• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ono nejde o to,ze kravam cumeli ze zadky trubky a lapal se metan takle. Pet procent ras je chvalihodna myslenka,pokud by pak neprodukovali metan,akorat kolik by to stalo? Navic kravy toho sni vazne hodne,takze i 5% je dost,pestovat to tady cilene,nebo to od nekud vozit?

    Dokazu si predstavit zavreny chliv bude slouzit jako zvon na bioplynce. Zezhora se to muze nekam odvadet... Pak tu mame sila kam se vozi/cerpaji mocka s kravincema,pokud se jedna o ty obri betonove tak osadit je zvonem by taky slo.
    U tech zavrenych chlevu je ale problem s vetranim,musela by tam byt nejaka vykona vzduchotechnika idealne aby umela bioplyn oddelit,ale pak tezko rict jaky z toho je uzizek a jake naklady.

    Tak co tak tezko rict jestli chov krav muze byt energeticky ziskovy,kdyz vezme clovek kolik toho sezerou,odkud se to vozi,jake energeticke naklady jsou na to vypestovani,kolik sezere precerpavani sracek,vyhrnovani sracek,vetrani,vytapeni napajecek...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: jenze ony ten metan i vykrkaj a nez aby z nich couhaly hadice, tak je lepsi jjim do krmiva primichavat 5% zelenych ras, aby metan radeji neprodukovaly, protoze je to mnohem silnejsi sklenikovy plyn nez CO2 i kdyz ma kratsi dobu zivotnosti.

    CUKI: jak pises tady 100W na cloveka v klidu je realne cislo. 200W tak mozna ve fitku. 1.4kW to uz by ta krava asi potrebovala poradnej chladic :) to mi nejak nesedi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT:
    OGMIOS:
    Co proboha počítáte? 125MJ Je necelejch 35kWh (nikoli 35kW). Nemůžete převádět práci na výkon, ale zase jen na energii. Třebaže v nám bližších jednotkách a to je tedy kWh.

    Problém vidím ale hlavně v počátečních údajích
    OGMIOS: můžeš uvést kde jsi to vyčetl? On je také velký rozdíl mezi tím kolik toho ta kráva spase (přepočteno na energii) a kolik ji vyzáří v podobě tepla. Obecně totiž velcí býložravci nevydají na jednotku váhy zdaleka tolik, co člověk už jen kvůli tomu, že člověk nemá srst.

    Jinak u krav by bylo mnohem zajímavější získávat metan co vyprdí, protože to je obrovská energie.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: to odpovida 1.4 kW
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: nevim, tech 125 000kj bylo uvedeno jako tepelny vydej zvirete za den tak snad to odpovida.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: aha..po tý dojivosti jsem opatrnej, ale přijde mi, že mícháš práci s výkonem..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: napsal jsem do googlu 125k kj to kw :D
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: tak to je mazec, nás ještě před 15 lety učili nějakejch 15-20 (max 30) litrů denně..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: prumer to jiste neni, ale doji i k 90kg,prvodojicky k 30-50kg. Neni to jen tak uz jen ta strava je michana z asi 14 slozek,vetra se jim atd. Doji se trikrat denne,vcetne v noci. Je to narocne to z nich dostat,ale dela se to.
    Zpracovani kravincu na bioplyn to je jasny,ale to neni mi moc jasny jak cucat z kravy jeste jeji zivotni energii...?:-)
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: muzes mi prostime vysvetlit, jak jsi z 125k kj za den spocital 34 kw/den?

    LINKOS: chces mi tvrdit, ze v roce 2017 nadoji prumerna mlecna krava 90 kg mlika za den? sorryjako..
    a jak pouzit kravý teplo? pokud nechces sdílet místnost s krávou (jak se dřív opravdu žilo), tak jedině tepelný čerpadlo nebo zpracovávat jejich odpady (ale to už je zas jiný teplo).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: dneska doji tak 3x tolik a z toho cucani jsou pekne vyzable a i ta "zivotnost" se tedy zkratila.

    Jen me zajima jak to vlastne vyuzit. Jednak kravy maji rady spise chlad tak 10-15 stupnu,proto jsou chlivy otevrene a instaluje se do nich ventilace,jinak se poti a mene doji,
    pak jaksi smrdi i kdyz ne tak hrozne jak prasata,takze taky to vyzaduje vetrani
    a nakonec to mnozstvi toho zradla co sezerou,o tom odkud to vozi nemluve.

    Takze jak vyuzit teplo produkovane kravou?

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Nelenil jsem a zagooglil jsem a zdroje z80let uvadi ze pultunova krava s dojivosti 30kg denne vyda za den +-125k-167k kj tepla coz mi vychazi na 34-43kw/den. S tim ze dnesni kravy dojej teda vic a tak bude asi i vic tepla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: dospělech chlap má bězný výkon kolem 100W a žena kolem 70ti. 200W nemá v klidu nikdo. 700W už je solidní výkon
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MATT: jj podle normy se na jednu osobu pocita tepelny zisk 200W. proto je v nekterych typech pasivnich domu vedro, kdyz prijde navsteva.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: 50 kW je 50 kJ za sekundu a imho je to nesmysl. clovek ma neco mezi 70-700 W a krava neni ani 10x vetsi..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: No to není tak pravda, z mého okolí vím že se tím v nejedné škole přilepšujou platy.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: přesstava, že rekonstrukce pomůže škole platit lépe učitele, je velmi naivní. to jsou naprosto oddělené přihrádky rozpočtu, které se fakt nepřelejou :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: problém to asi veskrze není. akorát je tam ta vrstva zbytečná, pokud máš celé kamna ze šamotu a hlíny. pokud je šamot spojený taky maltou, tak už mlčím, jinak je tam ta cementová vrstva kontraproduktivní, pokud to třeba někdy budeš rozebírat a opravovat. i když ta pointa platí spíš u kachláků, tady se asi nemá ani co nejak extra hýbat a "stárnout". a pokud tam není výměník v topeništi, tak tam vlastně asi nemusíš lézt vubec za celý život těch kamen. tak sorry za zmatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA:
    No to je ten problém, dneska se už nedá udělat třeba částečná rekonstrukce se zateplením. Prostě pokud rekonstruuješ, tak MUSÍŠ splnit alespoň nějaké hodnoty v každé k-ci. Za druhé stavební firmy tě nenalákají na dotace a tudíž by z toho neměli takový zisk, takže se ti na to vys....
    Prostě vše je přizpůsobené tomu aby jsi o tu dotaci musel požádat a někdo za to dostal provizi. Pak tu stavíme takovéto šílenosti.
    A za druhé pouze oprava té fasády by stála skoro to samé co celá rekonstrukce, která škole umožní platit lépe učitele a tudíž lépe splnit její poslání.

    Dal jsem to jsem schválně proto aby bylo vidět jak se dneska přemýšlí a co jsou lidé schopni kvůli tomu podstoupit a z čeho ustoupit.

    Stejně tak je tu vidět, že domy které nemají opravdu velkou historickou hodnotu, brzy zmizí ze světa z důvodu že se nevyplatí je provozovat.
    Ono v historii jste toho byli už několikrát svědky. Většina hradů nebyla zbořena při obléhání, ale tím že ho opustili protože už nesplňoval základní požadavky na v té době rozumné podmínky k bydlení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak pokud bys mel kravin tak bys mohl rovnou vyuzivat teplo krav. Nekde jsem snad kdysi zaregistroval ze jedna krava dava 50kw akorat nevim za jakou casovou jednotku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam