• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: nic takového přece nepíšu

    LINKOS: Ne, tvrdím 2 věci. (obě mám v praxi ověřené)
    1) při vnitřní izolaci s vnější akumulační hmotou (bavili jsme se konkrétně o mém domě, ať zase neřešíme několik teorií dohromady) se ohřátí této hmoty negativně nepodílí na přehřívání domu.
    protože jsou jen 2 situace. Extrémní vedra kdy je potřeba dům přes noc vychladit a fázový posun té nahromaděné energie se projeví až v noci. Tedy ten nevýrazný tepelný zisk, který projde přes solidní izolaci bude v poměru tepelných ztrát otevřeným oknem naprosto nevýrazný a troufám si říct skoro neměřitelný
    2) při opačném stavu tedy masivní izolace z venku a masivní vnitřní akumulace je problém v tom, že přehřívání v létě je dlouhodobé, tedy i fázový posun 60cm kamenné hradní zdi je nedostatečný pro pokrytí celého problematického období. Kolem slunovratu je den v našich zeměpisných šířkách tak dlouhý a noc tak krátká, že dochází k tomu, že těch pár hodin kdy se dům otevřenými okny chladí nestačí k vykompenzování energetických zisků přes den. Poprvé jsem to zaregistroval minulý rok. Letos méně. Do té doby to ale problém nebyl. Jaké budou klimatické podmínky v budoucnu se můžeme jenom dohadovat, nicméně vznikl určitý breakpoint za kterým se letní teplotní extrémy projeví velmi negativně na takovém domě. Podotýkám kdyby můj dům stál o cca 50m níže nepřekročí u mě teplota třeba 21°C! Když se mi to povede v noci vychladit na 19°C není problém, ale když je stabilně v noci přes 22°C, těžko to vychladím pasivně na 19°C že? Stejně tak pasivní dům z vnější izolací kdyby nestál uprostřed vyschlého neúrodného pole, byl by na tom mnohem lépe. Nicméně minulý rok v tomto domě cca na rozhraní července a srpna stoupla trvale k 26°C!! Stejně tak první rok po dostavbě někdo zapomněl zavřít okna před víkendem kdy rodina odjela pryč a v neděli večer přijeli a měli tam 28°C a to už bylo v srpnu. Nicméně stejně to trvalo půldruhého týdne než se to podařilo celé vychladit na normální teplotu.
    Oba systémy fungují na jiném principu je je nutné tento princip respektovat. Podotýkám aby jsi se zase nečertil, nejsem příznivcem či odpůrcem ani jednoho z těchto řešení.
    Pokud nebudeš v noci větrat oba domu po nějakém čase získají průměrnou teplotu daného období a to je problém v obou případech...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: všiml sis toho obrázku, kde je znázorněno rozložení teplot ve zdi, že?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SANCHA: to, že pozemek patřil ke stavení, neznamená, že se na něm může stavět.
    SANCHA: stavba na orné půdě může být mnoha způsoby legální. To, že je někdo letos starosta, neznamená, že bude za rok.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ta posledni veta nedava smysl.
    Podle tebe pokud je akumulacni hmota chranena pres den proti ohrivanim sluncem vnejsi izolaci a v noci se vetra,tak se neda uchladit vnitrni prostor tak jako kdyz je akumulacni vystavena slunci,ohreje se pres den, predavani jejiho tepla se izolaci jen posune do noci. To je to co mi tu tvrdis?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki jen pro zajímavost když je horko tak máš fakt otevřené přes den okno? Párkrát jsme zapomněli zavřít nebo nechali ventilačku a to oteplení bylo velmi výrazné. Rekuperační jednotka to taky trochu ohřeje, ale není to tak strašný.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: njn ing. Šála... Nicméně se zde zabývá hlavně rekonstrukcemi. Vzhledem k tomu, že jsem se do diskuse po vydání článku zapojil a s panem Šálou vedli i jinde o in-out zateplení docela dlouhou debatu, tak jsem to pravděpodobně četl :-D

    To okno mám otevřené v noci kdy chladím. Přes tu izolaci se dovnitř dostane jen minimum tepla, navíc z takovým fázovým posunem, že mě to teplo začně ohřívat izolaci až v noci, kde už mi je to právě vzhledem k otevřenému oknu jedno.
    Takže proto si stále stojím za tím:" Při vnější izolaci se nikdy vnější akumulační hmota negativně nemůže projevit!"
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: :) ano když máš celý den otevřené okno, tak se není čemu divit, že tam je teplo :)
    pokud je zavřené okno přes den tak si piš, že se to ohřeje a předává to teplo do interiéru než to vychladne, je to obrácený efekt než u vnější izolace.
    " Při vnější izolaci se nikdy vnější akumulační hmota negativně nemůže projevit!" ehm, pokud máš na mysli vnitřní izolaci, tak v tom si dovolím nesouhlasit.
    Todle by tě mohlo zajímat...:
    O vnitřním zateplení - TZB-info
    http://www.tzb-info.cz/540-o-vnitrnim-zatepleni
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: A máš třeba tip kde koupit?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: nejdřív zarovnáš a odvodníš terén v kruhu o poloměru nejlépe cca metr a půl větším než je samotné teepee. Mohlo by to být méně,ale pak bude problém s chlopňovkama. Pak postavíš samotné teepee které pořádně vypneš, a uděláš odvodňující kanálky, to je dost důležité a teprve po tom teprve uděláš podlahu. Návod nepotřebuješ není to nijak složité a určitě najdeš kolem sebe člověka kterej to už někdy před tím dělal. Postupy se liší dle střihu teepee. postavit Dakotu je trochu větší opruz, ale je pravda že to jsem dělal jen jednou na rozdíl od Setona které jsem před tím stavěl třeba 20x. Nicméně Dakotu stejně moc nedoporučuju...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Je ke stavbě týpí potřeba odborníka, nebo to zvládne postavit člověk podle návodu? A ta podlaha, ta se dělá před nebo po tom, co se postaví stan? Představuju si, to nebude zcela triviální záležitost..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: má kvalitní stínění stejně jako já. V PD to jinak ani nelze.
    Nicméně kdyby jsi četl, co jsem psal pochopil by jsi že v tom problém nevězí, je to matematika prvního stupně základní školy.


    DOKKTOR:
    Nepíšu nic o tom, že by ti teplota měla vzrůst o 5°C, když mě s podprůměrnou akumulační hmotou, stoupne max cca o 2°C. Píšu o tom že když ta teplota ani v noci neklesne pod 22°C tak se ti stupínek po stupínku ta teplota prostě začne zvyšovat a díky té akumulaci s tím už budeš nakonec bojovat víc než kdyby jsi tam tu akumulaci neměl. Letos to nebylo tak hrozné, ale třeba minulej rok to bylo fakt naprd. Ráno jsem vychladil na 22°C a večer jsem měl 24°C a opravdu to bylo měsíc v kuse!

    Další problém je ten že ty popisuješ nezaizolovanou zástavbu s absencí izolace od země, tam je situace v létě naprosto v pohodě, protože od země máš teplotní rozdíl třeba i 30°C! Takže ta země dramaticky chladí celý objekt. Proto tam je 18-22°C v létě. Tam je deviza takové stavby v tomto období nepopíratelná. Navíc většinou jde o velký objekt.

    Pokud mi chceš tvrdit že tento dům co popisuješ má 25kWh/m2/a tak ti prostě nevěřím. Mě přijde že je tu dost lidí co míchá několik staveb dohromady a popisují jen ty výhody, ale neuvědomují si že dohromady to napasovat do jedné stavby nejde.
    " že důležitou roli hrají místní detaily, které jsou vlastně spíš zásadní, tak je šmahem přehlížíš a zavrhuješ, protože prostě kalkulačka nelže nikdy a nikde." tuto větu nechápu :-( jaké zásadní detaily přehlížím?

    Ano, toto vlákno jsem založil právě pro malé stavby, které právě aby dobře fungovali musí být založeny na stejném principu, který se tu snažím řešit. Pokud tu někdo řeší velký dům ok, problém s tím nemám, ale ať mi tady nevypráví, že tak to bude fungovat i v tom malém domě i když to nikdy vlastně nezkusil.
    Netvrdím taky že nad 50m2 je to palác, jen se chci specializovat právě na ty menší stavby o kterých se toho nikde moc nedozvíš. "Palácem" jsem z pohledu tohoto vlákna nazval stavbu která má přes 200m2. Protože ten kontrast funkce takového domu je propastný.

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: myslím že je to vzhledem k energetické výměně otevřeným oknem naprosto zanedbatelný údaj :-) Ten beton hraje roli jen při zavřeném okně a to už je zase v době kdy mi to pomáhá udržovat teplo v domě kdy ho potřebuji... Tedy je to jen výhoda. Při vnější izolaci se nikdy vnější akumulační hmota negativně nemůže projevit!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: letos teda nebylo tak horké léto jako loni, ale teplotu tak od března, kdy za číná svítit slunko do listopadu máme od 18 do 22 stupnů, podle ročního období. naprosto stabilně, nic nekolísá a už vubec ne stylem, že by se mě barák během dne nahřál o 5 stupnů, total sci-fi. ani loni, kdy tu bylo 35 ve stínu měsíc v kuse. věčinou 30 plná cihla jenom jižní fasáda má 60cm. když třeba dva dny netopím přes zimu, tak teplota klesne z tech našich 20 na asi 18 celkem rychle a pak už kelsá velice pomalu. fakt nedákžu pochopit, o jaké akumulaci se tu bavíš, moje zkušenosti z několika zděných domů jsou uplně jiné, než tu popisuješ.
    jinak taky nechápu ty poznámky o akumulaci do sdk. podle tady tech tabulek http://stavba.tzb-info.cz/...a-vypocty/58-hodnoty-fyzikalnich-velicin-vybranych-stavebnich-materialu je sdk solidní izolant s celkem mizernou akumulační schopností. jinak lamba hlíny pod stavbou (pokud to nestojí na bažině) taky neni nic, co by teoreticky "nejak výrazně ochlazovalo stavbu". kor když teplo utíká nahoru.
    celou dobu mám pocit, že se každý bavíme o úplně jiném typu bydlení a i když se ti tu mnozí snaží vysvětlit, že jim stačí 25kWh za rok, a klidně si připlatí za věší podlahovou plochu, tak ty prostě slepě pořád razíš svou vizi "nad 50m2 je to palác a sou s tím jenom problémy"
    ano, je to tu tvoje, jmenuje se to nízkonákladové a nízkorozpočtové, vpodastatě s tebou věčinou souhlasím, ale i když pořád dokola tvrdíš, že důležitou roli hrají místní detaily, které jsou vlastně spíš zásadní, tak je šmahem přehlížíš a zavrhuješ, protože prostě kalkulačka nelže nikdy a nikde.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Zjistila jsem, že starosta dané obce má dvě stavby na pozemku, který je veden jako zemědělský půdní fond..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: neprehnl to kolega se solarnimi zisky?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: a myslis,ze ten beton do kteryho cely den prazi slunce nezvysuje teplotu interieru?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Ty jsi bydlel v pasivním domě? Pokud popisuješ klasickou stavbu tak tam dochází k chlazení od země, které bude v průběhu zimy velmi kontraproduktivní. Já to samé doženu zemním registrem efektivněji. K terý z důvodu pozorování nemám zatím zapojen.
    ""Vsak si to byl ty kdo si tu nedavno stezoval na vedro od prohrateho betonu,kdy izolace jen posouvala kdyby to teplo preda interieru." to jsem nikdy netvrdil. To jsi tvrdil pouze ty. Psal jsem o tom že tepelné zisky co přes den naberu v noci prostě neuchladím. Protože není z čeho. Ale je to dáno taky extrémními podmínkami zde. Je to jižní svah na skále do které praží celý den slunce, tady se stává že je ve stínu přes 40°C několik dni po sobě. V noci taky nemusí teplota klesnout pod 25°C což už se taky stalo takovej měsíc neklesne pod 22°C, tak mi pověz čím bys to chtěl uchladit. Prostě se musím smířit s tím že je tam v těchto podmínkách k večeru kolem 24°C jednou to bylo i 26°C (v noci byla nejnižší teplota 25°C) Takže není čím to vychladit. Je to tu takovej extrém, že pod náma uschnul les, tady už je hluboký podzim a stromy nemají z větší části listí...
    Pokud by vedle stál podobný domek s tím že by byla vevnitř ta tvoje" solidní akumulační hmota" tak by dopadl mnohem hůře. S tím mám taky zkušenost od kolegy co má na ani ne takto slunném místě domek podobných parametrů zevnitř monolit beton a z venku 30cm EPS. V létě se tam bez klimošky neobejdeš, protože to prostě za těch pár nejstudenějších hodin v noci nestihneš vychladit. Tam je ta akumulace už prostě nevhodná. Fyziku a přírodu neošálíš (pokud tedy nejsi komunista :-D)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: promiň chtěl jsem zkopírovat "Vsak si to byl ty kdo si tu nedavno stezoval na vedro od prohrateho betonu,kdy izolace jen posouvala kdyby to teplo preda interieru." :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jenomže v takovýchto stavbách to přechodové období prostě problém není, jen u té akumulační stavby se to lépe reguluje samo a u té s malou akumulací se to reguluje lépe pokud je obydlená (třeba to noční větrání). Problém je jen v létě.
    Ano to je ten zemní registr, který bude zapojen na rekuperační jednotku. Ale to zatím nemám v provozu. Plánuju 5 let nejdřív testovat bez aditivních technologií. Takže ještě jedna topná sezóna. Pak to bude samosebou něco jiného.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: problem je asi v tom,ze u nas je znacnou cast roku "prechodove obdobi" :-)
    Jinak kdybych si stavel novy dum,tak bych vetrani resil predchlazem vzduchu do rekuperace pres zem,coz bude asi ten tvuj zemni registr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam