CUKI: letos teda nebylo tak horké léto jako loni, ale teplotu tak od března, kdy za číná svítit slunko do listopadu máme od 18 do 22 stupnů, podle ročního období. naprosto stabilně, nic nekolísá a už vubec ne stylem, že by se mě barák během dne nahřál o 5 stupnů, total sci-fi. ani loni, kdy tu bylo 35 ve stínu měsíc v kuse. věčinou 30 plná cihla jenom jižní fasáda má 60cm. když třeba dva dny netopím přes zimu, tak teplota klesne z tech našich 20 na asi 18 celkem rychle a pak už kelsá velice pomalu. fakt nedákžu pochopit, o jaké akumulaci se tu bavíš, moje zkušenosti z několika zděných domů jsou uplně jiné, než tu popisuješ.
jinak taky nechápu ty poznámky o akumulaci do sdk. podle tady tech tabulek
http://stavba.tzb-info.cz/...a-vypocty/58-hodnoty-fyzikalnich-velicin-vybranych-stavebnich-materialu je sdk solidní izolant s celkem mizernou akumulační schopností. jinak lamba hlíny pod stavbou (pokud to nestojí na bažině) taky neni nic, co by teoreticky "nejak výrazně ochlazovalo stavbu". kor když teplo utíká nahoru.
celou dobu mám pocit, že se každý bavíme o úplně jiném typu bydlení a i když se ti tu mnozí snaží vysvětlit, že jim stačí 25kWh za rok, a klidně si připlatí za věší podlahovou plochu, tak ty prostě slepě pořád razíš svou vizi "nad 50m2 je to palác a sou s tím jenom problémy"
ano, je to tu tvoje, jmenuje se to nízkonákladové a nízkorozpočtové, vpodastatě s tebou věčinou souhlasím, ale i když pořád dokola tvrdíš, že důležitou roli hrají místní detaily, které jsou vlastně spíš zásadní, tak je šmahem přehlížíš a zavrhuješ, protože prostě kalkulačka nelže nikdy a nikde.