• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: proc ja mam pocit, ze xchapos tema svejma dlouhejma romanama proste okecava, ze vi picu o problematice.
    furt vidim spoluzacku, ktera u zkousek dokazala 20 minut hovorit, aby pak dostala petku, protoze 20 minut mlela uplne mimo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: samozrejme, ze se vysmivam stahovani torentu. protoze po vetsinou jde o serose a filmiky, tudiz o autorsky chraneny obsah a jestli ses hrdy na to, ze mas stazeny seros jeste pred premierou, tak jsi hrdy zlodej a nestydis se za to. coz je na zlodeje a pirata zase uctyhodny.

    osobne bych se nechlubil prilis na verenosti, ze kradu z internetu serose, tam je totiz tvoje jediny stesti, ze cesky autorsky zakon myslel i na dementy jako ses ty a nekriminalizoval stahovani. pouze sdileni a upload.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pozemková reforma probehla na základě stejného republikánského, liberálního principu, na který věřili i první proponenti základního příjmu za francouzské a americké revoluce.

    Ať si o tom tty budeš vykřikovat co chceš, tak Marxi ani různé formy komunistů nikdy žádný základní příjem neprosazovali; chtěli vlastnictví i peníze zrušit, což je něco hodně jiného, než řešení minimálních právě občana ve společnosti, která jinak peníze používá. Pokud vůbec něco, tak je ZP samozřejmě nějaká forma "socialismu", sociálního státu... jenže to je trochu širší pojem, a komunisti byli ve své době sekta, kterým socialismus (což byl v jisté fázi v Evropě celkem populární buzzword) přišel příliš málo (a teprve až v praxi zjistili, že je to maximum, o které snad mohou reálně usilovat).

    O mém podnikání víš celkem houby. To, že se vysmíváš stahování seriálů z torrentu, to vypovídá víc o tobě, než o těch lidech. Já celkem chápu hrdost na to, že mám seriál stažený jako kopii na disku a nemusím řekat, že poběží v nějaké TV Prima, nebo kde. Je to určitá forma mediálního odboje oproti tomu, jak je snaha nastavit většinový životní styl. Jde tam trochu o princip. Jenže torrenty přinesly další level, protože v 90tkách si musel bejt kámoš někoho, kdo spravoval warezovej server, a to byl další level sociální hierarchie, který mě osobně dost štval.

    Samozřejmě tam je určitý rozpor: sociální stát bude max. řešit, jak zařídit, aby ty seriály v rámci nějakého video on demand byly dostupnější, aby na ně lidi měli, aby se na mohli zadarmo koukat ve veřejných knihovnách, apod. Toto zhruba zahrnuje současnou fázi pirátské politiky: aspoň zachovat přístup na úrovni veřejných knihoven, (ačkoliv ono jde daleko víc o zábavní průmysl, než o kulturu a nějak definovat hranici v podstatě nejde, zábavní průmysl jedné éry je kulturou té další...). Jenže samozřejmě, u toho stahování seriálů, které se tak vysmíváš, šlo o víc: šlo tam o princip, o osobní svobodu, o právo šířit přijatou informaci, o nezávislost na strukturách, která ve společnosti ustavují média.

    Samozřejmě, torrentové pirátství nebylo přímo post-mediální společnost - to by ses místo toho šel bavit na domácí (house) party u sousedů ve sklepě (a to vydrží většinou jen odolná mládež). Ale pořád je to nějaká vzpoura na palubě mediální lodi, je to svržení diktatury dramaturga televizního vysílání, i když scénáristu a režiséra pořád akceptuješ, když se na to koukáš.

    Já bych "pirátství" nazval "erozí přehnaně strmých hierarchií v rámci liberální demokracie" a jak asi tušíš, tak do Otázek Václava Moravce fakt netoužím jít debatovat s Babišem nebo dokonce exoty level SPD či Trikolóra, ale spíš právě třeba s tím Václavem Bělohrdským nebo jinými mysliteli :-) (tudíž by to nebyli OVM a takdál a tudíž jsem houby politik)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: michas paty pres devaty, je proste videt, ze s podnikanim si skoncil u svarc systemu a michas jabka s hruskama takovym brutalnim zpusobem, az to hezky neni. ale chapu, ze na mentalne slabsi stahovace serosu, muzou tyhle blaboly pusobit inteligentne.

    ale smichat zp a pozemkovou reformu prvni republiky, to uz chce opravdu fistron. z kazdyho tvyho prispevku se modlim, aby pirati nedostali vic prostoru, uz takhle je v republice bordel s babis ji brzdi.

    uz ti nekdy nekdo rekl, ze je lepe mlcet a nic nerikat?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Pan Danysek se tu neustále s panem VYHULENY_UFO ohaneji spravedlivou diskuzi a přitom tu značnou část lidí mají v ignore.

    Žádám tedy všechny kteří jsou zařazení na jejich ignore listech tady, či vedle v diskuzi, aby se mi ozvali do pošty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak to mas ale hodne popletene :-) no jo, asi nejaky ty drogy... to je previt :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: občas tak rozhodně působíš. Jako že on vybleje nějakou iracionální emoci, a ty současně na druhé frontě vymýšlíš jako-že-rozumné argumenty, které ji podporují.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a proc se ptas me na nazory UFa? ;-) Ja nejsem jeho tiskovej mluvci :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale dělá to snad z Tlustého kvůli tomuto postoji marxistu, jak si myslí Ufo?

    Znovu opakuju: komunisté, ať už vycházející z Marxe, nebo různí anarchokomunisté, chtějí tak či onak peníze zrušit, akorát s větší či menší mírou revolučního teroru a následné diktatury. Radikální levice je ke konceptu směny celkově krajně podezíravá (což ovšem mělo u lidí zvyklých existovat na hranici existenčního minima jistou logiku, protože tam málokdy jde o směnu na úrovni volného trhu, ale spíš o přežívání bez velké možnosti volby)

    Označovat někoho, kdo razí tezi ZP coby finančního nástroje, v prostředí, kde nadále existuje instituce soukromého vlastnictví, peněz, úspor, dluhů, nerovnosti, apod. za komunistu, je tedy celkově nesmysl. Koncept vychází z toho, že stát by neměl vynucovat svoje pravidla jen silou, ale že by taky mohl spíš občanům vyplácet mzdu a motivovat je pozitivně. Koncept vznikl navíc v době minimální automatizace výroby i provozu společnosti a tedy hodnota takového příjmu by v tom 18.století byla minimální (pořád by ale mohla sloužit jako např. forma progresivní daně z nemovitosti, kdy každý občan by měl např. vlastnictví pozemků do určité rozlohy nezaížené daní, proto taky jednorázovou formou vyplacení ZP byla např. pozemková reforma za 1. Čsl. republiky... první starost, kterou komunisti měli, byla zase honem sedlákům tyto pozemky kolektivizovat, protože hospodaření na vlastním narušovalo jejich koncept "proletariátu", tedy nemajetnosti coby formy ctnosti)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a kdy to mela ODS v jakemkoliv programovem dokumentu? :-) Soukrome vykriky Tlusteho nejsou relevantni.
    XCHAOS: a kde ze ta analyza teda je? Uz se ji Pirati uracili vypracovat? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak v odkazovaném textu je teze:

    "Necháme experty zpracovat analýzu, jak zvládnout budoucí radikálně společenské změny. Namísto pokračujícího neefektivního procesu kvantitativního uvolňování v Eurozóně je možností financovat z rozpočtu EU přímo občany Evropské unie pravidelným příspěvkem jednotlivcům nebo domácnostem."

    Která odpovídá na otázku "kde na to vzít": ZP by byl celoevropský nástroj a nahradil by dnes existující kvantitativní uvolňování (=tištění peněz) Evropskou centrální bankou. Tedy, šlo by o systémovou finanční reformu, kdy nové peníze by se uvolňovaly rovnoměrně všem, což by nakonec vedlo k posílení tržní soutěže o tyto peníze.

    Ale rozhodně si nemyslím, že by podpora či nepodpora ZP hrála roli v tom, kdo s Piráty půjde do koalice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, poslal jsem si sem odkaz na text začínající větou:

    "V důsledku prudkého rozvoje technologií lze v horizontu příštích 20 let očekávat razantní změny nejen na trhu práce"

    To fakt zní jako volební program na nejbližší volební odbobí, že :-) Jinak samozřejmě, nějak se nedaří dohledat, že by NZP měl v programu Marx nebo pozdější diktatury, které se na něj odkazovaly - ty naopak vyžadovaly naopak pracovní povinnost a plnou zaměstnanost. Z politiků si vyhrabel ex-ODSáka (ovšem v době, když ještě byl v ODS) a já bych přidal dalšího hodně volnotžního pravičáka - Miltona Friedmana https://medium.com/...ncome/why-milton-friedman-supported-a-guaranteed-income-5-reasons-af6ed191c626

    Samozřejmě, je docela těžké, kteří marxisté obecně a komunisté zvláště (tedy sekta, požadující zrušení finanční směny jako takové) kdy požadovali zavedení základního příjmu. Jako na potvoru, od 18.století do 70.let 20.století to byl vždy znovy nápad, který oprašovali liberálové, někdy označovaní jako liberální pravice... a který je levicí odsuzovaný coby "chudinská dávka" (není vůbec zárukou rovnosti životní úrovně, totiž...)

    Ale jinak jsem patologický lhář, jak jinak. (Ostatně, "všichni Kréťané jsou lháři" :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to zase kecas :) Pred volbama do snemovny v roce 2017 to na stole bylo a Pirati nevahali zapojit ex-ODS-aka Tlustyho, zejo a i v dalsich predvolebne-kampanovych akcich se toto tema v ramci lovu volicu objevovalo :-) Je skutecne zcela nezpochybnitelne, ze pred snemovnimi volbami Pirati publikovali texty hovorici o zavadeni NZP. Vychazeli i tiskovky na tohle tema podepsane sefem vaseho medialniho odboru. Takze se budu opakovat, alle jses patologicky lhar ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nemají NZP v předvolebním programu, jen v dlouhodobém.. a jak jsem ti několikrát vysvětloval, komunisté (a to ve vzácné shodě, bez ohledu na to, jestli více či méně násilní) neměli nikdy NZP v programu: měli programu diktaturu programu a zrušení vlastnictví, tedy nějakým způsobem vynucenou, nikoliv dobrovolnou rovnost. Měli heslo "kdo nepracuje, ať nejí" (a mají ho dosud) (BTW dost mi pobavil jeden nejmenovaný týpek, co je stoupenec NZP trochu jiného druhu než já, který fakt volil komunisty, nebo někoho na jejich kandidátce, coby alibismus - a pak se strašně divil, když reálně KSČM navrhovala zákon o "pracovní povinnosti" či "proti příživnictví" či tak něco).

    Cílem komunistů je pravý opak NZP, tedy toho, aby nemuseli pracovat všichni a aby motivací byla dobrovolnost (byť náležitě finančně odměněná). Cílem komunistů je, aby museli pracovat všichni - to je jedno, jestli stavíš nesmyslný Stalinův (či dnes Zemanův) průplav či železnici - ale hlavně, že makáš, protože kdybys nemakal, tak je to strašně nefér vůči těm, který makají.

    Koncept NZP není dále ani anarchistický, protože u anarchistů coby odpůrců státu chybí nějaký subjekt, schopný NZP vyplácet. Anarchisté by když už, tak rádi rozdávali přebytky produkce, v naturáliích, bez finanční směny (snad s vyjímkou "anarchokapitalistů", ale to jsou více či méně libertariáni a ne anarchisti). V zásadě, anarchismus, tak jak je dnes chápán, zachází za pojetí společnosti postavené na dobrovolnosti (tzn. různé variace na liberalismus) a jde mu v podstatě o vynucení bezvládí a pokud možnost sabotáž struktur, ze kterých může nějaká vláda vzejít. A to je dost v rozporu s NZP, protože právě schopností zajistit NZP budou v budoucnu určitě argumentovat struktury, které budou hledat způsoby jak legitimizovat svojí autoritu - co se týče rozdílů mezi legalitou, legitimností, superlegalitou (a možná superlegitimností?) týče, tak doporučuju nastudovat buď dr. Daniela Dryáčníka, nebo prof. Václava Bělohraského (což byl koneckonců jediný levicový kandidát, kterého jsem kdy v životě volil, a to konkrétně do senátu... jinak jsem vždy volil všechno možné, středo-pravo-zeleně, a ke konci natruc až obskurně různé ty hasiče, až do vzniku Pirátů)

    Můj postoj k NZP tedy není ani komunistický (nehlásám rovnost, pracovní povinnost, diktaturu proletariátu, apod.) ani anarchistický (protože podle mě anarchisti mohou vyplácet pouze značně podmíněný ZP v naturáliích a to pouze když jim nezplesnivěj všechny rajčata v truhlíku za oknem, nebo tak něco)

    Kdykoliv začneš trollit o mě a ZP, tak bys měl přidat, že nehlásám "nepodmíněný" základní příjem (kde nic není, tam ani čert nebere, nechci kvůli ZP zadlužovat státní rozpočet), nechci ponechat iniciativu v tomto směru iliberálním či korporátním subjektům (Putinové, Facebooky, apod.) a chci ho tedy zavádět na platformě demokratické společnosti a fungující ekonomiky. A ano, pokládám ho za o dost užitečnější směrování, než třeba kanál Dunaj-Odra-Labe. A za dost nepochopenou věc.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moje fobie z komunistu, kteri maji znarodnen a nzp v programu, aby pak nejaky sileny anarchisticky expert po ovcackovsku tvrdil, ze nic takoveho nikde psano neni, ma zcela naprosto legitimni pozadi.

    opravdu ti bude mezi skutecnymi komunisty lip a fakt se nestyd za to, ze nesnasis uspesne podnikatele a bohate lidi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: spousta veci je podlozena, ozdrojovana... ale chapu, ty na odkazy neklikas :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Fake klub. Jako nebudu na NYXu tolerovat, aby klub [ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] byl komplet vytapetovaný tím, co si nějakej troll myslí o Pirátech, aniž by to měl čímkoliv podložené.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Jaký popírání vlastního programu? Ty nám podsouváš věci, který v programu nemáme. Jak jsem ti názorně dokázal.

    Kromě toho, tvoje fóbie ze ZP je úplně mimo. ZP je program klasického liberalismu konce 19.století, a týkal se hlavně rozdělování výnosů z pronájmu zemědělské půdy, které v té době končily v kapsách šlechty. Marx, ani v té původní podobě, nikdy v programu ZP neměl, protože jeho požadavek byl v podstatě radikálnější a spíš požadoval zrušení rozdílů v příjmech jako takových (což by pochopitelně v té čisté podobě demotivační bylo, jenže tam je problém celkově v tom, když někdo přijde s celkem zajímavou historickou a sociální analýzou, ale začne jako řešení vymýšlet nesmysly bez větší znalosti ekonomie)

    Piráti mají ZP jako jednu z možností a to pouze v dlouhodobém programu a asi si nikdy nekladli jako podmínku vstupu do koalice podporu pro ZP a navíc v tom dlouhodobém programu je, že takto zásadní změny jsou příkladem těch, které by se měly schvalovat v referendu.

    Fakt nevím, proč jsi zrovna ty tak posedlý "hrozbou" ZP: to chodí domu uklízet uklízečka a bojíš se, kdyby dostávala ZP, tak ztratí motivaci? :-) Sociální systém existuje i dnes, a není zrovna levný. ZP je prostě jedna možnost, u které se z nějakého důvodu zasekl, že je to absolutní zlo, proti kterému budeš bojovat.

    Přitom odpověď je tak jednoduchá: skandinávské země s silnějším sociálním záchranným programem většinou mají přísnější regulaci alkoholu. Bohatě stačí zajistit, aby ZP někdo neprochlastal. Kromě toho, směřování k ZP byl spíš nápad takové avantgardnější fáze Pirátů, kterou si prošli v Německu a spíš tam s tím propadli. Současný program v Praze je daleko konvenčnější a klade důraz spíš na to, aby se rozvíjelo obecní bydlení (místo aby města všechny domy rozprodala, což by rozhodně udělala TOPka, která koneckonců kde mohla, tak z majetku města vyvedla co šlo, pokud vím)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakejpak fake ucet? ty nevis, kdo jsem...? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: a co piratska taktika lhani a popirani vlastniho programu.

    Fakt vás s Ufem tak hrozně sere, že vás na NYXu nechci nechat z klubu o Pirátů udělat fakticky taky takovýhle fake účet,

    lol, myslim, ze tohle asi dneska neprekonas. nadherna ukazka marxistickeho mysleni a opravdu si myslim, ze bys udelal nejlip, kdyb y ses vysral na piraty a sel pomoci reformova ksc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jak se tvoje taktika podsouvání toho, co si ty myslíš, že Piráti říkají (místo toho, co doopravdy říkají) liší od strategie Okamury, který rovnou založil a sdílí fake pirátský facebookový profil (navíc pod logem Antify?)
    [ FONTAN @ Věci Veřejné - Jirka Pospíšil se vrací věnovat práci europoslance ❤ ]

    Fakt vás s Ufem tak hrozně sere, že vás na NYXu nechci nechat z klubu o Pirátů udělat fakticky taky takovýhle fake účet, kde budete neomezeně hlásat to, co si o Pirátech myslíte nebo to, co si myslíte, že by si lidi o Pirátech měli myslet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam