uplne offtopic: vsimnul jsem si, ze v Moravskoslezskem kraji uz je jmeli na stromech na urovni kalamity a i krasnym, velkym a starym stromum, jako treba lipt, co 2 lidi neobejmou, tak zvoni hrana...
napada me, ze by asi stalo za to, udelat akci, ktera by agitovala teamy dobrovolniku lezcu (a treba sehnat i podporu z mest, kraju a vesnic, resp jejich technickych sluzeb) a jmeli ze stromu orezat. rozhodne to nebude na jeden weekend, rozhodne se necitim na to, abych tomu zrovna ted velel uplne sam, ale rozhodne na tohle tema asi budu nejaky cas ted psat, protoze tech potencialne mrtvych stromu, ktere umrou vsechny najednou, tak je odhadem tak 50% vsech, co ve mestech a obcich tady jsou...
CO BY ME ALE ZAJIMALO JE:
nemate nekdo nejaky plan, jak jmeli komercne vyuzit? nasel jsem, ze se vykupuje kilo od 30-50kc, a prodava balene za 150-200kc. coz nejsou penize, ktere by zaplatily organizovane teamy lezcu - dobrovolniku a plosinu, ktera by stromy ocistila...
kazdopadne jmeli obsahuje cytostatika, je diureticke a mozna ma par dalsich lecivych parametri. koho oslovit, kdo by moh odpad promenit v penize, a idealne leciva, aby se cela akce zachrany stromu tak nejak zaplatila? jakekoliv napady vitany.
casu mam malo, ale aspon teoreticky pro to neco udelat muzu a chci, jinak nase generace zustane posledni, ktera mela ve mestech a kolem cest v MoravskoSlezskem kraji stromy, taky cekam, ze az budou imirat, budou obce asi muset investovat do sanace porostu, tak mi pripadne dobre, ze by se nekdo moh financne i uzitecne svezt, kdyz bude pripraveny