WARBABY8: Jo tohle platí všude. Čím více pravidel a čím více kontrol, tím více se to stává. Jenže JE není stavba RD a tam to není jen v řádu desítek procent. A to je největším kamenem úrazu.
Všechno se zpřísňuje. Na všechno potřebuješ papír a legislativa není nejen zažitá, ale často si protiřečí nebo je nejednoznačná. A to produkuje tyhle problémy geometrickou řadou.
Je to dobře nebo špatně? Ano bezpečnost vždy na prvním místě, ale na druhou stranu se za 13 let (2007-2020) nedostavila v Evropě jediná JE? Přitom jinde (třeba Čína) zrajou jako houby po dešti. Kde je rozumné optimum? Jsou ty čínské elektrárny tak moc nebezpečné? A nebo je bezpečnější spalovat (a těžit) nekvalitní uhlí další desítky let?
Jsem všema deseti pro (do)stavbu JE u nás. Ale tohle je třeba nějak řešit.
Na druhou stranu to uhlí v elektrárnách je pořád lepší než v domácích topeništích.
Nejlepší cesta je tu energii vůbec nepotřebovat! A používat jen tu jedinou alespoň trochu zelenou co máme. A tou je FVE.
Podle mě by velice pomohlo kdyby se změnil systém tarifů u distributorů EE tak aby se FVE používali co nejvíce na přímo. Podle mě ukládání energie do baterií není zrovna ekologické a přečerpávačky nemají dostatečnou kapacitu a taky účinnost.