• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    VO_D_KOLEK: a do ty zadni mistnosti to aktivne tahas? trochu bych se obaval, ze pode dverma si budes tahat jen studenej vzduch.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VO_D_KOLEK: Anemometrem si zmer prutok do mistnosti a pak si spocitej zda otvor pode dvermi ma pozadovanou velikost.
    Vzorecky najdes tady:
    Přepočet průtoku a rychlosti proudění v potrubí - TZB-info
    https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/83-prepocet-prutoku-a-rychlosti-proudeni-v-potrubi
    To k proudeni. Jinak ano. Mam studenou mistnost konstantne zavrenou a teplo (ani jednim smerem) se nijak zvlast nesiri. Ale me se VZT zapina jen obcas.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    VELIKOST PROSTORU PODE DVEŘMO KVŮLI VZT
    Po několika měsících spokojeného provozu VZT nám namontovali obložky a dveře (a ty musejí být aspoň den zavřené), a když jsem se po dvou dnech vrátil na stavbu, poměrně nemile mě překvapil (spíš zaskočil) rozdíl v teplotách mezi jednotlivými místnostmi – z nejvíc sluncem ohřívaných místností se teplo nešířilo do severních částí domu, což se normálně dělo (vlastně i bez VZT). Proto mě napadá: je mezera pode dveřmi 1 až skoro 2 cm (jak kde) dostatečná? Nebo vzduchu stačí k proudění méně než teplu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Moc jsem toho neviděl, ale zarazilo mě prostě kdy probíhají ty kontroly a to je to o čem jsem mluvil na začátku. V tom je velký problém.Osobně bych si raději zaplatil dozor, který tam bude v klíčových částech stavby.
    Tedy konkrétně: kontrolovat rovinatost lepidla na fasádě je pěkné a jistě lepší než až na konci, ale na několika místech je jasně vidět že mu to tam odskočilo už na tom záklopu. Což se na dřevostavbě může stát, ale pak je to třeba řešit už při lepení izolantu ne až na lepidle. Protože tam zajisté dojde k probroušení perlinky!
    Stavební dozor všechny ty místa musí vidět vždy ještě před zaklopením. pokud není už problém v projektu na který by měl (nejen) stavební dozor také upozornit, ještě než se začne.

    Jinde zase reklamace TM v rozích. Trochu pozdě ne? Pak musí jít dolu minimálně část fasády a výsledek už je jen pytlíkování, které novostavbám příslušet nemá.

    U BD testu je kontrola podlepení po zaklopení SDK už taky dost mimo. Způsob napojení na svislou k-ci u podlahy už taky neřeší, jen že tam kus chybí.

    Díl na severu Čech je podle mě nahraný na zakázku a i kdyby ne, tak o (ne)kvalitě ložení podlahového EPS ani zmínka. Navíc při té (ne) rovinatosti je +-6cm betonu dost na hraně. Přechod u výplní přes dřevěnej špalík je v této kombinaci minimálně nevhodný.

    Díl s překladem je zoufalost, stavební dozor je tam také od toho aby díky chybě dál nevznikali škody, což se nestalo, protože se pokračovalo dál jako kdyby to bylo v pořádku. Na to že tam chybí prostup na komín, měl přijít už v době kdy se dělal rastr, tedy před zbytečným zaklopením SDK. To tam ale evidentně nebyl.

    V jiném dílu jsou zase dveře podloženy čerstvou latí kotvenou pouze horizontálně. Sic upozorní na nemožnost podložení parapetu, ale po seschnutí tam bude pěkná fuka a pěkně se to bude houpat. Na tento prostor bych raději XPS, který má dostatečnou pevnost v tlaku, ale navíc nepracuje a dá se celoplošně podlepit.

    Pak koment SKD napojení u podlahy. Pro nejlepší akustické vlastnosti by měl naopak SDK končit až pod podlahou, ne nad!

    Velké plus je ale medializace tohoto problému, která jistě pomůže jako páka k vyřešení problému s firmou
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: no máš jedinečnou příležitost vypíchnout to, co řekl špatně, na co neupozornil, co podcenil atd. .)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Hmm, škoda, těma videama to u mě spíš zazdil. Pár jsem jich viděl. Často se soustředí na méně podstatné věci na úkor těch důležitých. I když v hodně věcech nemám co vytknout, přijde mi že mu chybí dost praktických zkušeností a navíc mi vadí ta bezduchá podpora dřevostaveb, ale pak většinu výhod zahodí nevhodně navrženou k-cí :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: já byl na kurzu masivní rámovky, nikoliv na roubence/srubu. Zajímala mě hlavně ta konstrukce a jak se dělají spoje, jaké jsou principy atd. Knihy a internety jsou pěkná věc, ale dokud si to člověk pod vedením někoho zkušeného neosahá v praxi, tak nadělá víc škody než užitku, byť s dobrým úmyslem. Vyzkoušeno na sobě :D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: nn, neznám, před pár měsíci jsem narazail na jeho yt channel https://www.youtube.com/user/nezavislydozor/ a napsal jsem mu pár dotazů na 2by4 a on mi nabídnul, ať se přijedu podívat na jejich realizaci, kde se můžu podívat na detaily a probrat to s jeho kolegy přímo na stavbě.
    Má firmu https://www.drevostavby-myhome.cz/ (což jsem teda zjistil mnohem později).
    Btw. nedělám mu reklamu. Jsem jen rád, že někdo tyhle informace veřejně sdílí, kor když to nejsou bludy :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Ty toho týpka znáš? Nějaké reference? Sám dělám, krom stavebních konzultací i dozor na stavbách, ale bohužel mi na to nezbývá poslední dobou moc čas, takže bych uvítal někoho spolehlivého.
    Ale ta cena je podezřele nízká i na těch pár návštěv o kterých píše. Pokud jezdí z centra Prahy, je to podle mě nonsens při dobře odvedené práci. Ale jestli to za tu cenu fakt dělá dobře, rád pošlu kontakt do světa dál. Já se tím neživím, pro mě je to spíš takové zpestření a další zkušenost. Protože na řešení problémů se člověk naučí nejvíc. Ale když někam jedu, musí mi to zaplatit alespoň člověka, který za tu dobu udělá práci, jež díky tomu nestihnu.

    Když koukám na to, kde ty jeho uvedené stavby jsou, tak by mě zajímalo v jakých fázích to kontroluje. Těch kontrol musí být fakt dost málo a nebo to dělá zadarmo.
    Sám raději odmítám věci, co leží na druhou stranu přes Prahu a je mimo můj okruh Praha cca po Vltavu a dál podél Berounky na Černošice, Řevnice, Srbsko, Beroun, max Kladno.
    Jedna věc je udělat jednu stavební konzultaci, kde už jsem byl všude možně po Čechách, ale druhá věc je dělat něco kde človek musí být často a v ten správný čas. Tedy pokud znáš někoho komu dozoroval stavbu sem s referencemi. Možná by stálo za to udělat nějakou nástěnku doporučených řemeslníků a stavebníků. Dneska někoho sehnat je fakt problém na cokoli :-(

    Pravda je, že já na té stavbě v průběhu dozoru nestrávím většinou pouze necelou hodinu, ale pokud je problém tak se ho snažím vždy vyřešit. Ono je totiž pěkné přijít a říct, že je to špatně ať si to dá firma do pořádku, ale to by pak ta stavba nemusela být nikdy hotová a předělávat by se to mohlo do aleluja. Nehledě na fakt, že většina prací není vratných...

    Ten tesařskej kurz nevypadá zle, a je to zajímavej obchodní model. Protože se pak ta práce ještě dál prodá. Roubenky a sruby jsou sic na bydlení v mém pohledu už dost nesmyslné díky špatné izolaci, ale jsou to pěkné pohledové kousky, které bych nechal klidně takto otevřené, jen bych je zastřešil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Nemáš fotky?A víc info? To je něco úplně novýho nebo jsi použil tu stodolu?


    JAZZZ: To je furt omílaná mantra, která už dávno neplatí. I ten kontejner je stavba jako jakákoli jiná. Stavební pozemek potřebuješ tak jako tak.
    Ty TČ nevypadaj zas tak špatně ale 30 máš s tvojí prací min 50k za instalaci. To protopím asi za 60 let :-D Za jak dlouho mi to svým reálným cop dokáže vydělat? Dožije se toho to čerpadlo? Dost těžko... Taky hluk není úplně ok.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: premysleli nad domkem z kontejneru, tak tady jeden je. ma to jednu klicovou vyhodu:
    "Díky tomu, že stavby je možné v budoucnu přemístit je možné se v určitých případech vyhnout nutnosti vyřizování stavebního povolení." Nestavebni pozemky jsou cenou uplne jinde a na hezcich mistech, takze si to vyuziti najit muze. Je to prece jen takova vetsi maringotka :)

    ZATAMOKO: :D to mas pravdu. elektrina je pro male dobre izolovane domky vhodnejsi. me se kolektory libi, protoze je to takove prime reseni, muzes to pripojit do okruhu s kotlem, takze teplou vodu mas v lete ze slunce a topis jen v zime. tepelne cerpadlo ma soused a chvali si ho. neco podobneho kolem 30k by ti tam mohlo staci, ale zas je fakt, ze radiator u nohou je asi prijemnejsi.
    Tepelná čerpadla VZDUCH VZDUCH | TEZAMO Valašské Meziříčí s.r.o.
    http://www.tezamo.cz/tepelna-cerpadla-vzduch-vzduch
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: do idealu ten domek ma hodne daleko, ale ta zkušenost byla/je k nezaplacení.
    Vetsinu veci bych dnes udelal uplne jinak :))
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jasný. Já mám jeden termostat na celej "barak" (loft) a spis jsem vychytal průběhy teplot. Pasiv zdaleka nemám (~2kW pri -20 na 40m2 užitné resp. 25m2 zastavěné plochy). Je to takovej hokuspokus, abych si to osahal nez se pustim do toho ~120m2.
    Myslím, že velkou roli hraje i dřevo (15mm palubky), kterým mám kompletně obložen vnitřek. U sdk/omitek by to asi tak dobře s IR nefungovalo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Já mám zkušenost z IR krátkou jen pár nocí v jednom domě z počátku milénia, ale izolace stále nic moc. A tam jsem tedy při topení na těch 20°C pocitově cejtil dost velkou zimu, protože povrchy byli stále studené. Tedy spíše o pár stupňů pocitově méně. Ale co to udělá v pasivním domě, nemám žádnou zkušenost.
    V pasivním domě je ale nějaké nastavovaní teplot nesmysl. Já mám v každé místnosti samostatné topení s 2mi čidly a programovatelným termostatem, ale mám tam nastaveno stále stejnou teplotu, protože se stejně nijak nemění. Na druhé straně domu je cca o 1°C méně. Takže nějaká denní/noční teplota moc nefunguje...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MODRAPUSINKA: nedávno jsem si psal s chlapíkem z http://www.nezavisly-stavebni-dozor.cz/ a není problém se s ním domluvit a zajít se na 2-3 dny podívat na reálnou stavbu, jak se staví "2by4".
    Sám mi psal, že tam jeho kolegové vše vysvětlí a ukážou.
    Popř. já jsem byl na týdenním tesařském kurzu http://www.roubenkyasruby.cz/kurzy/masivn%C3%AD-r%C3%A1mov%C3%A1-konstrukce-6-dn%C3%AD což mi hodně otevřelo oči, co se dřevěných konstrukcí týče.
    Fakt bych se svépomocné stavby nebál, ale rozhodně doporučuju si předem postavit stejnou technologií třeba "kůlnu" nebo něco jako guest house o pár m2.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: a moje žena je totální zmrzlina a když objevila IR panel, tak si ho teď zapíná i k filmu :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MODRAPUSINKA: Víš co... Chápu, že hledáte cestu, ale nikdo vám tady nevyhodnotí jak moc aktivně se na tom budete schopný podílet a to v tom hraje strašnou roli. Malejch levnejch domů je teď velkej výběr. Jsou na to téma i přednášky, kurzy, dobrovolický spolky (viz zmiňvaná zeměloď), ale to si všechno určitě vygooglíš. Já jsem úplný netáhlo nebyl, nicméně jsem se to stejně učil všechno za pochodu, ptal se koho šlo (a ještě ptát budu) a koukal na videa na youtube. Takže odpověď na otázku s poličkou zní "ano", jen ten někdo musí chtít. Mít slušnej barák bez práce a peněz je prostě utopie. Vstupní materiály sama většinou nevyrobíš a ta práce je nejsnažší místo k úspoře. A když se něc nepovede, tak se prd děje. Lidi bydlej v lecjakejch špeluňkách po světě a přesto jsou třeba spokojenější, než kdejakej boháč v pasivnim domě.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: v zimě tě to velmi příjemně nahřívá, když pod tím spíš, je to něco jako hodně light verze infrasauny.
    Vytápím na 20°C a pocitově to je jako 21-22°C při klasice.
    V noci nechávám teplotu spadnout na cca 18°C a panel zapínám hoďku před budíkem.
    Navíc se to teplo dá velmi dobře lokalizovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: A v čem vidíš největší přínos oproti tomu samotnému žebříku?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: mam a zkousel jsem IR i primotop, prijemnejsi je mi IR v kombinaci s tim zebrikem (konvekce).
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: To vypaddá jak nepovedená kancelář z unimobuňky. Za tu cenu můžeš mít větší a navíc pěknej domek z udržitelnějších materiálů. vyzkoušet si to místo předem má velký smysl. Pak tam člověk může přijít na věci které by ho předtím vůbec nenapadly.
    Opravovat starou stavbu (navíc kdo ví kde má opravdu jen ve vyjimečných případech).

    ZATAMOKO: Přesně tak. Za posledních 5 zim jsem spotřeboval 4,3MWh. Dost pochybuji že bych to TČ za jeho životnost vůbec protopil, natož aby si na sebe uspořilo :-) Nehledě na fakt, že malé TČ jsou pěkně drahé a nejsou moc efektivní. I to IR mi přijde nesmysl, ale přiznávám že jsem v takové stavbě nikdy dlouhodobě nežil. Já mám ve svém domě podlahovku, ale další stavby už projektuji pouze s obyčejným přímotopem. Ten pozitivní efekt podlahovky (teplá podlaha) se u pasivních domů prostě nekoná. Pravda nikde mi nic nepřekáží...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JAZZZ: není efektivnější postavit dům ~100m2 o TZ ~2kW a vytápět to např. 3-7 IR panely 300/700W za 10-15k a mít sazbu ~2Kč/kWh na všechno, než utratit stovky tisíc za TČ, soláry a otopnou soustavu, přičemž to stejně musíš nějakou el. krmit?
    Když postavíš dům na hranici těch 15 kWh/m2/rok, tak pokud počítám správně, tak za vytápění těch 100m2 dáš 3000 Kč/rok (15 * 100 * 2). Ve světle takových nákladů si moc neumím představit jaká asi bude návratnost otopné soustavy s TČ.
    Řídit si takové jednoduché IR topení můžeš přes sestavu wifi spínačů Sonoff vč. teplotních čidel. To je řešení v řádu malých jednotek tisíc a kupodivu musím říct, že to funguje.

    Já teď v takové ~2kW stavbičce žiju rok a 80% topné sezony mi tu topí jen 600W žebřík v koupelně, když je venku pod 3°C zapnu 700W IR panel nad "obývákem". 2kW přímotop jsem za celou zimu použil 3x a to žiju v 600mnm bičován západními větry z přilehlých luk.

    Btw. 3 zimy jsem žil v sudetské chalupě s jednoduchými okny, každej den prolítlo komínem 2-4 přepravky dřeva, za zimu ~15-20m3. Romantika to byla super, hlavně když máš angínu a chtě nechtě musíš vylézt ven a jít si to dřevo naštípat, protože jsi to naposled neodhadl a nějednou už máš jen kuláče :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam