• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To určitě ano, hledám jen všechny možnosti. Snažím se to udělat za rozumnou cenu, kterou si mohu dovolit. Ne každej si může dovolit dát za studnu to co za stavbu s nejistým výsledkem. Navíc je do dobrá zkušenost, protože mě to zajímá. Nic víc nic míň. Stejně tak HG průzkum je samozřejmostí.

    Čekají mě 2 studny. Jedna na nepřístupném místě, kde jiná než podobná vrtná souprava se nemá šanci dostat. Zatím jsem oslovil 3 firmy z okolí a ani jedna nemá soupravu co se dam dostane.
    No a na druhém místě by se dalo při zničení plotu vjet i nějakou běžnější soupravou, ale tam mi jde o sekundární zdroj vody na zimu, kdy je vypnut vodovod. Takže do toho nechci zas tak moc investovat. Voda by měla podle předběžného vyjádření z HG map být v celé lokalitě max 8m hluboko v pískovci.
    Pokud si sestrojím (nebo koupím) soustavu za 20-30k, tak to není tak špatné.

    Jak by měl zhruba vypadat kvalitně provedený vrt vím, ale i doma se musím spokojit s se 125mm vrtem vypaženým v horních asi 3m ocelovou 100mm pažnicí . Takže horší už to být nemůže.

    Navíc takto malou vrtnou soupravu bych mohl využívat na vrtání pilotů...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: nezkusíš si třeba objednat studnaře? ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Zaujalo mě tohle:
    Vrtná souprava - Praha 9, prodám
    https://stroje.bazos.cz/inzerat/72519691/vrtaci-souprava.php
    a tohle:
    Malá vrtná souprava - Praha 9, prodám
    https://stroje.bazos.cz/inzerat/72519569/Mala-vrtna-souprava.php

    Ale ty palcový tyče mi přijdou nějak poddimenzovaný..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To bych pochopil když tam bude nějaká větší mezera. Nicméně já počítal právě spíše s větší zrnitostí, která tou perforovanou částí neprojde. Písek (tedy 0-4mm frakce) bych tam asi necpal. Nevím jestli jsou na to nějaký spešl silonový síta, ale dával bych větší šanci tomu že se to někde přerve než že to vydrží.
    A ten jíl se tam dává jak? Vím akorát o tom bentonitu, kterej tam taky akorát nasypeš, ale jíl? buď to bude moc řídký a pěkně se to scvrkne a nebo to tam nedostanu. Nebo se tam sype nějakej mletej sušenej jíl?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to síto je tam proto, aby ti tou perforovanou částí pažnice, kterou teče voda do studny, nenapadal ten obsypový písek dovnitř.

    Prostě sypeš materiál do mezery tak dlouho, dokud se vejde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Ale obojí je podle mě PVC-U a obojí má atest na pitnou vodu
    SN8 je u mě stále KG
    MAR_TINA:
    "CUKI: vždycky máš potrubí menší než vrt. Aby se vešlo. To, že je vrták v průměru 150 mm nezajistí, že je díra široká všude hladkých 150 mm a víc."
    tak tohle je jasný, ale není mi jasný jak se to obsype, respektive jak se zajistí to že se to tím štěrkem vyplní až dolu? Aby se na ten štěrk dala poslat nějaká nepropustná vrstva. Jak se tam dostane jíl? Podle mě tam není moc velká rezerva prostoru kolem. To že to někde bude širší neznamená že tomu tak bude vždy u těch hrdel (pokud se to bude dělat těmi KGčky)
    To co píšeš ty je trochu jinej level 200mm vrt a pažení 125mm, tam je prostoru dost. Ale když píšou o vrtáku 150mm. Tak už tam ta rezerva není. Jak vypadaj ty profi pažnice jsem nenašel. Předpokládal bych nějakej šroubovanej spoj.
    A z jakýho důvodu je tam to silonový síto? To se přeci musí při spouště ní dolů poškodit ne?

    Našel jsem nějakou firmu co má rozebiratelnou vrtnou soupravu 150mm vrták pro půdní i vodní vrtání, ale limit je cca 20m (to by mohlo stačit uvidím, co řekne průzkum). Mělo by se to dát odnosit pěšky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vždycky máš potrubí menší než vrt. Aby se vešlo. To, že je vrták v průměru 150 mm nezajistí, že je díra široká všude hladkých 150 mm a víc.

    Takto by to mohl vypadat:
    0-3,0 m (krycí vrstva, nenasycená zóna průlinového kolektoru) : plná pažnice /vhodný PE, resp.HDPE/, svrchu šachtička ze skruží –v každém případě s usazením v betonové desce, jílové těsnění do –1,5 m, spodních 20cm: hlinitopísčitý, nebo pískový zásyp*
    3,0-30,0 m (nenasycená zóna střednoturonských opuk - kolektoru): plná PE /lépe HDPE/ pažnice o min.  125mm, obsyp pískem*, ve vrtaném průměru min. 200mm
    30,0-48,0 m (nasycená zóna kolektoru – zvodnělá vrstva) : perforovaná # PE /lépe HDPE/ pažnice o min.  125mm s obmotem silonovým sítem, obsyp pískem*, ve vrtaném průměru min. 200mm
    48,0-50,0 m (nasycená zóna kolektoru) : plná PE /lépe HDPE/ pažnice o min.  125mm = kalník, obsyp pískem*, podsyp kačírkem nebo kamenivem**
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: ..nadruhou stranu, u obou systemu udavaj jeste Nominal Pressure (PN) nebo Nominal Stiffness (SN), cehoz nevim, jestli dosahujou ruznym materialem, nebo naopak ruznou silou steny.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: tak jsem v rychlosti zkousel googlit a prijde mi, ze rozdil je v barve ;) a sile steny. PVC-U mívaj 4,8mm a KG 3,2mm.

    Kanalizační potrubí KG je vyrobeno z neměkčeného polyvinylchloridu (PVC-U). Trubky oranžové barvy mají hladkou vnější i vnitřní stěnu, díky čemuž jsou lehce odplavovány případné nečistoty, a zabraňuje se tak vytvoření usazenin na stěnách. Potrubí vykazuje vysokou otěruvzdornost, má nízkou hmotnost a dodává se ve dvou třídách kruhové tuhosti – SN4 a SN8. src: http://cz.wavin.com/web/reseni/kanalizace-1/kg-potrubi-pvcu-1.htm


    CUKI
    CUKI --- ---
    Řeším teď studnu-vrt a koukám na ceny. Nicméně mě zaujalo, že nejedna firma má v ceníku vypažení pomocí PVC-U a varují před levnější KG. Není KG náhodou PVC-U, měl jsem za to že ano, atest na pitnou vodu má taky. Druhá věc co mě zaujala je že firma nabízí vrt vypažený KG125kou ale vrtaný 150mm. Jak se taková studna pak těsní? měl jsem za to že se provede vrt. Vypaží se až dolu. Do spodní části do výšky odkud se bere voda se to z vnějšku vysype štěrkem (cca 4-8mm) aby to neprošlo sítem u čerpadla a pak se zbytek vysype bentonitem, aby se tam nedostala povrchová voda. Ale co mi není jasné je to jak mi někdo u vrtu 150mm zaručí že se tam ten štěrk přes ty hrdla dostane. Vždyť vnější rozměr je 144mm. Tedy na každou stranu kolem něj zbývají pouze 3mm. Přes to se podle mě ten štěrk nemá šanci dostat, nebo je to jinak?
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    R6ANDREW: Máme na chatě (dřevostavba) z jižní strany průchozí prosklenou verandu, což je vlastně taková zimní zahrada. Má to jednoduché okna s jedním sklem, bez těsnění, střecha je šikmá plechová (pod ní kontralatě, desky, volný prostor a laťkový rovný strop). Nic se nerosí, nevlhne, od jara do podzimu se tam dá sedět a ani v létě tam není moc horko, když se udělá průvan. Nějak nemám dobrý pocit z té průsvitné plastové střechy, slunko tím projde, izolovat proti chladu to taky asi moc nebude...
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: cekal bych, ze stary okna budou docela profukovat, takze nejaky vetrani tam bude porad. v zime to bude kondenzovat hlavne na tech sklech a v lete muzes v klidu vetrat. zalezi taky dost, na zpusobu vyuzivani ty zimni zahrady a na zpusobu odvetrani roubenky.

    na tu strechu se opravdu pouzivaj polykarbonatovy desky, jejich zatizeny je dany tim, v jakym rozestupu jsou nosníky pod tim. 1cm snehu muzes brat jako cca 1 az 3 mm vody.
    EGGH
    EGGH --- ---
    R6ANDREW: Jdi do toho, roubenka se zimní zahradou ze starých oken bude cool a lahodící oku. Až to začne plesnivět, tak tam rozprašuj vývar z heřmánku, má to svý kouzlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW:
    1) Zimní zahrada, jakožto stavba žádnou vlhkost nevytváří. Nicméně pokud tam budeš pěstovat bude to pravděpodobně problém. Jak velký těžko spočítat, protože těžko určit všechny proměnné, teplota v zimní zahradě, teplota vevnitř, stejně tak vlhkost na obou stranách a rozdíl parciálních tlaků.
    Musíš brát že ta vlhkost se někam musí dostat. Pokud tam budeš mít na obou stranách VZT, tak je to jedno, ale to by jsi tam toho asi moc nevypěstoval. Dále změnou vlhkosti a teplot bude patrně pěkně pracovat to dřevo.
    2) asi by tě to ze starých oken vyšlo dráž než když použiješ novou k-ci a jen starý skla. Pokud se bojíš o plíseň a kondenzaci zde, tak se boj i o tu v tý stěně stavby.

    3)pokud mi nahodíš GPS souradnici nebo přesnější polohu tak ti najdu přesně na kolik by jsi to měl dimenzovat. Nebo na netu vyhledej nové sněžné mapy, jen ty co jsou on-line jsou v některých místech malinko zavádějící, chce to lepší měříko. Rozdílí jsou totiž občas dost velké mezi malými plochami. Například já v místě kde jsem měl prej necelej půlmetr sněhu a dole v údolí (asi 200m daleko) bylo asi 20cm.

    4) zastínění se dává většinou zevnitř i když z venku by fungovalo líp
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdar a silu! Koukam se nudite, tak postnu par dotazu:

    1. Mam cast domu, tu nejstarsi, roubenou. Kdyz k tomu z jizni strany pristavim zimni zahradu, primarne abych to co mozna nejvice oteplil v zime, jak se to bude s tim roubenim snaset? Nekdo rika "NENENE, to ti shnije a v lete se tam upeces", nekdo zase "JOJOJO, je to super napad, co tam budes pestovat?" Tak vam nevim, zase co hlava, to nazor.

    2. Vzhledem k tomu, ze nemam desetitisice na zimni zahradu kov-drevo-sklo na klic, budu to asi stavet ze starych oken. Nejen ze to bude mit urcite kouzlo, ale dost usetrim. Mam ale strachy o kondenzaci vlhkosti, aby mi to tam neplesnivelo, coz asi ve vysledku bude..:(

    3. Strechu - nevim jak vypocitat naky ty snezny pocty, tak jsem se rozhodl pozadat kamarada, co stavi pergoly, o radu. Melo by to byt stejne ne? Pouziva takovej ten dutej plast, makrolon se to tusim jmenuje.. Jsou to Stredni Cechy, tam moc nesnezi, ikdyz letos bylo i 23 cm..najednou..

    4. Zastineni - myslel jsem na nejakou ronoz, co bych kdyz bude vedro skasal, a kdyz bude zima zase vykasal, ale kdyz vidim, jak vypada rakos na balkone po dvou letech, tak jak bude vypadat naka rohoz z podobneho materialu na strese? Jeste me napadl stipany bambus, to by mohlo vydrzet vic a stinit dobre, ne?

    Dekuji pekne za pripadnou diskuzi
    CUKI
    CUKI --- ---
    Zajímavá diskuse pro ty, co bydlí v zahrádkových koloniích:
    Český zahrádkářsky svaz, z.s. Diskusní fórum
    https://www.zahradkari.cz/odborne/index.php?str=65&display=prispevky&id_tema=962&kat=C0

    a zákon o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby:
    ZÁKON o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 95/1999 Sb. , o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 253/2001 Sb. a zákonem č. 253/2003 Sb. - Sbírka zákonů - Nakladatelství Sagit, a.s.
    http://www.sagit.cz/info/sb03366
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: pokud najdeš za rozumnou cenu dej vědět.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    Ahoj, máte někdo tip na dodavatele odkořeněných (ofrézovaných) akátových kůlů - kulatin?
    Ideálně Praha a okolí, rozměrově průměr cca 20cm délka 3-4m
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: stačí ta nejmenší, použil jsem to u jedný rekonstrukce a velká spokojenost za pár korun. A hlavně to moc nezvýší vejšku podlahy. Vydrží to ultra hodně to samý se používá třeba na koleje.
    Podlepit obyč dispezí a ihned sešroubovat. Taky bacha aby se vždy ty první šrouby chytly. Pak by to udělalo pěknou paseku. Tohle jsem často opravoval po jinejch, ale přiznám se že i po sobě. Ta OSB deska tím jak jsou to třísky může bejt občas nevyspytatelná... U podlahy kde je dostatek prostoru by to ale bejt problém neměl.

    Ty přímotopy s termostatem jako jištění by měli bejt OK, když to tam zkondenzuje jednou tak se nic neděje. Problém je kdyby jsi se rozhodl že nahoře nebudeš topit, protože ho třeba neobýváš a pod.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: ty podložky pod podlahy se vyrábí i ve větších tlouštkách 10mm apod se koukám. Ta pryž (jestli myslíš tohle https://www.gumex.cz/elaston-eltec-gr-650-fs-elasticke-tlumici-desky-50290.html ) je ale určitě dobrej nápad. To by si doporučoval jakou tloušťku?
    Ještě jak si mluvil o tom vrstvení OSB do kříže, tak si zmínil podlepit - to myslíš co?
    NYKRUK: CUKI: Přesně tak, myslím, že by to mohlo být maximálně pěkný, ale netuším jak to ošetřit tak, aby se vlhkost nedostávala do izoladce, která bude ve stropě.
    Cuki - topení bude pevným, akumulační kamna, nahoře taky ještě tý akum. přímotopy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Dřevo samo ano, ale o něj až tak nejde, jde o to aby se ta vlhkost nedostala do té izolace, pak jde rosný bod razantně dolu. Já tam na obrázku vidím komín, tedy předpokládám topení pevným palivem. Pokud tam není nějaká extrémní akumulace, tak se obávám té kondentace v izolaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam