• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Organický = oblý?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hledám vhodnou metodu jak vyrábět organické tvary běžných zařizovacích předmětů? Tedy mi jde hlavně o umyvadlo, nemá někdo nějaké zkušenosti nápady a inspiraci?
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: To znám bohužel tam nic v blízkosti není, doufal jsem, že by se našel někdo kdo je blíž... Nejbližší kontakt,co tam je, je bez odezvy. A dovážet slámu přes půl svět nechci. Dokud bude nedostatková, tak na to kašlu, Až si zemědělci uvědomí že, Babišovka není ze zlata a budou pěstovat i naší půdě bližší plodiny, půjdu do toho.

    LINKOS: Asi ne takový jako si ho představuješ, bude to takový pokus jak tu slámu využít ve větším měřítku. V mnohem větším než je u dosavadních slamáků. Ale jak říkám je to jen pokus.

    Standarní slamáky (nosné i nenosné) mě zatím k-čně nijak neoslovili (velká pracnost, malé využití výhod). Sláma se mi líbí spíše u větších staveb, kde je vhodnější využití vlastností. Na malé stavby je z mého pohledu zadupáno spousta výhod lehkých staveb, které aspekt egologické udržitelnosti slámy zatím zbytečně potápí.

    Stávající slamáky u mě mají místo u domů, jež přesáhnou částku milion Kč (klidně i několikrát). Proto je jako takové vůbec nezatracuji, naopak tato výstavba tvoří v Čechách cca 95% výstavby.

    Jen to není můj směr cesty. Já hledám možnosti pro lidi z mého okolí, pro které je hypotéka nepřekonatelné zlo a v kapse několik volných mega nemývají. Tedy přírodnější alternativu bydlení se standardem tohoto století za cenu několik set tistík Kč.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nerikej,ze ty budes delat slamak...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    VZT – MŘÍŽKY NA FASÁDU
    Došel jsem do poslední fáze: z fasády na severní straně vystupuje 160mm EPE, ale co na to?
    Stačí tohle?
    Čtyřhranné mřížky- krytka NVM 200 x 200 K
    https://www.ventila-vzduchotechnika.cz/...by-nerez/produkt/ctyrhranne-mrizky--krytka-nvm-200-x-200-k
    Nebo je lepší hlubší konstrukce? Třeba https://www.ventilace.eu/cz/protidestova-zaluzie-pozink-d162/
    Mělo by to být něco hranatého.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Sháním někoho, kdo vlastní, nebo má zkušenost s lisem na slaměné balíky, ideálně z berounska nebo západu středočech. Dále někoho kdo příští rok plánuje mít té slámy přebytek na odkup.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: tak je to na spárovací hmotu primárně, nijak hlouvěj sem to nestudoval, asi by se to dalo okopírovat se starým mlýnkem na paštiku třeba
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tam o silikonu a akrylátu ale nic nepíšou, To je spíš asi na "hrubší" hmoty ne?
    Jinak když už jsi to tu nadhodil, tak v rámci EU vs. jednorázové plasty, byl i bod ohledně recyklovatelných kartuší (respektive znovu naplnitelných). Bohužel se to nedostalo ani k prvnímu čtení :-(
    Je to boj když u nás ani nedokážeme prosadit zálohovatelné PET lahve a bude to trvat několik let... :-(
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    kdysi tu nekdo sháněl, jak se necrcat s kartušema na silikony a ostatní stavební hmoty a zůstat co nejvíc eko a bez odpadu
    E-shop - Aplikátor spárovací hmoty
    https://www.aplikatorsparovacihmoty.cz/...R3bfbMnLNL0sBrlHJMQY1ExQcvOe-oemuEgb8gOP7ob0kmS4UPK89Zt3WA
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: myslím, že bude spousta papírování, rok nebude nikdo moc vědět, co dělat, všechno se zpomalí, my budeme mít kvanata práce pro nic a celé to bude k hovnu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Hele já si vážím práce hydrogeologů, je mi jasné že je v důsledku často věštění z koule. prostě naše podloží většinou není moc známé, tak se dá udělat nějaký odborný odhad. Ale ty sama píšeš, že v tuto chvíli se ta práce dělá vlastně 2x. Jednou pro povolení a podruhé pro kolaudaci.
    Každej vrtař má nějakého domluveného hydrogeologa. Tedy na jedny papíry mi to jiný vrtař třeba udělat nepůjde... Ten poslední mi chtěl vrtat sotva 2m od hranice pozemku, což se mi nelíbí, ale jeho hydrogeolog si s tím prý poradí...
    Tedy je to změna k lepšímu? Podle mě na vrtání by měla být koncesní živnost a ten člověk by měl ručit za to co dělá v rámci zákonů. Tedy nevidím jedinou výhodu nové změny.

    A za druhé ano každý si dělá co chce, ale nemyslím že se to tímto vyřešilo. Myslíš že najednou tam budou všichni uvádět správné metry? tedy nad 30m... Dost pochybuji. A jinak to strhnutí vody je v praxi dost složitě vymahatelné, bohužel a to se nezmění.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: jo, to je život :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAR_TINA: No tak uznej. Přijde dědek, utrhne klacek z keře, ukáže bod v zemi, vezme si litra, pak přijde jinej, ukáže jinam, pak přijde študovanej hydrogeolog, zeptá se sousedů a pak začneš vrtat a nevíš jestli 60m, nebo 20m, a jestli se to bude pažit v nerezu, nebo plastu, nebo co. No prostě peklo :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: taky se chodím ptát k sousedům. Je to jedna z metod výzkumu a v tomhle případě velmi vhodná :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAR_TINA: Jako já tomu rozumim, ale z pohledu člověka co se v tom nevyzná vůbec a řeší paralelně všechny možnáý úřady a povolení na barák je to na "shut up and take my money". Nevíš nic. Všichni chtěj prachy, nikdo se za nic nezaručí a nevíš jestli tam budeš za půl mega, nebo za 30 tisíc. Tak jsem jen rád, že mě to stálo asi 80 a vody mám dost a dokonce pitný.

    Prostě jen konstatuju, že nezávidim. Hydrogeologickej posudek u mě probíhal tak, že se šli zeptat k sousedům :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Stát si všiml, že poslední rok(y) bylo do země napícháne neskutečný množství studní. Naprosto divoce vrtáci přijedou, nedodrží předpisy, vyvrtají studny a papíry se řeší potom. A pak dochází k situacím, kdy si lidi vzájemně strhávají vodu, umístí si vrt na pozemek 2 m od plotu, soused to neví (jak by mohl), šoupne druhý 2 m od plotu a náhle je mezi studnama jen 4-5 m, vrtá se na spodní kolektor (který má být ušetřen) 25 m hluboko namísto 8 m na svrchní atd. Čerpá se tolik, že se snižuje hladina vody ve všech studních, hlavně starých mělkých a majitelů hlubších vrtů mají vysmáto.
    Naproto běžná praxe je vrtat 50 m (nutnost předschválit krajem a hlásit na báňský úřad) a vydává se to za 25 m. Ti úředníci nejspu úplně blbí a vědí, že v okolí je voda ve 40 m.

    Tyhle předpisy postihnou i tepelná čerpadla typu hluboký vrt voda - voda. Ta dělají hodně problémů.


    KOOTCHA: takže se prostě šáhne do země jen s povolením. A povolení se dostane na konkrétní šáhnutí do země.

    Mimochodem, kdybych měla dávat záruku na pitnou, tak to zavřu a jdu v klídku dělat do zahradnictví, tam by mě rádi vzali.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Vrt je prostě po všech stránkách na pytel. Jsem rád, že to mám za sebou a nestálo mě to milion. Každej ukazuje jinam, hydrogeolog si to taky trochu cucal z prstu, jedni vrtáci to zmrvili a ujeli, tak jsem musel předělat projekt, protože nemůžeš samozřejmě vrtat hned vedle, další vrták mi tam ten jíl prorážel asi 3 dny celkem a pak ještě nemáš žádnou garanci, že ta voda bude pitná a vrt vydatnej. Já mám vodu v 26m a sousedce vrtali asi 80m studnu (těch cca 40m tam má úplně k prdu, ale namastili si na ní samozřejmě kapsu, protože je nikdo nehlídal). Ještě štěstí, že jem to mohl pažit v plastu a ta voda je pitná, jinak bych nemohl vůbec stavět. Byrokracie úplně sranda, že jako průzkumnej vrt a pak legalizace. No tak jako jakej je rozdíl mezi průzkumnym vrtem a finálnim? Jen ten papír, žejo... Voda z toho teče, zaplať pánbů. Bábě na púřadě už tu kušnu snad něčim zavřu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: V tom s tebou samo souhlasím, ale je rozdíl kolik tý práce se proto musí udělat.
    Přijde mi ze strany státu absurdní vyběhávat draze a složitě něco, co se nakonec nerealizuje.

    A každej vrtař má své know-how, nějaké znalosti a ví s jakým rizikem do toho jde. Je to kšeft a ne špatnej.

    Dobrej vrtař si to může dovolit, protože to riziko pro něj není velké. A špatného nezkušeného to odradí.
    Já pokud něco dělám, tak taky ručím za výsledek. Ano stane se že mi třeba něco nevyjde tak jak by mělo a nakonec není práce rentabilní, ale to je pouze a jen moje chyba a moje nezkušenost.

    Jako když jsem tam měl vrtaře a proutkaře kterej chtěl za vyhledaní pramene (asi 2minuty práce) 3k Kč a pak mi řekl, že mi stejně nic negarantuje, tak mi to přišlo přinejmenším úsměvné. Když jsem mu řekl že mu za proutkaření rád zaplatím, ale až po tom když tam skutečně najde vodu (On mi tam házel i metry). tak se naštval. Podotýkám já jsem ho o vyhledání pramene nežádal. jen se sám nabídl, protože jel okolo podívat na místo.

    Jinak jsem zjistil, že mi stačí abych sehnal teď někoho kdo mi do konce roku udělá papíry na ohlášení. vrtat se dá prý podle starého zákona ještě po novém roku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: za práci prostě lidi chtějí mít zaplaceno. Byly doby, kdy člověk přijel na pozemek, řekl investorovi, že voda nevsakne, že a ten řekl, že posudek a nebude platit. A že tomu člověk dal 2, 3 hodiny mu bylo jedno. Tak takhle ne.
    {reply CUKI|50146297
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: tak tak. Jen teď je to tak že ten projekt zaplatíš tak jako tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam