• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Tak tak ti nevím, mám na kotli 0,6 atm. to mě přijde jako slušnej tlak, a čerpadla mám taky, letos sem přidával 3 ;)

    Ano řeší se to když přestane jít čerpadlo, jak ochladit kotel aby nebouch.
    Ono i s tou nádržej to nebude nějak růžový, potřebuješ jí dát dost vysoko aby jsi měl alspoň nějakej spád a pochybuju, že by na vychlazení rozjetýho kotle stačilo nejakejch 200litříků vody který projedou tím šnekem. U automatu je to vpohodě, tam je v případě prohoření vosková ucpávka a nějakej 20L kanďák kterým zaleješ podavač a co tam je tak zhasne. To už bych radši měl připravenej u kotle práškovej hasičák kterým nouzově uhasíš oheň.

    UPSka rozhodně není nahouby. Jen se na ní nesmíš vykašlat a před topnou sezonou vyzkoušet jestli funguje a jak na tom je baterka.
    Mimochodem, stejně tak by jsi měl každý dva měsíce vyzkoušet proudový chrániče v rozvaděči. Jenže kdo to dělá ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: To chápu, ale pak jde tedy o beztlakej systém. Já měl pocit, že se řeší tlakovej systém kde je oběhové čerpadlo a tedy jeho ochrana při výpadku proudu.
    To co jsem popisoval já by fungovalo právě v tomto případě (jen jako pojistka a jen jednou))

    i když se v prvním případě mluví o "otevřeném systému" ten druhý uzavřen v případě havárie není a to je podle mě podstatné.

    Ten druhý případ že by se to chladilo dalším okruhem ně nenapadl, to by jistě bylo nejednodušší pokud jsou na to kamna konstruována

    Ta UPSka je v omto případě podle mě na houby, protože pak tu UPSku musíš trvale napájet i když jseš dlouhodobě pryč :-( Takhle kámošovi odešli kamna za 60k. Odjel na cestu a než přijel nastěhoval tam jinýho kamaráda co zrovna řešil provizorní bydlení. Bohužel mezitím něco vyhodlilo jistič s UPSkou (nebo ho nerad vypul před cestou) a došlo k hlubokému vybití baterie, která se už neprobrala k životu. Jeho kamarád to nezaregistroval a po plánovaném vypnutí proudu distributorem došlo k havárce. Než zjistil co se stalo bylo už pozdě.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: tady je to pěkně vysvětlený
    http://www.topin.cz/download.php?idx=70335&di=7
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Boužel jsi trošku mimo ;)
    Je buď otevřená expanzka která je na nejvyšším místě otopný soustavy kterám má volnou vodní hladinu a povětšinou přepad ven mimo barák. Pokud přetopíš kotel tak pára probublá trubkama a vyfoukne se ven. Nepotřebuješ tedy žádný pojišťovák a ni dochlazovací smyčku.
    http://dum.laydakk.net/topeni/64_expanzka.JPG

    Pak je uzavřená (tlaková) soustava kde je expanzka uzavřená takže nemá při přetopení pára kam samovolně uniknout. Proto musíš mít pojišťovák kterej přebytečnej tlak odpustí. A také zapojenou chladící smyčku která ti ten kotel ochladí. Což by u mě byl třeba problém protože nemám do sklepa dotaženou vodu.
    Taky hlavně nepouštíš studenou vodu topnýho okruhu, ale do trubky v kotli kterou proteče a vyteče ohřátá ven. ;)
    http://www.vodateplo.cz/editor/image/eshop_products/517_dor%20nakres_l.jpg
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Tak otevřený jsou ze své podstaty snad všechny systémy ohřevu vody, ne?
    Vždy je tam pojišták. Problém je podle v tom že pak ten materiál hodně pracuje a má tedy kratší životnost. Nehledě na to, že ty hořící kamna ti doma udělají názornou ukázku jak vypadala lokomotiva ve století páry v Anglii :-D
    Ta nádoba se studenou vodou a trochu větším tlakem by při překročení kritické teploty mohla rozpohybovat samotíž.

    ZORB: ten větší tlak je tam jako pojistka aby se ta horká voda tlakem nedostávala směrem z5 do nádoby, aby ten bimetal fungoval za všech situací stejně. A taky k překonání prvotního tlaku.
    AN bude na 6 Atm tak ta nádoba třeba na 8? To by neměl být problém.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ZORB: z toho důvodu jsem rád za otevřenej systém. Když už je nejhůř, tak si probublá ven. Je to super, jak kdyby někdo do trubek mlátil hasákem, člověk pak bere schody do sklepa po 4 :D
    Ale letos snad už budu mít klid, pokud teda neodejde čerpadlo u kotle, loni se mě pár přetopení povedlo, ale mouchy už sem snad vychytal ;)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki ted už skoro není vidět a je hotová, ale nemám ji tam na koukání. s čakrami je to na delší debatu. Obecně - někteří je vidí, dlouhými věky se nějak ustálilo pojmenování toho co vidí. Počet je taky různý, ale když se držím jen toho prostého základu tak je to odspodu červená, oranžová, žlutá, zelená nebo růžová,v různých systémech, pak modrá, fialová , bílá.
    Zorb zkusím to nadhodit zatím máme zkušenost , že to šlo uchladit jen tím, že jsme přestali přikládat.
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: No a nebo může ten bimetal ovládat ventil co pustí studenou do chladící smyčky, nebo v případě automatu, když by prohořelo palivo do zásobniku, tak to pustí vodu do spodní části toho zásobníku..
    ZORB
    ZORB --- ---
    RAHANUR: A když odejde čerpadlo, bude plně naloženo, roztopeno? Zažil sem dvakrát, když odešlo čerpadlo a pak jde fakt o vteřiny a ve chvilku kdy upusti pojistnej tlakovej ventil, tak je člověk najednou v pární lázni a není nic vidět, v tom si zachovat chladnou hlavu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: no klasickej pojišták ti roztažností vody pustí horkou vodu ven, ale ne studenou dovnitř. Nebo jak jsi to myslel?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI:Není třeba nic tlakovat, stačí samospát jak sem psal o tom kanystru-sudu, ten bimetal je v tom pojistném ventilu :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: pěkná mozaika, to musí bejt piplačka...
    jen pro zajímavost jakou barvu mají čakry? a jak se na ty barvy přišlo?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    ježíš takhle velký to být fakt nemuselo
    MATT
    MATT --- ---
    RAHANUR: ja to nemyslel irocky, coz mi z tvoji odpovedi prijde, ze jsi pochopila. čakry znám..
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    v pohodě, vím, že je to trochu praštěný, ale když jsem je tam včera viděla tak jsem si říkala, kde jinde než u nás by mohly být luxfery v barvě čaker. Kde jinde než v domě, kde je v technické místnosti dvoumetrová triquetra :))

    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: nešlo by to vyřešit nějak šikovněji? Pomocí UPS živit čerpadlo je jako se pravou rukou drbat za levym uchem...

    třeba pomocná nádrž s vyšším tlakem, kde by byl pojistný ventil třeba pomocí bimetalu by upouštěl studenou vodu do okruhu? Otázkou je kolik by té vody muselo být a jak velký by to byl rozdíl tlaků...
    Tohle mě na tom topení dřevem taky vadí. Přílišná složitost náchylná k chybám...
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    matt hele musela bych vysvětlovat víc , ale do tohodle domu se to hodí. Je to jeden akcent a i když luxfery zrovna moc nemusím tak prostě tady je to nejpraktičtější řešení mimo tepelnou obálku budovy.

    Kdo to neví co to znamená, což je evidentně tvůj případ tak to bude brát jako barevný akcent :)

    ZOrb, no už jsme to tu testovali a kdyby vše selhalo tak vybereme kotel zezadu, ten horký popel a vyvezeme, ale to udělal známý. U nás když to přestalo jít tak stačilo jen přestat přikládat, UPS to zvládnul vychladit tak, že to bylo v pořádku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    RAHANUR: Dochlazovací smyčku bych doporučoval vyřešit. Kolegyně musela měnit výměník, když odešlo čerpadlo, páč topenář to považoval za zbytečný připojit. Viděl sem to vyřešené buď dostatečně dimenzovaným kanystrem a pak větší UPSkou co krmila kotel i čerpadlo.
    MATT
    MATT --- ---
    RAHANUR: ještě si dej podél LED pásky, je to docela pěkný.. ;)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    aaaa dneska mě něco napadlo, pro vás úsměvné, já z toho mám radost. Staví ted konečně vstup. Budou tam luxfery. No a jedna řada bude v barvě čaker. Zbytek bude úplně jednoduchý.

    jo a u kotle bývá a tedy i u našeho je chladící smyčka, ALE musí být napojená na vodovod a my vodovod nemáme. A když nepůjde elektřina tak čerpadlo ze studny nečerpá.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    je potřeba dát pozor na ventily a serva,hlavně na čerpadla, na jejich spotřebu , dělají se i energeticky úsporné. Prostě aby to ten ups zvládnul.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam