• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    4PTODnes jsem viděl veterána a pořídil foto
    rozbalit záhlaví
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    MARASAN: Přitom to jednu dobu patřilo mezi nejprodávanější auta v USA. :)
    Díky
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUSTOM1: vubec neznam, tyjo. at slouzi!
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    MARASAN: Chevrolet Corsica
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUSTOM1: a co je to zač?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    GECKO: kamarád má Monzy dokonce dvě, parádní kočáry
    GECKO
    GECKO --- ---
    Koukal jsem mu na střechu z 12. patra z okna, až jsem musel sjet dolů na ulici podívat se, co to vlastně je...

CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    Dnes jsem viděl tohle a rovnou si to odvezl domů. :)

ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PREDSEDA: Množství vyrobených kusů se zas tak dramaticky nemění. V rámci daného modelu možná u populárních aut spíš klesá, protože dneska už automobilce těžko projde vyrábět jedno auto dvacet let.

Trvanlivost ano, ta se posouvá, zejména tím, že auta míň reznou. Když jsem s youngtimerama/veteránama začínal, byly poslední Fordy Capri skoro 20 let starý auta a většina z nich mezi 20 a 30, Cortiny Mk3 byly starý necelých 30 let. Takže jako dneska auta z devadesátek – a už bylo normální je renovovat, protože byly všechny shnilý.

Dneska to není tak výrazný, dvacetiletý auta typicky nejsou shnilý tak, aby v nich byly díry (i když i to se stane) a většinou tak nějak fungujou.

Nicméně to, že 20-25 let starý auto už začíná spadat do kategorie, kdy jeho údržba nebo navrácení do plně funkčního stavu, kdy by mohlo vůbec pomýšlet na to, aby mělo véčkový značky, je mnohem dražší, než si koupit novější, to platí furt.

Třicet let starý auto tím spíš.

Ono taky s tím, jak auta dýl vydrží, je větší nabídka těch třeba 15-20 let starejch za relativně "pár šupů", který poslouží mnohem líp jako levnej jezdič, než dávat do kupy něco z devadesátek.

Ve výsledku se tak nic moc nezměnilo, v roce 2006 mohlo být auto z roku 1976 hnusná plečka za pár šupů, ale to tehdy taky nemělo šanci na veterány (zdravíme "dvěstěda" Rudolfa a Golfa Mk1 co měl id JENIIK) a nebo už to byla věc, kterou stálo peníze a úsilí udržovat.

Dneska mít auto z roku 1996, který je ve stavu, kdy ho aspoň rámcově příčetná veteránská komise nechá projít, je výrazně dražší/náročnější, než si prostě koupit modernější.

Samozřejmě tam furt bude to, že aby Octavia dostala veterány, musí bejt top, stejně jako před dvaceti lety musela bejt fakt top stodvacítka, aby dostala veterány. A rarity projdou spíš, ať už to byla W123 se šestiválcem před 20 lety nebo W210 se šestiválcem dneska.

Fakt se nezměnilo nic zásadního. Za pár let začnou jezdit na veteránskejch značkách první Priusy a bude to furt v pořádku, protože Prius sice nejde zabít, stejně jako nejde zabít W123 200D, ale udržet cokoliv z toho hezký a opravdu funkční, a nehřešit na to, že to nejde zabít, je furt stejně drahý jako bylo tehdy.
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    NYKRUK: Problém je v tom, že jeden to nepustí a druhý klidně jo. Viz to, co říkal PREDSEDA. Peníze nesmrdí a věřím tomu, že některým komisařům je jedno, že jejich klubu můžou pozastavit testování.
    Nová generace veteránistů, nebo spíše youngtimeristů, už vzniká. Jsou mezi nima kluci, kteří tomu hoví a ví, o co jde. Ale na ně se nabalí vychcánkové a bude zaděláno na průser.
    Možná jsem moc skeptický, ale raději budu mile překvapený, než abych říkal: "Já jsem vám to říkal."
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    No, ono je to ale taky množstvým vyrobených kusů a jejich trvanlivostí. Prostě novějších aut se vyrobí víc a víc se jich dochová. Možná ale jsme v blbým auditku.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NYKRUK: Každá další generace říká, že "ty jejich" veterány jsou poslední opravdový veterány a to potom už jsou moderní auta. Naší generaci říkali dědci z veteránklubů, že naše auta ze 70. a 80. let nemaj na srazech co dělat, protože to už jsou moderní plastový mrchy.

A taky lidi říkali, že s koncem karburátorů už nic nepůjde opravit a nebude se to dát renovovat a veteránský hnutí skončí.

V Americe to samý říkali v šedesátých letech, že tehdejšího Mustanga už nikdo nikdy doma nezrenovuje tak jako Ford Model T, což je správný veterán.

Za 20 let bude někdo tvrdit, že veterán nemůže bejt na elektriku a někdo jinej bude tvrdit, že může, a bude mít pravdu.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    PREDSEDA: proto pisu "pokud", a když dojde k opaku (korupci atd.), vsimnou si toho pojistovny, nakonec stát a dojde ke zmene pravidel. A na zmenu doplati vsichni. Je to v rukou klubů.
    Nakonec muze vzniknout nova generace veteranistu specializovanych na osmdesata a devadesata leta, ktrera bude celit vyzvam typu renovace pur pristrojove desky, vyroba kovoplastovych dilu, opravy prvnich elektronickych vstrikovacich systemu atd. Sam mam takovych aut nekolik a vim, jaka je obrovska radost sehnat v Řecku komplikovany silentblok motoru na maloseriove auto z roku 1994.

Zasadni je, ze opravdu stare stroje byly vyrabene z dnesniho pohledu na kolene a jejich udrzba muze probihat opet na kolene.
    Auta z 80. a 90. let uz jsou sofistikovana, uzpusobena a podrizena velkoseriove vyrobe a to jde ruku v ruce s jejich udrzbou.
    Kralem je ten, kdo napr vlastni formu a recept na material predniho narazniku na Deltu integrale. Takovy clovek muze diktovat cenu onoho narazniku stejne, jako klempir, ktery umi vyklepat blatnik na auto z roku 1936.

Myslim si, ze do budoucna se to rozdeli nekde v 70. - 80. letech na stroje pred plasty a po plastech.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    PREDSEDA: No ale stejná diskuze se tu vedla před cca 15 lety a situace se nijak nezhoršila a nejezdí tu desetisíce Favoritů na veterásnkých značkách. Teď to snad bude stejný.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    NYKRUK: já bych se toho naopak bál hodně, protože tak jak to píšeš to mnohdy není a z testaci se stal docela dobrý kšeft.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUSTOM1: Nebal bych se toho, pokud budou v komisich sedet opravdovi odbornici. Meli by klast na mlada auta obrovske naroky a hledat chyby v naprostych detailech.
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    MBL409: Je to o tom citu. Vnímám to úplně stejně. Nemám problém s Astrou F na véčkách, pokud bude úplně původní a naprosto "ve vůni". Ale mám trochu obavy z toho, že se začnou množit obyčejná auta s testací protože je to trend a "protože můžou"...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MBL409: Úplně stejnou logiku měli dědci, kteří chtěli zabránit tomu, aby veteránský značky mohla mít třeba ta Cortina na tvým obrázku. Pamatuju si doby před 20+ lety, kdy tohle bylo považovaný za "moc mladý".

Teď je holt Ford Ka už taky veterán a pro někoho může bejt úplně stejně zajímavej jako Fiesta z roku 1976. Jen tobě to tak nepřijde, protože jsi to auto zažil nový a člověk si nechce přiznat, že auta, který znal nový, už jsou veteráni.

A dožijeme se dne, kdy budou na veteránskejch jezdit Tesly.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    Heh, nj muj saab 9000 CSE je vlastne taky 96 rv :D.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já kvůli tomu exponenciálnímu nárůstu aut, který se dožívají v dobrém stavu veteránského věku, tak trochu očekávám posunutí hranice HV na 35 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam