zastánce takovejch těch super ekomateriálů, jako sláma dobrá, ale jen tam kde není problém z místem. Slamák s hliněnou omítkou je sice pěknej, ale na můj vkus dost pracnej...