AMBIENTIUM: Půlku těch jsem jsem ani nikdy neslyšel, ale Brotánek co já vím postavil pouze jeden slamák a zrovna on jde ve svých projektech často cestou pokus omyl. Tím nechci kritizovat to co postavil, naopak on je pro nejen naše stavitelství velký přínos, ale dost rád používá neověřené. Na druhou stranu se to nebojí prezentovat, třeba jako jeho pokus v Hořovicích.
To co napsal EL-KO pod to bych se podepsal. Vše je potřeba vyzkoušet několika generacemi v dané lokalitě. I velcí architekti se mohou utnout. Navíc těch rozdílů mezi GB A CZ je nepoměrně víc. V GB jsem žil na několika místech a poslední více než rok jsem bydlel ve Wildshire, tedy o moc víc kontinentální klima v GB už nenajdeš. Ale ani tam nebyli dlouhotrvající podzimní mlhy jako zde. Také tam nehrozí velké mrazy. A byl tam dost často vítr, který to zase osušil. Ty vápenné omítky v tomto kraji používají na stavby obecně a je běžné že je každý rok či dva před zimou opravují. Nikde jsem tam nezahlídnul vápennou omítku tak vysokou a s tak malým přesahem střechy, ty omítky se tam dělají ze země a ne z lešení. Také tyhle domy mívají i slaměné střechy ale i tak vydrží asi 5let. Jen jsou dost konzervativní na to aby na postupu něco změnili :-)
Každá lokalita je naprosto odlišná. A proto je nutné s tím počítat.
Na té fotce bylo pravděpodobně něco uděláno i tak špatně. Dle té díry mi přijde že omítka není zrovna moc hluboko ve slámě a proto nedrží, ale současně mi ten štít přijde netypicky oddělený od zbytku a velmi vysoký, proto to sokl neunesl. Tedy zjednodušeně bych si troufl tvrdit, že i kdyby ta omítka nebyla dobře fixována do slámy, tak za jiných okolností by nemusel být problém. Ale to je přesně o tom malém a relativně novém vzorku ze kterého můžeme čerpat zkušenosti.