VO_D_KOLEK: Se Smolou jsem na toto téma vedl před asi 10-15ti lety nejednu diskusi. Nejsem příznivce žádného řešení, každý projekt řeším individuálně. Ale snažím se vždy využít, co nejvíce výhody daného řešení a eliminovat nevýhody. Pro bytový dům bych asi vnitřní izolace nikdy nenavrhoval, a pro RD běžných rozměrů je zase zbytečné používat tu vnější izolaci. Ale nejde ani tak o akumulaci a podobné věci, ale o řešení tepelných mostů v patě domu. Tam máš totiž jen několik málo možností:
1) Založit na betonové desce na zhutněném podkladu s pěnoskla (drť). Což je v mých očích dost megalomanský počin nejen z pohledu financí.
2) vyzdít na formátovaném kašírovaném pěnoskle (např Perinsul F)
3) založit na XPS což mi výpočtově bez problémů vyjde, ale v době stavby jsem nenašel nikoho, kdo by se mi pod to podepsal.
Pokud zná někdo další možnost sem s ní.
No a k té akumulaci:
je akumulace a akumulace. každý typ stavby potřebuje něco jiného. Moc akumulační hmoty může být také ke škodě. Ta má velké přednosti v přechodném období a v zimě. Ale v létě je spíše na škodu, protože se stavba přes krátkou noc nestihne vybít. Tedy většinou je ideální pouze akumulace co stačí na vykrytí rozdílů mezi dnem a nocí.
U přímotopných zdrojů, je větší akumulace vyloženě na škodu. Ta se řeší jen u domů, kde je špatně regulovatelná otopná soustava. Typicky topení na pevná paliva, které už přestávají dělat dobrotu u lepšího NEDu u pasivu jsou v běžných dimenzích úplným nesmyslem.
A pro akumulaci se nejvíce projeví jen první 1-2cm povrchů. A tam SDK není vůbec bez výsledku. Víc než tvoje skořepina se tam projeví ta omítka. A hlavně nejvíce se projeví bezesporu těžká podlaha. Ve které mám podlahové topení, tudíž jako dominantní akumulační prvek, nepotřebuji složitou ekvitermní regulaci otopné soustavy.