LINKOS: Tak oni se nebavili o mzdách ale o množství peněz které potřebuješ aby jsi nebyl sociální případ :-) Nejde o mzdu ale o všechny příjmy dohromady, tedy předpokládám, že jde o čistý příjem jedné osoby, alespoň to z toho, co říká a píše podle mě vyplývá.
Minimální mzda je ale asi 13k Kč hrubého? To se podle ní za to asi nedá ani přežít...
podle mě jsou všechny ty minimální mzdy blbost. V hodně zemích je nemají a fungují taky. Cenu práce určuje a MUSÍ určovat až na vyjímky trh! protože každá práce má své benefity a nevýhody dosti individuálně. To aby se za to dalo žít se taky musí stanovit individuálně. A nebo naopak jít opačnou cestou a stanovit minimální příjem plošně, což by zjednodušilo byrokracii.
O tom jsem ale psát nechtěl. Já chápu a oceňuji že se někdo obhajuje nízkopřijmové skupiny obyvatel. Ale vadí mě jakým způsobem se stanovuje minimální standard. A odebírají se rodinám děti protože náhodou bydlí v Maringoce a nemá dítě svůj pokojíček, nejnovější Iphone a pod.
Přesně tyhle kydy nutí ti lidi se akorát zadlužovat, aby nebyli outsideři.
Před 15ti lety jsem na civilce pobíral cca 2000Kč a bydlel jsem ve skleníku a měl jsem se skvěle. Když jsem byl na vejšce, byl jsem nějakou dobu ve stanu, pak v opuštěné budově a nakonec v nájmu ve sklepě s plísní. Nehodnotím tu dobu vůbec špatně. Dobré brigády byly v té době za 50Kč/h...
A aby byla zvýhodňována Praha protože je drahá to je nesmysl úplně. Pokud na to nemám tak tam nežiju. Pokud by se stát zajímal, tak by dělal něco aby se dalo dobře žít i jinde. A ne aby ty místa vymíraly. V hodně zemích se tak děje a dostanou se tam mladí lidé co nemají na to žít jinde ale mají chuť dělat něco s tím aby žili na pěkném místě.