• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Já bych nechtěl hodnotit co je nejlepší a nejhorší. Každý materiál má nějakou kladnou a nějakou zápornou stránku. Na dvou různých místech a dvou různých stavbách to může vyjít velmi odlišně. Přepočítávat na peníze to taky úplně nechci. Ale lidé šetří na izolantech které stojí často méně než 1000Kč/m3 s s 3x lepší izolační vlastností. Tedy přepočteno na ty peníze, za stejnou izolaci dáš asi 20x méně a bude mnohem lehčí na manipulaci. To nejsou zrovna drobný.
    Jasný celá stavba 20x víc stát nemusí, ale to neznamená že u ostatních položek nemůžeš najít podobnou analogii. A bydlení je prostě pro většinu lidí dost velký závazek a nemalá investice.
    Jsem hodně pro ekologii, ale taky jsem možná dost zdravě skeptický k čemukoliv pokud do toho nezapočtu vše okolo. Když to přeženu, ale ne nijak moc, tak čím větší cena tím méně ekologické to může být. protože ty peníze musím někde získat. No a to znamená že budu potřebovat lépe placenou práci, za kterou budu jezdit dál, bude mít větší uhlíkovou stopu a menší přínos pro tento svět. Tak to bohužel většinou bývá...

    Když to vezmu hodně do důsledků, tak nevím, co více prospělo ekologii. Jestli to, že žiji v malém pasivním domku, který spotřebuje za rok max necelý MWh elektrické energie. A nebo to, že díky minimálním nákladům na bydlení (asi 1/8 původního bydlení ve vlastním bytě) mám větší výběr, co mohu dělat za práci a nejsem otrokem této divné civilizace?

    Proto se ptám pro koho bude použitelný materiál, který bude 20x dražší, když většina lidí má problémy sehnat vůbec nějaké bydlení?

    Ale jinak si myslím že ten materiál může mít budoucnost. Ale až vytvoří nějakou rozumnou kombinaci hustoty. Tak aby dobře vycházela pevnost/izolace/cena. A aby to bylo jak píšeš, zároveň zdivo a zároveň izolace. Což teď není. A pokud by to měl být sendvič, tak už ve fabrice vytvořený...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Slaměnej dům má bohužel jednu velkou nevýhodu, bez hlíny to moc nejde a ta není všude a i ta sláma je jde velmi nedostatková surovina.
    Navíc prostě pracuje a je potřeba zatížit těžkou střechou, což jsou zase zbytečné limity použití. Pokud klasický samonosný slamák, tak jedině se zelenou střechou...
    Kuriozně firmy co vyráběli panely z konopí, přešli na slámu. A restrikce asi nebude ten pravý důvod. Spíš bych viděl fakt, že sláma je "odpad" a sklizeň obilí zaplatí tu práci, ale z konopí (bohužel :-)) už nebude žádný jiný užitek...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: On je to luxus především cenovej. Takovej Stramit je tu už víc než dekádu minimálně, ale nijak se neujal. Mám pocit že původně když jsem na to koukal tak byl z konopí, dneska píšou sláma. Jenže největší problém je v ceně a možnostech takového materiálu.
    Ani při 400+ Kg/m3 není ten materiál nosný, ale pouze samonosný (tedy udrží pouze sám sebe) Cena je od cca 6-7k5 Kč za m3 a to bez dopravy která je bohužel vzhledem k "jedinečnosti" ve většině míst problém.
    Izolační schopnosti jsou dost mizivé a kupodivu dokonce i zvoková izolace samotné desky není zrovna závratná. Sám výrobce obvodové zdivo i příčky kombinuje s klasickou minerální izolací, což mi přijde velká škoda.
    "konopné lego" by podle mě mohlo mít zajímavější vlastnosti. Tedy menší hustotu a lepší izolační vlastnosti a hlavně tu nosnou vlastnost, tak aby nebylo potřeba nic navíc. Ale i tak se obávám ceny, která bude jistě velmi mastná a akceptovatelná pouze pro velké nadšence :-(

    Až se někdo vzchopí a udělá konkurenceschopnou cenu a vlastnosti, tak věřím se že to může masově prosadit...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    JAZZZ: S takovou lehkostí vedle sebe klást stavební materiál a zdroj psychoaktivních látek, to tady opravdu zatím neprochází :-( Vstupní podmínky pro domácí „výrobu“ hulení jsou prostě velmi nízko a to by ukusovalo ze zisků komerčních pěstíren. Že si nikdo neuvědomuje potenciál při zpracování na třeba na kapky (to už doma dělá málokdo, je to voser) nebo přirozenou lidskou pohodlnost nebo to, že spousta lidí prostě nemá možnost pěstovat zákrsek ani v bytě, to mi vrtá hlavou dlouho.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Stavební materiál budoucnosti. V ČR bohužel z důvodu nesmyslné státní buzerace je konopí jako stavební materiál luxus ...
    https://www.cbc.ca/...y/biofiber-hemp-lime-lego-bricks-co2-negative-calgary-sustainability-1.5169542
    CUKI
    CUKI --- ---
    pár inspirací ze severu:
    Traditional Finnish Log House Building Process - 16mm Film Scan - English Version
    https://www.youtube.com/watch?v=HNTfLGt59qo
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Ta mozaika je fakt solidní počin... Za to by se nemuseli stydět ani ve zlaté éře mudejaru...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: spiro asi nejrozumnější varianta, ok, díky
    - u okna, to si manželka hrála se střepy dlažby (mozaika)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Jak píše el-ko, to mi přijde jako nejrozumnější varianta. Komínové mají podélné švy a mají tendenci hodně přenášet hluk a nějaké ty harmonické jsou na tom dost znát, plast je na tom akusticky přeci jenom trochu líp, ale zase ho natírat? Co to spíš schovat?

    A malá otázka na tebe, co je to na té zdi u okna? To je taky dlažba? Nebo je to namalované v barvě dlaždiček?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak jestli chceš šetřit, tam dej normální VZT spiro. na tom bude případná barva držet líp.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    DOKKTOR: je to varianta, ale hodně nákladná. Možná koupím ten plat a nějak to přestříkám.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: nerez komínová trubka 150mm?
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdravím, potřebuji poradit ohledně instalace potrubí z komínové digestoře. Čet jsem, že flexi potrubí se nedoporučuje (hlučnost, ztráta výkonu). Vzdálenost od zdi, nad úroveň otvoru digestoře je cca. 1600mm, ve zdi mám hladké plastové potrubí 0,5m o průměru 150mm. Potrubí bude pravděpodobně přiznané a povede těsně pod stropem - viz. (foto - omlouvám se jiné nemám). Existuje i jiná varianta než bílý plast, předpokládám nějaký nerez plech, ale to bude asi drahý - bude tam jedno 90 koleno.

    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: ty schody jsou dost vysoké to je pravda, ale když napadne sníh jako když najdeš. Raději bych to vyřešil ale předsunutou terasou.
    Pokud tam napadne sníh, tak zase bude trpět ta část k-ce ve svahu, tam by to chtělo tak či tak pořešit. U dřeva to chce min 40cm nad zem a nebo velmi nadstandardní přesah střechy.¨A dle fotky je vidět že dveře jsou v přístavbě, původně tedy byli asi jinde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Ta nejdelší trubka dole na té fotce je dlouhá 4m, protože je to založeno na jílu. Ten zbytek je jen přihrnut novou zeminou. Bohužel jsem to dělal ručně a do cca metru to nějak jde i když poslední kus hodně špatně, ale dál už se nedostaneš. Tedy to znamená kus odkopat všude a poslední metr ručně a zase zeminu přidat...

    Proto to je jeden z důvodů proč si na pondělí půjčuju tohle: https://lanoequip.com/wp-content/uploads/2016/06/SANY-SY35C2Y4WU-2.jpg

    Teď vyjimečně nebudu stavět na patkách ale na pásech asi 2,5m nad nově srovnanou zemí. Protože na nich chci vyzkoušet svůj první mobilní příbytek a plánuju to používat na stavbu případných dalších, třeba jiných rozměrů. Takže to musí být variabilní.
    Teď to bude asi 3,2m x necelých 8m (do 25m2 plochy), pak bych rád jeden širší do 4m...

    Cena za pásy je ale mnohem vyšší. A hlavně mnohem více náročná na techniku a dopravu materiálu.
    Ta předchozí stavba si vystačila asi s 1,5m3 betonu, včetně sprcháče, tady toho padne nepočítaně :-D
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Která spodní trubka má 4 metry ? Tomu nějak nerozumim...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: V té už se bydlí a ta spodní trubka má taky 4m :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jako že bych byl náměsíčnej, to snad ne. A na takový rovině já nestavím :-)

    dnešní zaměřování viz obrázek. Z jedné strany zároveň se zemí a z druhé mi nestačí 4m prkna na necelé 4m šířky :-)

    TSOH
    TSOH --- ---
    TSOH: Jinak u te stavby mi prijde dost nepraktický ten vchod. Pokud by byl vzadu, nebo na pravé straně, tak nemusí být ty schody...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam