• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    DEVIL: Už chapu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VO_D_KOLEK: delaj se takovyhle mrdky https://www.rainharvest.com/rain-harvesting-pty-downspout-first-flush-diverter.asp

    anebo to nekdo resi tak, ze udela rouru k zemi s manual kohoutkem na vypousteni 'prvni vody'
    jako je tady na tom obrazku na tyhle sajte
    Rainwater - Watertiger - Water purification and Rainwater Harvesting serving BC and beyond
    https://www.watertiger.net/rainwater/
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    CUKI: jak si představuješ oddělení první vody, hlavně tak ať se o to člověk nemusí starat?
    Já bych si dokázal představit zařízení na principu odlehčovací komory na kanalizaci, ale nedokážu posoudit přínos takovýho opatření.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Počkej, co je první a další voda? :)

    K filtraci v okapu: čtu o plastové mřížce do okapu a štěrkovém filtru do kotlíku (jako prvních stupních filtrace), ale nic takového nemám. Mám to řešit? Listí fakt nemáme (mrížka), ale šterk v kotlíku zní jako zajímavá možnost. Samozřejmě mě nejvíc trápí to, že kvůli čištění bych musel na střechu, kdežto u šachtového filtru ne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jo tak už to chápu. Tak pak by jsi to použil stejně jako kdekoli jinde. první vodu ze střechy prostě necháš projít a nepoužiješ a tu další teprve necháš dotéct do toho rezervoáru. další čištění pak dle potřeby. Většinou stačí nasávací sítko u domácí vodárny a nebo jestli to jede samotížně (WC nádržka i pračka by tak bez problému fungovali) tak pak se dává něco takového.

    Pokud by nefungoval dostatečně FF, tak se to dá filtrovat třeba přes silonky přímo v okapní rouře.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Víc nádrží opravdu nemám, mám jenom jednu svoji část, ostatní patří sousedům. Ale nejsme oddělení jinak než přepážkou, takže voda může (když jí bude hodně) od mně k sousedům (neřeším) i od sousedů ke mně – řeším, protože sousedi nijak nefiltrují.

    Nádrž je v provozu přes rok a žádné listí v ní není, voda je bez zápachu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: first flush. Tedy systém kterej odstaní ty prvotní nečistoty ze střechy. Je to víc než 90% problémů. U tebe pokud těch nádrží máš víc by to mohlo bejt sofistikovanější a zároveň by jsi o žádnou vodu nepřišel.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Ne, hledám, jak dešťovku zbavit nečistot, na vstupu do nádrže. A zároveň dodávám, že moc piplat se s tím asi nemá cenu, protože do mojí části nádrže se může (když jí bude hodně) dostat přepadem voda od sousedů, kteří určitě nefiltrují.
    Nebo myslíš filtrovat na výstupu, tj. před čerpáním domí, případně během něj?
    Co je FF?
    CUKI
    CUKI --- ---
    chápu že máš rozdělenou nádrž na děšťovku a tu chceš pustit do domu na WC a praní? A hledáš jak tu vodu filtrovat. já bych začal tím, že můžeš udeěat lepší a horší dešťovku přes FF systém s tím že zbytek půjde do jiné nádrže.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    NAKLÁDÁNÍ S DEŠŤOVKOU
    Měl bych sérii dotazů k dešťovce, možná to patří sem, možná je to na konzultaci s někým, kdo se problematikou zabývá, případně živí? V tom případě bych klidně uvítal kontakt.

    Situace: betonová nádrž (ZB) v rohu zahrady (nad je postaven zahradní čtyřdomek), velikost 6 x 4 x 1,7 (tuším), přepážkou z ZB rozdělena na čtyři komory (přičemž od jednoho souseda mě dělí stěna vysoká 75 cm a od druhého otvor ve výšce 50 cm). Dva ze čtyř sousedů posílají do nádrže vodu ze střechy, bez jalékoli filtrace. Kromě toho vedou do nádrže jakési vsakovací trubky (nebyl jsem u výroby a provedení už mi nikdo nevysvětlí). Voda se využívá jenom k zálivce, viz dál.
    Nejen po diskuzi zde (hlavně díky Cukimu) jsem se rozhodl svádět vodu do nádrže taky. Protože máme střechu s opačným sklonem (na sever, do ulice, což byl záměr), povedu svod crawlspacem, sklon vychází v pohodě. Ale hlavně: jako jediní ze čtyř uživatelů máme v domě samostatnou větev na splachování a pračku (k té vede i větev z řádu), takže z nádrže vedu vodu zpět.

    A teď otázky:
    a) jak řešit poslední stupeň filtrace? Kdyby byla nádrž jenom moje, byl by to filtr v šachtě, ale kvůli ceně a tomu, že vodu od sousedů nemám pod kontrolou, viděl bych to spíš na filtr na trubce, která bude z boku ústit do nádrže. Nádrže je v pohodě přístupná poklopem, ale lézt dovnitř není tak pohodlné jako čistit filtr v samostatné šachtě, samozřejmě.

    b) svod ze střechy musím pomocí kolen atd. vést asi metr a půl v XPS, pak teprv půjde do crawlspacu. Jak s geigerem?

    c) má smysl u takhle velké nádrže řešit přepad do kanalizace? A jak? Napadá mě jedině instalovat na konec viditelné části svodu něco jako přepínatelnou rozdvojku, jedna větev pokračuje do nádrže, druhá do kanalizace (hned po svodem). Pak sledovat hladinu v nádrži a v případě potřeby (která předpokládám nenastane) ručně přehodit z nádrže do komunálu. Nemám možnost si ověřit řešení u sousedů, ale vzhledem k celkovému provedení jejich domů bych rozdvojky a ani nic jiného nepředpokládal.

    Ostatní nejasnosti není potřeba řešit hned, takže je zatím odsouvám. Třeba to, jestli budeme vodu z nádrže zpátky hnát čerpadlem, nebo pořídíme vodárnu.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Ahoj, nemáte někdo časopisy typu Pasivní dům, Dřevo a stavby, či něco podobného, které rádi pošlete dál?
    Potřebuji načerpat inspiraci a knihovna má do konce léta zavřeno.
    Praha- HK-Náchod
    Plus teda stále sháním doporučení na projektanta.
    Díky
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    UF0UN: Šumavská roubenka v Kanadě? :)
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    ROLEX: diky bohu. je asi malo drevenych staveb vic nevkusnych, nez kanadsky srub na sumave
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    "Nepřijatelné jsou rovněž roubené stěny z masivní nehraněné kulatiny (obr. a, b) – historicky jde
    v prostoru Šumavy o nepůvodní konstrukci. Roubení z nehraněných prvků se regionálně na Šumavě
    vyskytovalo, avšak v podstatně jemnějším tvaru a především se zcela odlišnou konstrukcí rohových
    spojů. Masivní nehraněné prvky jsou s oblibou realizovány s výrazným přesahem zhlaví v nárožích
    a odkazují tak spíše na zámořské formy srubových staveb."


    Architektonický manuál NP Šumava

    http://www.npsumava.cz/..._arch_manual.pdfhttp://www.npsumava.cz/gallery/6/2041-1850_arch_manual.pdf
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    Joa taky byla jako varianta srub proto, že můžeme mít dostatek klád víceméně za odvoz (les v rodině). Ale tak dá se to dřevo samozřejmě zpracovat i jinak.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    dík za všechny postřehy, až budu vědět víc, tak se sem třeba budu vracet a pokládat konkrétnější dotazy
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    MAR_TINA: Tohle je taky pěkný svinstvo, samozřejmě (abych citoval :)), ale já jsem měl na mysli opravdovej srub, z klád. Kanada, případě něco od Bobří řeky…
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LAETATIO: Přitom možností, které respektují původní zástavbu a zároveň ji rozvádějí (i technicky), je tolik…
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    VO_D_KOLEK: no já právě taky. Většinou mi to hezky zvedne krevní tlak. Jeden postavili třeba ve vsi, kde žijí přítelovi rodiče. Vesnice má 100 obyvatel a jediná přístupová cesta v ní končí. Hlavně že je tam srub...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam