Klání na Velké Hry!
Na vědomost se dává, že na letošních Velkých Hrách se jednotlivá panství utkají v těchto disciplínách:
Přetahování lana (v týmech po pěti)
Vrchovinská vyhazovaná známá též jako Vybíjená (v týmech po pěti)
Boj mečem na jednu ránu (jeden na jednoho)
Běh rychlostní zvaný Sprint
Hod kládou
Veršotepectví
Šarády (v týmech po třech)
a nakonec
Běh vytrvalostní zvaný též Královský běh
Jednotliví reprezentanti nechť zváží své síly a schopnosti, neboť kdo se jednou pro klání upíše, ten se jej bude muset zúčastnit. Nad spravedlivým výsledkem Her budou bdít Starší.
Sílu všem a Vrchovina nechť oslavuje vítěze po všechny věky!
A jaká že jsou očekávání? Kdo jsou favoriti Her? Na to jsme se zeptali Higri z Fearnmooru, která sleduje Velké Hry pravidelně již 56 let:
“Padesát osm, mladíku, od svejch deseti let jsem nevynechala ani jedny Hry, to ti poudám!
No, ale k těm hrám, že jo. Ono to vůbec nejni jednoduchý. Vod tý doby, co Aški Ferragh kráčí po panství Mlh, ve Vrchovanský vybíjený hrozně často vítězí lidi z Ferraghu. Fearnmoore se bude určitě zase třást na vítězství v rychlym běhu, jasná věc, dyť běhaj rychlejš než kamzíci. Taky jsem za ta léta snad neviděla, že by někdo dohodil kládou dál než lidi z Arnochu - víte, vono se taky řiká, že to pomalování na obličeji jim dodává sílu! Mně to říkala stará Mora, kerý to zas vyprávěla Helge vod řeky… Sklaire pak těma svejma čarama skoro vždycky vítězí v šarádách, prej vám vlezou do hlavy… A drsný lidi z Tyry zase neskutečně často vítězej v přetahování lanem. Co? Ale baže, viděla jsem i žampiony prohrát… Cože? Ale kušuj! No, ale nejvíc se lidi těší na Královský běh, to běžej vždycky skoro všichni, je to přece nejoblíbenější disciplína, kolem závodiště, skrz lesy, a vítěz je snad nejváženější ze všech... jenom aby letos… Ale copak, panáčku, snad se nebojíš?”