VO_D_KOLEK: V době, kdy jsem začal přemýšlet o stavbě svého pasivního domu, nebylo moc lidí, kteří by do toho vůbec chtěli jít. Takže všechny nadšence od architektů po svépomocné stavitele spojoval vesměs jediný český server TZB-INFO, kde si nadšenci vyměňovali své zkušenosti. V průběhu let přicházeli další a další. Celé se to podělalo až cca před deseti lety, kdy vznikla zelená úsporám a domy se začali stavět pasivní pouze na papíře a reálná spotřeba nikoho už nezajímala.
Popravdě ten tvůj odvětrávaný prostor moc nechápu, dost bych ocenil nějaké další informace. Ten odvětrávaný prostor podle mě totiž není dostatečně odvětrávaný a nebo můžeš od spodu čekat s ještě horší teplotou než kdyby byl založený na terénu. A nebo mi něco uniká.
"K akumulaci: se stíněním během teplých dní asi počítáš, ne? Pak nemá moc co chladnout."
V létě mi dovnitř žádné slunce nejde, to je jasný, ale nevím jestli jsi tu letos v létě byl, ale teploty přes den několikrát překročili 40°C!!! A v noci neklesli pod 25°C dokonce po několik týdnů!!! To pak máš dost co chladit. Většinou to alespoň na pár hodin klesne pod 20°C takže ráno zavřeš okno a večer máš cca o 2°C více. Ale když ani v noci teplota neklesne máš smůlu.
Mám sice v zásobě ještě zemní registr, ale půda je letos prohřátá hodně hluboko.
Ekvitermní regulaci právě řešíš, aby moc nekolísala teplota v místnosti, když máš akumulační zdroj s fázovým posunem. Například upravuješ teplotu vody podle venkovní teploty.
El podlahovka je cca 3-4cm utopená v anhydritu, ano jde o přímotopné topení, velmi dobře reagující na solární zisky, protože čidla jsou osluněna.