• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: I teepee už je bohužel stavba, kterou bez povolení můžeš postavit jen na pozemku pro RD nebo individuální rekreaci...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: tak aby tam šlo stavět. Z toho co píšeš to tak nevypadá. Předpokládám že je chceš koupit protože jsou levné a levné jsou pro to že na nich nelze stavět, tak se koukni na územní plán a budeš mít hned jasno, případně na úřad. Na to vlastnit pozemek nemusíš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: otopnou soustavu musíš dimenzovat dle potřeby toho domu ne naopak. Jinak ti vznikne nefungující systém, kde bude problém regulace i efektivita a tedy i komfort.
    Jinak jsem měl pocit, že na to máš 300k Kč, což není zrovna moc a dát skoro polovinu peněz do otopné soustavy.
    Podle toho co píšeš si kup nějakou starou stavbu, kterou majitel prodává pro svou finanční neudržitelnost za menší peníze a nemusíš nic řešit. Takových staveb bude na realitním trhu jen a jen přibývat a ceny půjdou jen a jen dolu.

    Docela by mě zajímalo jestli jsi někde bydlela kde si takto musela topit alespoň několik let a u toho pracovala. Nebo jestli je to jen tvá romantická představa, ze které dřív nebo později vystřízlivíš. Takových lidí je kolem mě dost. A dost jich to vzdá už první zimu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANCHA: dle zevrubného popisu pozemků se zdá, že základní problém bude dostat stavební povolení. Pokud je to louka, je třeba kouknout do územního plánu obce, zda je to místo, kde se může stavět (trvalé nebo rekreační stavby). Na úřadu se můžeš zeptat hned, i před koupí pozemku. Naopak to je dobrý postup, který ti ušetří doststarostí a peněz.

    Pokud nezískáš stavební povolení, rovnou se vzdej myšlenky, to nějak obejít. I když zvolíš stavbu levitující nad zemí, často nezískáš možnost přípojky vody a elektriky. Louku možná nepůjde oplotit. Týpí bývá nejschůdnější volba - je to stan s ohništěm, ne stavba, ale zase, bez oplocení, vody a s nadzemním vyvážecím záchodem.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Jinak, abych zde popsala svou vizi. Jak je asi zřejmé, jedná se o prvotní úvahy, a spíš sonduju a přemýšlím, co by se dalo postavit. Takže i v průběhu dost měním představy.

    Vycházím především z umístění. Jedná se o dva pozemky, v těsné blízkosti. Jeden z nich mám možnost koupit, druhý pronajmout a pravděpodobně koupit. Oba pozemky jsou vedeny jako louka, ale je to spíš les, s množstvím suchých olší. Vzhledem k tomu, že zatím ani jeden nevlastním na papíře, tudíž nemohu začít vyjednávat stavební povolení. Co bych asi chtěla je nějakou dočasnou stavbu, abych se trochu sžila s prostředím a do doby než se vyjasní detaily ohledně koupě a stavebního povoleni rozmyslet, co za stavbu tam vlastně bude.
    Jinak v současné době bydlím asi 6km od místa.
    Jako nejlepší možné řešení mi momentálně vychází týpí, kde budu moct být podle nálady a chuti. A výhledově možná ten Duškův domek..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: souhlasím s tebou, že ta akumulace má obrovský význam na tepelnou pohodu, ale nemá smysl aplikovat větší než 12h fázový posun, protože to v létě v noci nevyvětráš tak i menší. Nejvíce se projevujou povrchové vrstvy, takže pokud tam dáš dovnitř sádrovou omítku nebo SDK, případně těžkou podlahu, je do dostatečné.

    Pokud by jsi aplikoval systém maximální akumulace, tak zase skončíš u něčeho co už jsem tu taky popisval, dům zakopaný v zemi s extrémní izolací (třeba i půl metru) a velkým bazénem uvnitř.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Pročetla jsem si znova to vlákno..

    Předně bych chtěla říct, že mi primárně nejde o to, mít co nejméně finančně náročný systém topení. A přikládání třikrát nebo vícekrát denně vůbec nevidím jako něco, co mně obtěžuje, naopak mně to baví, baví mně dřevo nosit, štípat, skládat.
    Hele a co je špatně na tom nejprve řešit otopnou soustavu a pak zbytek domu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: cuki,ale akumulacni hmota ma smysl i v lete,aby nedochazelo k prehrivani. Proto ja nejsem moc priznivcem vnitrni izolace.
    Kolik akumulace je v tech lechkych drevostavbach o kterych si tu mluvil
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: "ale máš na mysli že stavíš tak, aby vytápění bylo potřeba co nejméně" Ano takto by se mělo stavit obecně. Ne navrhovat paskvily, kde se nejdříve řeší otopná soustava a pak se k tomu dodělá zbytek.
    Už jen aby jsi mohla topit v těch kamnech budeš potřebovat obrovskou akumulační hmotu v obrovském prostoru. Čím bude ten prostor menší a menší akumulace, tím budeš mít větší nároky na to topeniště a akumulační hmotu do které to teplo budeš muset nějak nastrkat.
    Tomu odpovídá obrovská stavba která má třeba 200m2 plochy s těžkou konstrucí a topeništěm v ceně hodně přes 100k Kč. Tam se to opravdu může vyplatit.

    Když si přečteš co se konkrétně v tomto vláknu řešilo cca 14 zpátky tak pochopíš.

    Jinak jsi nepsala nic o tom jak by ta stavba měla být velká, to jsem usuzoval jenom z té Jurty
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: "Jsou tři technologie zpracování. Prví je technologie vodorovného kladení mykaného ovčího rouna bez použití pojiva. Druhou je technologie kolmého kladení mykaného vlákna, za použití BiCo (dvousložkové bikomponentí vlákno složené ze dvou polymerů) vlákna. V prvním případě se jedná o 100% přírodní produkt. Třetí způsob zpracování je plstnatění."

    Jen ale ten druhý způsob má tak pěknou lambdu, ještě TI:
    http://www.naturwool.cz/...2qUMcdxlvLaw1fRytwnux5V5P7aVDXRhgf29WKQ/technicky-list_a500-naturwool.pdf

    Dělaj to asi 3 firmy co vím, tohle má nejlepší lambdu.

    Jinak tohle jsme kdysi řešili na TZB-info:
    http://forum.tzb-info.cz/122958-dum-z-polystyrenu/strana-3
    http://forum.tzb-info.cz/114501-polystyrenove-iglu-stavba-cela-z-izolace

    a tady pár videí pro inspiraci od našich šikmookých bratrů:
    http://www.i-domehouse.com/movie.html
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LINKOS: Ta stěhovatelnost není podmínkou. Ze zemními vruty nemám zkušenost, ale jestli to dobře chápu, tak ty se ukotvují přímo do země?
    CUKI: Jestli to dobře chápu, tak nesrovnáváš cenu topení dřevem a elektřinou ve stejné stavbě, ale máš na mysli že stavíš tak, aby vytápění bylo potřeba co nejméně a v dlouhodobém časovém aspektu pak i topení elektřinou vyjde levněji? A čím nejraději teda topíš?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: Odkaz nemam protoze jsem to nekupoval a s jejim majitelem nejsem v kontaktu. Pokud vim tak plastova vlakna se davaji jen do steico flexu.
    Stavet kulatej dum je ulet asi celkove, nejak mi fantazie nedovoluje si predstavit z jakeho materialu by to slo nejak levne/s nizkou pracnosti postavit
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak hlavní výhodou týpí a jurty je stěhovatelnost, kvůli které jejich stavitelé ustoupili z jiných požadavků na bydlení. A jakmile to nepotřebuju stěhovat, je to z toho bydlení ve filmových kulisách.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: nebyl by nějakej link na takovej filc, včetně zaručených parametrů?Měl jsem pocit že je to prostě vždycky směs...

    Jinak přesně tak stavět kulatej dům se zde popisovaných materiálů je ekonomický úlet. I když nepopírám vypadá to pěkně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: nemám firmu, stavím jen pro radost protože mě to baví. Komerčně se tím nezabívám stavím jen pro kamarády a okolí, případně něco co mě může někam posunout, něco co je pro mě zajímavé. Pokud stavím pro někoho dalšího tak většinou moc fotek ani prezentovat nechci, protože mám také rád soukromí a ¨ctím i soukromý ostatních. Fotka z toho týpka je ale veřejná, takže ji sem dát mohu.

    Jinak mám teď jednu podobnou rozestavěnou u kamaráda, asi by nebyl problém pozdější prohlídky, jinak definitivně bude jedna taková k vidění v Berouně asi ale až na jaře. Protože toho mám teď dost a peníze nejsou...
    Nicméně vzhledem k ekologickému a nízkorozpočtovému a hlavně nízkonákladovému aspektu, žádná z mnou projektovaných a postavených staveb, asi nikdy nebude vytápěna dřevem. Protože cenu, kterou dáš za to, aby jsi mohla takto vytápět nikdy neprotopíš i když budeš topit elektřinou. Nehledě na dost velký diskomfort a starosti, které stojí čas, jež věnuji raději smysluplnějším věcem.

    Do týpka dělat okna nemusíš, světlo tam je. S pohledem ven už je to ale horší. Ale zase to stojí pár korun a je to přenositelné. Ta stavba Jardy Duška podle mě 2 roky schnout nemusí, to se dá obejít i jinak...
    Jo a stejně tak jako moje stavby nemají kamna tak ani omítky, dlažbu a obklady protože se mi to prostě nelíbí. Ty co stavým teď mají přírodní dřevěnou fasádu. Nevyjde to o tolik dráž abych to musel hyzdit.
    Pokud omítku jak třeba hliněnou, někde pro design, ale celej dům by vyšel na majlant, pokud tam nepošleš nevolníky...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jo a je to lambda ovčí vlny bez plastu. :)
    SANCHA: Takže to je bez jakýchkoli požadavků na stěhovatelnost, jako mají "tradiční jurty"? Mám takový pocit, že spíše máš na mysli zemní vruty, než betonové patky jak to popisuješ, co máš na mysli?
    Obecně kruhová stavba je vždy dražší než obdélníková, čtvercová. U slamáku se tvrdilo asi o 30%. Obecně asi díky marketingové kampaně určité osoby mi přijde, že to je takový klasický případ člověka co chce stavět slamák, nemyslím to nějak zle, ale už jsem mnohokrát zažil lidi co chtěli levný a kulatý domek, ideálně postavený bez jakýchkoli zkušeností. To je podle mě naprosto zásadní omyl, který se snažíme už několik let lidem vyvrátit. Takový dům se nedá stavět bez zkušeností, navíc dokulata.

    SANCHA: obecně ať týpko, nebo jirta, jsou to lechlé stavby (stany), takže se poměrně rychle vyhřejí, ale moc dlouho neudrží teplo. Ten známí co používal jurtu ještě tehdy neměl hotovou průchodku na komín střechou, takže se používali elektrické přímotopy a myslím, že to byl za zimu ranec.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: To týpí mně ale docela zaujalo.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Třeba na kolik stupňů se to týpí to dá vytopit když je venku deset pod nulou a jak dlouho to vydrží. Jaká je teplota když se tam třeba půl dne netopí.

    CUKI: Ještě k tomu týpí..líbí se mi to, ale jak je to se světlem, dají se tam dát nějaká okna? Jinak se stavebnictvím mám drobné zkušenosti, případně vím, koho se poradit.

    Topení dřevem mi přijde nejjednodušší (mám přístup k dostatečnému množství) a zároveň jeden z bodů, kde nehodlám měnit. Prostě potřebuju v domě oheň.

    CUKI: Pochopila jsem, že ta hlína, než se vsadí okna. Ale jestli se mýlím, oprav mně.

    '' Pro představu cca stejně velkou dřevostavbu v s extrémně malými nároky na vytápění (Stačí 500W přímotop) stavím na klíč za cca 250k Kč'' - pochopila jsem, že máš firmu, tudíž stránky. Nebo můžeš mi přiblížit detaily takové dřevostavby? Konkrétně izolace, vnitřní a vnější stěny (omítky, obložení) a střecha? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: Pokud to srovnáváme s klasickou dřevostavbou (tohle je taky dřevostavba) tak postup je mnohem pomalejší (bavme se z důvodu jednoduchosti jen o hrubé stavbě). Ostatní věci budou podobné. Hrubá stavba nosné k-ce u dřevostavby trvá pár dní včetně střechy mnohem lepších izolací a bude podle mě mnohem trvanlivější.
    Nicméně kruhovou stavbu touto metodou by postavit šlo velmi podobně. Bohužel určitě ne za ty peníze.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: tak rychlost stavby je přímo úměrná penězům, jistě, ale právě že Sanche o peníze nešlo. Inspiraci je možné získat tak či tak a stejně tak i věřím, že v několika lidech nebude nějaká jiná, ale podobná stavba trvat o mnoho déle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam