LINKOS: má kvalitní stínění stejně jako já. V PD to jinak ani nelze.
Nicméně kdyby jsi četl, co jsem psal pochopil by jsi že v tom problém nevězí, je to matematika prvního stupně základní školy.
DOKKTOR:
Nepíšu nic o tom, že by ti teplota měla vzrůst o 5°C, když mě s podprůměrnou akumulační hmotou, stoupne max cca o 2°C. Píšu o tom že když ta teplota ani v noci neklesne pod 22°C tak se ti stupínek po stupínku ta teplota prostě začne zvyšovat a díky té akumulaci s tím už budeš nakonec bojovat víc než kdyby jsi tam tu akumulaci neměl. Letos to nebylo tak hrozné, ale třeba minulej rok to bylo fakt naprd. Ráno jsem vychladil na 22°C a večer jsem měl 24°C a opravdu to bylo měsíc v kuse!
Další problém je ten že ty popisuješ nezaizolovanou zástavbu s absencí izolace od země, tam je situace v létě naprosto v pohodě, protože od země máš teplotní rozdíl třeba i 30°C! Takže ta země dramaticky chladí celý objekt. Proto tam je 18-22°C v létě. Tam je deviza takové stavby v tomto období nepopíratelná. Navíc většinou jde o velký objekt.
Pokud mi chceš tvrdit že tento dům co popisuješ má 25kWh/m2/a tak ti prostě nevěřím. Mě přijde že je tu dost lidí co míchá několik staveb dohromady a popisují jen ty výhody, ale neuvědomují si že dohromady to napasovat do jedné stavby nejde.
" že důležitou roli hrají místní detaily, které jsou vlastně spíš zásadní, tak je šmahem přehlížíš a zavrhuješ, protože prostě kalkulačka nelže nikdy a nikde." tuto větu nechápu :-( jaké zásadní detaily přehlížím?
Ano, toto vlákno jsem založil právě pro malé stavby, které právě aby dobře fungovali musí být založeny na stejném principu, který se tu snažím řešit. Pokud tu někdo řeší velký dům ok, problém s tím nemám, ale ať mi tady nevypráví, že tak to bude fungovat i v tom malém domě i když to nikdy vlastně nezkusil.
Netvrdím taky že nad 50m2 je to palác, jen se chci specializovat právě na ty menší stavby o kterých se toho nikde moc nedozvíš. "Palácem" jsem z pohledu tohoto vlákna nazval stavbu která má přes 200m2. Protože ten kontrast funkce takového domu je propastný.