TSOH: Prošla jsem:
Zákon č. 283/2021 Sb. - Stavební zákon
ČSN 73 4301 - Obytné budovy
Vyhlášku 501/2006 Sb. - Vyhláška o obecných požadavcích na využívání území
A nikde jsem tam RD takhle definovanej nenašla, co do minimální plochy. Nicméně když bys se pustil do hrubého návrhu toho domku, a držel se požadavků co v té legislativě jsou, tak bys potom zjistil, jestli to na tom pozemku pro tvůj záměr je nebo není schůdný. Například aby byla místnost považovaná za obytnou, musí mít minimálně 8 m2 podlahovou plochu, a musí splňovat požadavky na proslunění, větrání a tak. To je v té ČSN 73 4301. Rodinný dům musí mít víc než polovinu podlahový plochy místností určenou k bydlení. To je podle mě taková jediná zásadní definice RD, co jsem našla. Pak už je to podle mě věc návrhu, aby se vše co potřebuješ, vešlo do nějaký daný plochy. Třeba požadavkem, že nemají být obytný místnosti a kuchyně přístupný přímo ze zádveří, a že dveře na WC nemají být z obytných místností, vzniká nutnost udělat někde chodbu, a ta musí mít nějakou minimální velikost, a pokud to potřebuješ patrový (ale podle umístění stavby tam možnost stavět do výšky může být omezená), tak zase schodiště musí mít nějakou minimální šířku a velikost schodu, atd. - tímhle způsobem se ti ta plocha nasčítá a k nějaké takové "minimální" podlahové ploše RD pro sebe, a posléze minimální zastavěné ploše která z toho vyplyne, se asi dostaneš, ale stejně bych řekla, že je to věc vhodného návrhu a nejde to vlastně takhle pevně definovat. Žádnou definici typu že až od 60 m2 (třeba) se dá mluvit o RD, jsem nenašla. Bude ale ještě záležet na konkrétní obci, kde chceš stavět. Každá obec si stanovuje vlastní požadavek na maximální zastavěnost pozemku bez ohledu na jeho velikost. Bývá to tak 25-30%. Potom jsou požadavky na vsakování dešťových vod - v případě samostatně stojícího RD musíš nechat minimálně 40% plochy pozemku nezpevněnou. A tak :-)
TL;DR: Definici RD podle minimální zastavěný plochy jsem nikde nenašla. Je to podle mě věc návrhu a požadavků konkrétní obce a domluvě se stavebním úřadem.