SADY: to co popisuješ není jev izolačních schopností, ale obrovské akumulace! Věř, že z kamennou chalupou (půl kámen/půl roubenka) mám zkušenosti. Problém je, že když jsme tam na tejden přijeli, protopili jsme to co u sebe doma neprotopím ani za rok! A topit se často muselo už na konci letních prázdnin, zatímco doba jsem topit ještě nezačal...
Je romantika tam přijet jako na chalupu, ale žít v tom je úplně jiná kapitola. Když se vrátíš promrzlej z práce nebo nějak víc onemocníš a musíš řešit topení. Jasně dá se to automatizovat, ale za cenu, za kterou nové bydlení postavíš. To, že na topení padne, v lepším případě padne půlka okolního lesa, v horším kus uhelné pánve o tom raději nemluvě.
Ad akumulace) kamenná stavba je sice obrovská akumulační hmota, ale když to srovnáš s poměrem TZ, tak na tom bude mnohem líp i můj dům, který má vnitřní izolaci-tedy na akumulaci nejhorší možný scénář.
V zimě kdy byly jasné noci a teplota klesala na -20°C, tak po týdnu uvnitř klesla teplota o cca 4-5°C. Což se ti stane u kamenné stavby max po pár hodinách. Co večer přestaneš topit.