DANYSEK: jenže Praha 6 je rezidenční čtvrť - tedy to, kvůli čemu se spousta lidí do Prahy v první řadě stěhuje! Převálcovat nás dálnicema je příslovečné "vylít s vaničkou i dítě"
Měst, která jsou tvořená pár mrakodrapy, do kterých davy z okolních předměstských čtvrtí jezdí i desítky km každý den za prací, máš plné USA. Není nejmenší důvod domnívat se, že když se evropská města vzdají toho, co je na nich jedinečné a budou tenhle životní styl tupě kopírovat, že to někam povede (ostatně podívej se, jak dopadl v USA Detroit.. ale když prolezeš některé paláce na Václaváku, tak zjistíš, že od toho Praha není tak daleko, jak to navenek vypadá... a zrovna všechny ty kancelářské profese v kancelářských novostavbách je něco, co zběsilým tempem postupující automatizace všech kancelářských profesí nahradit může.. ještě spíše, než manuální profese)
Popravdě, nikdo nemá jasno, jakými profesemi se budou zabývat lidé, co budou třeba za 50 let žít v Praze - kde budou pracovat, jak se do práce budou dopravovat a kde budou bydlet. Představa, že město je prostor k životu, nejen v práci, je dlouhodobý směr, který si evropská velkoměsta obhajují už asi sto let (a stejně dlouho jsou tu snahy o útěk na "čistí" předměstí a dojíždění za kancelářskou prací - dříve příměstskými vlaky, dnes autem... ovšem ten útěk byl často útěkem před čmoudem z kamen, ve kterých se topilo uhlím... a dnes by k němu nebylo tolik důvodů, kdyby to nebyl útěk před auty)
Jako já nejsem ani Erazim Kohák, který ekologii vidí v úsporách z rozsahu, kterého dosahují paneláky na sídlištích (spíše hypoteticky a vytápění není hlavní problém.. pasivní rodinný dům může v energetické efektivitě panelák předhonit). Homeworking, v rámci kterého by lidi měli doma pracovny a mohly by pracovat z domova, vidím jako jednu z možností.. ale sám jsem jako homeworkující programátor selhal (resp. začal jsem lézt po střechách s anténami a umožňuju homeworking ostatním, ale ani toto není asi typická kariéra pro příští generace...)
Založil jsem na tohle téma klub tady:
[ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají? ]
.. a rozhodně to není o tom, že bych vytvářel nebo naopak byl ovlivněn nějakou ideologií "pirátství" (o které někteří mluví, ale já prostě tvrdím, že moje členství v Pirátech je post-ideologický občanský postoj, a pokud se Piráti vydají někam, kam já nechci, tak se nebudu cítit nějak jako "součást kolektivu na život a na smrt" a nebudu je nutně následovat...)
V rané dospělosti jsem bral jako danou věc, že mojí životní kariérou bude utéct na venkov k udržitelnému eko-bydlení na samotě, nezávislému na civilizaci (sic!), živit se programováním (sic! programování není mimo civilizaci a její zábavně-byrokratický průmysl ale skoro vůbec potřeba...). Časem jsem dospěl k názoru, že to není jednoduché a nejsem toho schopen.
Dále jsem např. i na poli sousedských sítí zjistil, že jako individuální hráč strategických her (šachy, apod.) nejsem zas až takový génius a v politice bude asi nutné se angažovat jako součást nějakého širšího celku. No a proč se motat kolem politiky... tam je zase jasné, že politika je něco, co se bude tak jako dít i beze mě, a že to, co je mým zájmem jednak nikdo neví, jednak je jim to nejspíš ukradené a jednak podle billboardů a jejich grafického designu se asi nedozvím, kdo by případně můj zájem hájil... Piráti byli prostě jen přirozený vývoj, který mohl (a stále ještě může) zkusit kdokoliv z vás.