• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    protože tyhle snadný konstrukce má smysl dělat s ohledem na dnešní poznání. já bych v něčem podobným klidně bydlel, ale ne bez měření rizik. je možný, když uděláme víceméně opatření proti podzemní vodě, radonu, seismickým otřesům a větrnejm poryvům, tak dostanem konvenční stavbu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: to ale není pointa, aby vyšel, pointa je poznat poměry
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: radon změříme a vyjde příznivě ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: maximálně pomůžu s posouzením zákl.poměrů, ale zajímá mě to. mě se tyhle starý stavební techniky líbí. ať už lepenicové zdivo, roubenky, nebo zemljanky.
    jako první věc, která mě u takový stavby napadá, je zátěž radonem, i kdyby to nemělo sloužit k bydlení. dál vodní poměry, event stabilita výkopu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Až to bude aktuální dám sem vědět. Zatím sbírám podklady, z čeho vlastně vycházet. Rád bych se přiblížil k tomu co v té lokalitě našli archeologové. Zatím mám málo informací.
    Navíc je potřeba ještě vyřešit spoustu věcí kde to bude stát a dohodnout se se všemi zúčastněnými na výsledné podobě. V neposlední řadě i materiál....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: kdybys chtěl nějak pomoct se založením, tak dej vědět
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Njn tv barrandov. Na staré stavby se nové normy nevztahují. naopak tyhle roubenky se dají docela dobře zařadit materiálově do tříd hořlavosti. A požární odollnost často vychází mnohem lépe než u lecjkakých novostaveb. Problémy jsou spíše jiného rázu než že je to celé ze dřeva. On takový trám 300x300 jen tak neprohoří a ani jen tak nechytne. Nejhorší je topeniště a elektroinstalace.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: A kde si myslíš, že jsem přišel k myšlence malého bydlení? Právě v GB :-) Tam jsem po dvou letech zjistil, že víc prostě nepotřebuju.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: tak za mě kamínka s komínem vítězej nad otevřeným ohništěm vždycky. Teepee je z kůže ne? jinak historicky ve vlhčích oblastech ten plášť jurt nesahal až k zemi, a stěny se proplejtaly slámou/senem:

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Jen k té Velké Británii: Tobě to asi přijde OK, ale jak jsem byl loni v Londýně, tak oni tam mnohde žijí v něčem o velikosti garáže, byť s Porsche před domem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Tak já mám podobnou zkušenost s opačným závěrem. Ale je fakt že přihlížím k tomu, že to teepee se dá dosti vylepšit. Počítám prostě oba dva koncepty se srovnatelným technickým řešením. Prostě dobře odvětrané ohniště uprostřed je za mě nepřekonatelný klad. A k-ce je mnohem jednodušší. Kdybych chtěl postavit něco tak zdrojově-finančně náročného jako je jurta, Tak si za to postavím plnohodnotný dům a ještě mi zbude (asi tak na jeden 2 další :-)) A vydrží to několikrát déle.
    Jednou jsem dělal snímky termokamerou částečně zaizolované jurty (měla pouze 2 vrstvy právě té ovčí vlny po 5ti cm, která byla dost slehlá, ale co hůř byla nevhodně přilaťována na rošt, takže v těch místech nebyla izolace vůbec žádná. Po obvodu do nedoléhalo ani přes sebe a na stropě byly někde 4 vrstvy a jinde sotva 1. Některé věci se vyřešit dali lépe, podlaha například neměla nic co by ji chránilo proti zemní vlhkosti a rošt seděl přímo na zemi nijak neodvětráván. Tuhle prasárnu udělali kvůli tomu aby to bylo vyšší. To se dá vyřešit jinak. Ale jak rozumně zaizolovat strop? a napojení stěn a stropu? V tom ty kruhové stavby, které vyžadují větší komfort prostě drhnou. Buď to bude šíleně pracné a drahé a spousta zbytkového materiálu a nebo tu bude šílený bastl. Jurta má prostě nějaký standard a překročení ho směrem nahoru je velice náročné.
    O té plachtě která byla 40:60 (nebo opačně?) bavlna s nějakým umělým vláknem a po pár letech z jedné strany úplně zelená a zkřehlá nemluvě. U toho teepee bude prostě životnost stejného materiálu mnohonásobná.


    GOR: Tak on bude problém spíš s tím využitím. Pokud to má ale 20m na délku tak předpokládám, že je to dvougenerační. Kdyby ty stávající stavby měli možnost mít jinak vnitřní příčky, aby se přizpůsobili dnešnímu životnímu režimu, tak by to taky asi vypadalo jinak. Jedna celá část dřív byla většinu neobytná ale jenom užitná. Tedy dnes ten prostor pozbývá původní smysl. To tě ale bude čekat u čehokoli staršího. Stejně jako nízké stropy, absence vodorovné hydroizolace, malá okna,...

    Mě se koncept dvojdomku, nebo i řadového domku líbí. Je to prostě takový kompromis mezi panelákem a RD. V Británii, kde je zalidněnost daleko vyšší než u nás, je vidět, že tam ty paneláky být vůbec nemusí...

    Pak taky většina lidí bydlících ve městech mají potřebu mít ty chaty a chalupy, kam jezdí za "odpočinkem". Mě to přijde naprosto zvrácené a neekologické stavět města tak, aby z nich byli jen noclehárny. Pak přijde ten negativní dopad na to město v podobě toho, že všichni pečují o ty své chaty a chalupy, ale doma ve městě to nechávají být. Nezajímají se o své okolí a podle toho to pak vypadá...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: hele bydlel sem v obou a jurta je podstatně pohodlnější než teepee, jurta už je taková obyvatelnější, s týpkem si musíš hrát každou noc, právě proto aby nevlhlo.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Ja jsem jen miril tam, ze nudlozni barak je mozna jednodussi na stavbu, ale miva z hlediska tepelne-technickyho nevyhodnej pomer objemu a plochy, at delas co delas, dispozice bude vzdycky na ****
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Spíš nebylo jasně řešeno, co se tím myslí. Teď trochu řeším paralelně i ty nejstarší stavby, tak jsem byl mimo spíš já. Ostatně je to jedno. Ona ta geometrie se z nějakého důvodu udržela, bylo to jednoduché na stavbu. Dneska se domy nestavějí tak aby byli jednoduché a funkční, ale spíše se naplácá půdorys do prvního možného rozměru co to dovolí a pak se řeší jakou technologií to jde postavit. Podle toho taky vypadá ta výsledná cena.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GOR: v pohodě. Ten tvar dlouhý dům je v Čechách velmi obvyklý a má to přesně tu nevýhodu jedna místnost za druhou. Ale stavebně je zase snadný.
    Pokud je skupina lidí, kteří chtějí žít skromně, v přírodních materiálech, stavět sami a levně, dává to větší smysl než jurta.
    {reply GOR|52017231
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Fajn, udelal jsem ze sebe naprostyho debila. Nejak jsem mel za to, ze se tim ma na mysli vesnicka klasika budovana jeste na zacatku 20. stoleti, co mela vnejsi sirku limitovanou tramem v kuse na cca 6m, takze nutna plocha byla dohanena dylkou okolo 20m.
    MAR_TINA: Viz vyse, moje omluva.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GOR: to s tebou souhlasím, Středočeský dlouhý znám příliš dobře. Ale o co to je horší než jurta s koupelnovou přístavbou?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Ty bydlíš v dlouhém domě? V nějakém skanzenu nebo tak něco? Tady u nás moc tyhle stavby nebyli. Protože to bylo rodové bydlení spíše ze Severnějších koutů Evropy. u nás byli spíše ty polozeměnky, které byli v případě potřeby za plotem hradišť.

    MAR_TINA: A určitě tyhle konstrukce by byli pro zobytnění mnohem lepší než Jurta.
    Jurta je ideální obydlí pro sezónní bydlení v suchých částech Mongolska. Oni ale nemají nároky na komfort jako my zde. Vodu většinou nemají ani poblíž natož uvnitř stavby. Elektrifikace se také nekonná. I Bohatí Mongolové žijí dosti skromně co se týká věcí...
    GOR
    GOR --- ---
    MAR_TINA: Hele, a zkousela jso v dlouhym dome bydlet? Ja v nem bydlim a reknu ti, ze to neni zadny buhvijaky stesti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to je zajímavé, že se nějak výrazněji nevracíme ke středoevropským typům obydlí - třeba dlouhý dům. myslím, že by splňoval víc požadavků na cenu, dostupnost materiálu a funkčnost než jurta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam